Кабинетът предлага ордени за шестима дейци на културата

Сред тях са певиците Стефка Берова и Мая Нешкова
27 апр 2016 13:44, Красимир Ангелов
8
Кабинетът предлага ордени за шестима дейци на културата
Стефка Берова. Снимка: Булфото

Правителството предлага на президента да издаде укази за награждаването на шестима дейци на културата с ордени за ролята им за развитието на българската култура, съобщи пресслужбата на кабинета.

За удостояване с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите им заслуги в областта на културата, са предложени Божана Апостолова-Пейкова и проф. Крум Дамянов.

Божана Апостолова-Пейкова е българска поетеса и издател. Тя е ръководител на едно от най-популярните издателства за българска литература - "Жанет 45". Тя е в основата на литературния фестивал "Пловдив чете" и на културната инициатива "Младият Пловдив чете". Основател е на престижната годишна литературна награда за поезия "Иван Николов", която се връчва от 1994 г. насам.

Проф. Крум Дамянов е световно известен български скулптор. През 1962 г. завършва НХА, специалност "Декоративно-монументална скулптура" при проф. Любомир Далчев. Носител е на множество отличия, а през 2009 г. получава държавната награда "Паисий Хилендарски" за забележителен принос и постижения в съвременното българско изкуство. Автор е на монументите "Знаме на мира" (Камбаните) в София, "Часовникова кула" в Хасково, "Софроний Врачански" във Враца, "Разпятие" в Кюстендил и др.

За удостояване с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите й заслуги в областта на културата и изкуството, е предложена проф. Милена Моллова. Проф. Моллова е концертиращ пианист и педагог със световна известност. Повече от 50 години е на сцената и има изнесени огромно количество рецитали и концерти с оркестри в Европа, Азия и Америка. Реализирала е множество записи в БНР и БНТ.

За големите им заслуги в областта на културата с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен са предложени за удостояване проф. Анастас Славчев и Стефка Берова.

Проф. Славчев е изтъкнат концертиращ пианист, педагог и общественик. Бил е преподавател по пиано в НУИ "Панайот Пипков" - Плевен, директор на Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков") в Пловдив. В продължение на два мандата е заместник-ректор, а от 1999 г. до 2008 г., отново за два мандата, е ректор на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Стефка Берова завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и е участвала във филмите "На всеки километър", "Зарево над Драва", "Вилна зона" и др. Особено популярна е като изпълнител на шлагерни песни. През годините има издадени множество албуми в дует с Йордан Марчинков ("Обичам те", "Огънят, в който горим", "Непоправими хора" и др.), както и самостоятелни албуми ("Птица сред път", "Чуй ме", "От сърце" и др.). Последният й албум - "Съдба", излиза през 2011 г.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, за значимия й принос за развитието на културата и изкуството е предложена Мая Нешкова. Певицата е издала 11 албума, между които един двоен и един троен, и десетки сингли в многохилядни тиражи. Има пет музикални филма и множество студийни записи, значителна част от които са записани в "Златния фонд" на БНТ. Едни от най-известните й хитове са "Китка за обич" (1981 г.), "Честит рожден ден" (1988 г.), "Щастие с пари не се купува" (1994 г.).

Инициативата за удостояването с отличията е на творчески и продуцентски организации и на инициативни комитети.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пост- социалистически номенклатурни въжделения, раздавайте си там наградите на братчедите и не ни занимавайте.
3
1
 
2
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Божана Апостолова - неам думи!?
2
1
 
10
 
! Отговори
Стани преди 5 години
Здравейте неуважаеми ! Информаците ви са ужасно непълни.Например за професор Крум дамянов,който е автор и на един от най-големите монументи в света-"Създатели на Българската държава",построен по случай отбелязването на 1300 годин от основаването и в шумен.а защо мили мои забравихте и особено колоритната роля на Стефка Берова във "Време разделно "?За да бъдеш журналист трябва да четеш и да знаеш!!!
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберасти награждават герберастки. Някой да е изненадан ?