Кабинетът иска от ЕБВР да си каже за Калин Митрев

Правителството не може да го освободи от поста му в банката
Обновена: 7 сеп 2017 11:48 | 7 сеп 2017 11:48, Веселина Йорданова
21
Кабинетът иска от ЕБВР да си каже за Калин Митрев
Снимка: Булфото, архив

Правителството ще изиска с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие преди да вземе позиция по т.нар. "Азебрайджанска пералня".

Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на банката, чието име се споменава във връзка с аферата, е дал обяснения на финансовия министър Владислав Горанов, който днес е докладвал на заседанието на правителството по казуса.

Още по темата

В тях съпругът на Ирина Бокова твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който е бил представител на българската страна в банката и медийни публикации доказвали това.

"В позицията си той заяваява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България", каза Горанов пред журналисти в МС и допълни, че това лесно може за бъде установено от регистрите на НАП.

Финансовият министър подчерта, че кабинетът не може да уволни Митрев, защото това не е в правомощията му. Българското правителство номинира и предлага, но не избира директор в ЕБВР.

"На този етап от получената позиция не виждаме нарушение на българското законодателство", каза още Горанов.

Според Митрев от ЕБВР нямали съображения и притеснения от медийните публикации, но дали е така, ще стане ясно от официалния отговор, който България ще получи.

От разкритията на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, озаглавени "Азербайджанска перачница", става ясно,че властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, който получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

"Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам", заяви Митрев.

Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.


21
Още от
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Мисля, че независимо че се държат като партия вечно на власт , на ръководителите на ГЕРБ е ясно,че следващият кабинет няма да бъде Борисов-4, а коалиция начело с БСП. Простодушни и праволинейни люде от ръководството като Цветанов, Караянчева, отчасти Главчев, Деси Атанасова и сие смятат, че и този път ще устискат, но както казват турците "яма йок". Доста негативи се събраха за герберите и пътят на техните ръководители към следствието и Прокуратурата е открит.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хем платил данъците,хем виновен....да не би да ви пречи с нещо или дава лош пример?1
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ако на някой му се мре от смях, разшифровайте заглавието: нашето Правителство нарежда на некаква си Европейска банка да си кажела всичко ама само за Калин Митрев

а

защо не дрънне едно таливонче на Кристалната решетка у Световната Банка- и от там да си кажат всичко

за КТБ не е нужно никъде да дрънкат- те си знаят кога, как и защо обраха една българска банка в която много българи имаха спестявания
17
0
 
3
 
! Отговори
Q2 преди 10 месеца
Малкия Пеевски, пак плонжове, като но големия :))
16
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 10 месеца
Ако от ИДИЛ ми преведат за консултации един милион с платени данъци ,парите законни ли са?
15
1
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 10 месеца
ЕБВР на целия народ,и то якооо
14
0
 
9
 
! Отговори
арест за горанов &am преди 10 месеца
Наглия престъпник на Снимката от години участва в организирано ограбване на десетки милиарди от БЪлгарския народ годишно,..Неговите турско говорящи съучастници и други перат милиардите през перални наричани "Оперативни програми"
13
0
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 10 месеца
Първо нека Владислав Горанов си каже: Вярно ли е, че Митров е платил данъци у нас за тези, получени от Азербайджан, пари. Ако е така, няма какво управляващите да се правят, като че ли сега научават за тях. А и колко още са получили.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако имаше лустрация този скандал нямаше да се случи
11
11
 
2
 
! Отговори
Червен клошар преди 10 месеца
Съд за Нинова и Радев, чиито предизборни кампании бяха финансирани с тези мръсни пари!
10
5
 
4
 
! Отговори
аджеба преди 10 месеца
Калин Митрев не предложи ли боновете за масовата приватизация за народа, което се оказа една голяма измама за хората.Дадоха ни по шест бона, без покритие почти ви-
наги.Моля ако някой знай, да напише.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Калин Митрев - КГБ "пеперс" !
8
1
 
3
 
! Отговори
Наивен преди 10 месеца
"Стрелбата не е станала в тъмна доба, на четири очи, а в кръчма пълна с хора. Ако ги строят в една редица пред полиграфа, за няколко часа истината ще лъсне. Стига да има кой да я търси. Само че не би. Нито Прокуратура, нито Вътрешен министър, нито Премиер имат интерес да се разбере истината. Затова си траят и подготвят поредния кьорфишек за отклоняване на вниманието. Очаквайте смайващата новина!"
Това го написах преди два дена. Е, дочакахме "новината". Не трябва да си пророк, за да предвидиш.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докога комунистите ще петнят святото име БЪЛГАРИЯ???
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А пък Мамин Владиславчо, протежето на трите Шишита, да каже как със заплата 2 850 лв построи палат за 4.8 млн в Бистрица.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мирише на ШоРоШ! Fake news!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хайде стига бе. Ако е получавал тези хонорари когато не е бил на работа в Св. банка и си е платил данъците ще трябва да му се извинят. Защото няма нищо незаконно. Още повече това не са български пари. Горанов на какъв се прави. За секунди ще се провери в НАП дали си е платил данъците. Сигурно вече е и направено и сега се чудят какво да кажат.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хахахаха, питаме ЕБВР морално ли е, за да си измием ръчичките и държавата да не пипа Митрев с удобно оправдание
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБерастите спретнаха атаката срещу Митрев, а сега ще го играят добрите български патриоти и ще го защитават.
Познато до втръсване.
1
4
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 10 месеца
Жив да го ожалиш,човикът си е направо затворник в ЕБВР.