Нов адрес след 24 април – забрана да избираш кмет

ЦИК прие хронограма за местните избори през октомври
2

Всеки, който е сменил адресната си регистрация след 24 април тази година, няма да може да гласува за кмет в населеното място, в което се е заселил.

Причината е изискването на Изборния кодекс избирателят да е живял повече от шест месеца в общината или селото, на която избира градоначалник.

Със свое изрично решение ЦИК определи 24 април за датата, която отбелязва шестте месеца преди изборния ден – 25 октомври, информира БТА.

Според разпоредбите на Изборния кодекс право да избират и да бъдат избирани като общински съветници и кметове имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

С друго решение ЦИК прие хронограма за местните избори на 25 октомври 2015 г.

Според документа до 26 август, 59 дена преди изборния ден, кметовете съобщават публично и публикуват на Интернет страницата на общините датата, часа и мястото за провеждане на консултации за съставите на Общинските избирателни комисии.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪЪЪЪЪЪЪКА.....КВО ЩЕ ПРАВИМ ОТ ТУК НАТАТЪК? МАЛИИИИИИИИИИИИ
1
3
 
7
 
! Отговори
Антон преди 5 години
Като че ли някой ще гласува въобще..