Кабинетът иска от ЕБВР да си каже за Калин Митрев

Правителството не може да го освободи от поста му в банката
Обновена: 7 сеп 2017 11:48 | 7 сеп 2017 11:48, Веселина Йорданова
21
Кабинетът иска от ЕБВР да си каже за Калин Митрев
Снимка: Булфото, архив

Правителството ще изиска с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие преди да вземе позиция по т.нар. "Азебрайджанска пералня".

Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на банката, чието име се споменава във връзка с аферата, е дал обяснения на финансовия министър Владислав Горанов, който днес е докладвал на заседанието на правителството по казуса.

Още по темата

В тях съпругът на Ирина Бокова твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи, е извън този, в който е бил представител на българската страна в банката и медийни публикации доказвали това.

"В позицията си той заяваява, че върху всички тези доходи са платени данъци в България", каза Горанов пред журналисти в МС и допълни, че това лесно може за бъде установено от регистрите на НАП.

Финансовият министър подчерта, че кабинетът не може да уволни Митрев, защото това не е в правомощията му. Българското правителство номинира и предлага, но не избира директор в ЕБВР.

"На този етап от получената позиция не виждаме нарушение на българското законодателство", каза още Горанов.

Според Митрев от ЕБВР нямали съображения и притеснения от медийните публикации, но дали е така, ще стане ясно от официалния отговор, който България ще получи.

От разкритията на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, озаглавени "Азербайджанска перачница", става ясно,че властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, който получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

"Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 година насам", заяви Митрев.

Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Мисля, че независимо че се държат като партия вечно на власт , на ръководителите на ГЕРБ е ясно,че следващият кабинет няма да бъде Борисов-4, а коалиция начело с БСП. Простодушни и праволинейни люде от ръководството като Цветанов, Караянчева, отчасти Главчев, Деси Атанасова и сие смятат, че и този път ще устискат, но както казват турците "яма йок". Доста негативи се събраха за герберите и пътят на техните ръководители към следствието и Прокуратурата е открит.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хем платил данъците,хем виновен....да не би да ви пречи с нещо или дава лош пример?1
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако на някой му се мре от смях, разшифровайте заглавието: нашето Правителство нарежда на некаква си Европейска банка да си кажела всичко ама само за Калин Митрева защо не дрънне едно таливонче на Кристалната решетка у Световната Банка- и от там да си кажат всичкоза КТБ не е нужно никъде да дрънкат- те си знаят кога, как и защо обраха една българска банка в която много българи имаха спестявания
17
0
 
3
 
! Отговори
Q2 преди 6 години
Малкия Пеевски, пак плонжове, като но големия :))
16
1
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако от ИДИЛ ми преведат за консултации един милион с платени данъци ,парите законни ли са?
15
1
 
2
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
ЕБВР на целия народ,и то якооо
14
0
 
9
 
! Отговори
арест за горанов &am преди 6 години
Наглия престъпник на Снимката от години участва в организирано ограбване на десетки милиарди от БЪлгарския народ годишно,..Неговите турско говорящи съучастници и други перат милиардите през перални наричани "Оперативни програми"
13
0
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Първо нека Владислав Горанов си каже: Вярно ли е, че Митров е платил данъци у нас за тези, получени от Азербайджан, пари. Ако е така, няма какво управляващите да се правят, като че ли сега научават за тях. А и колко още са получили.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имаше лустрация този скандал нямаше да се случи
11
11
 
2
 
! Отговори
Червен клошар преди 6 години
Съд за Нинова и Радев, чиито предизборни кампании бяха финансирани с тези мръсни пари!
10
5
 
4
 
! Отговори
аджеба преди 6 години
Калин Митрев не предложи ли боновете за масовата приватизация за народа, което се оказа една голяма измама за хората.Дадоха ни по шест бона, без покритие почти ви-наги.Моля ако някой знай, да напише.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калин Митрев - КГБ "пеперс" !
8
1
 
3
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
"Стрелбата не е станала в тъмна доба, на четири очи, а в кръчма пълна с хора. Ако ги строят в една редица пред полиграфа, за няколко часа истината ще лъсне. Стига да има кой да я търси. Само че не би. Нито Прокуратура, нито Вътрешен министър, нито Премиер имат интерес да се разбере истината. Затова си траят и подготвят поредния кьорфишек за отклоняване на вниманието. Очаквайте смайващата новина!"Това го написах преди два дена. Е, дочакахме "новината". Не трябва да си пророк, за да предвидиш.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога комунистите ще петнят святото име БЪЛГАРИЯ???
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък Мамин Владиславчо, протежето на трите Шишита, да каже как със заплата 2 850 лв построи палат за 4.8 млн в Бистрица.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирише на ШоРоШ! Fake news!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига бе. Ако е получавал тези хонорари когато не е бил на работа в Св. банка и си е платил данъците ще трябва да му се извинят. Защото няма нищо незаконно. Още повече това не са български пари. Горанов на какъв се прави. За секунди ще се провери в НАП дали си е платил данъците. Сигурно вече е и направено и сега се чудят какво да кажат.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахахаха, питаме ЕБВР морално ли е, за да си измием ръчичките и държавата да не пипа Митрев с удобно оправдание
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБерастите спретнаха атаката срещу Митрев, а сега ще го играят добрите български патриоти и ще го защитават.Познато до втръсване.
1
4
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Жив да го ожалиш,човикът си е направо затворник в ЕБВР.