Край на опашките и нервите, 400 администрации – в общ портал!

Със системата за е-връчване, това ще става за секунди
7 дек 2018 07:10, Анисия Иванова
29

Край на ходенето и чакането на опашки в администрацията, за да подадем жалба или сигнал. Със системата за електронно връчване това ще става за секунди. В края на ноември над 400 административни структури са обхванати от общ портал. Дигитална препоръчана поща с обратна разписка. Така накратко може да се опише електронното връчване на документи.

"От момента, в който бъде изпратен на конкретна административна структура, и в момента, в който от другата страна някой отвори вашия документ, той се счита за връчен. И оттук нататък поражда правно действие. За да се възползвате от новата услуга, е нужно само едно нещо – регистрация в платформата чрез електронен подпис. Това ще ви даде достъп до всички основни административни справки у нас", обясни пред Bulgaria ON AIR Веселин Нинов.

Той допълни още, че ако нещата се развият по план, очаквания са от края на 2019 година чрез същата система за връчване да могат да бъдат връчвани фишове и глоби.

Администрацията няма оправдание да каже "ами, не ви видяхме мейла". В платформата освен сканирани хартиени документи, могат да се качват и клипове или аудиофайлове. При отваряне на писмото, подателят получава сигнал. Дигитален таймер показва и в колко часа е изпратено. А това решава големият проблем дали са спазени законови срокове, когато това се налага.

Всяка система е добре подсигурена с антивирусна защита, като решението е централизирано. Всички документи, които администрацията обменя по електронен път помежду си, са кибергарантирани Над 13 хил. души вече са се регистрирали в платформата. Чрез друга услуга, отново предоставена от Държавната агенция за електронно управление, всеки може да проверки колко пъти държавата е търсила данни за него.

Най-често в регистрите влиза МВР. А само за месец социалните са проверили над 120 хил. души дали живеят на заявения от тях постоянен адрес. Което значи, че са успели да спестят над 120 хил. хартиени справки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
bravo bulgaria e gotova za elektronnite izbori. hartienite izbori v istoriata.
21
0
 
17
 
! Отговори
крадат яко преди 5 години
напомняме че терористите на власт ч рез агенция по геодезия ограбиха милиони по електронен път с промяна на данните в е картите. плащат на програмисти с проекта и КРАДАТ ИМОТИ. съд и прокуратура играят с крадците на имоти наглоподиграват се писмено на ограбените
20
0
 
3
 
! Отговори
МВР са НЕЗАКОННИ преди 5 години
НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ В София менкат доказано престъпни групировки маскирани като партии,въпреки писмени протести ограбиха от народа над 3 000 000 000 живи лева за тн е правителство, терористи са наели програмисти на които е платено с пари от народ а и в ече провеждат нагло престъпни мероприятия следят обемно всички банки.вее получаваме писма от терористи имитиращи банки вкл уникреди дск фи банк ко банк
19
0
 
5
 
! Отговори
Херцог Трън преди 5 години
Вижте ся вие се подигравате но аз до към 12 всеки ден паса овцете, след това съм на компа фрийлансър, ай да не ми говорите че не може
18
0
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
До SHEFAЕми да се научат ,21 век е.Човек трябва през целия си живот да се учи.
17
0
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
До SHEFAВ Чехия има така наречените фронт офиси на ЕУ. Голямата часто от тях са в държавните пощенски станции по цялата страна. Отиваш в пощата и служител ти извършва електронната услуга, включително и смяна на документ за самоличност!
16
1
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
До 17В Австрия и Естония пасът овце, така ли?В България има близо 3000 публични регистри, голяма част от тях хартиени, за всички ли ще направиш сървъри в сървърни помещения (не се съмнявам, че ще можеш, защото от там най-лесно се краде)!??! И кой ще ги поддържа? Ти ли? Докато пасеш овцете?!!?!?Според теб, по-лесно е да се направят ИС за всички администрации и да се защитят, от колкото да се мисли за централизирано решение?...
15
1
 
3
 
! Отговори
alex преди 5 години
ама *** , когато се пише материал за софтуер или сайт се дава и адревса .........*** вие сте *** от де да знаете
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лъжат ни - Лъжат ни. Герберастката шайка и лъжливите патриоти, непрекъсната увеличават бройката на нищонеработещата администрация.Много се хабиш! От това увеличение на кяр е другарката Нинова! Като я натресете да управлява ще може да разширява до безкрайност кръга на шуробаджанащината!
13
6
 
5
 
! Отговори
ДО 15 преди 5 години
МДААА ПОСЛЕ ТАЗИ КАРТА СТАВА ЧИП НАБИВАТ МУ ГО НА ЧЕЛОТО И ДА ХОДИ ДА ПАСЕ С ОВЦЕТЕ. ЦЕНТРАЛИЗИРАНЕТО НА НИЩО НЕ Е ДОВЕЛО ДО ДОБРО. ЯЙЦАТА КАТО ГИ СЛОЖИШ В ЕДНА КОШНИЦА ВЕДНЪЖ ГИ ЧУПИШ И ТО ВСИЧКИТЕ, СВЕТОВНИТЕ ГОСПОДАРИ ИСКАТ ВСИЧКО ДА Е ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ЗА ДА МОГАТ ДА ВИ КОНТРОЛИРАТ ЛЕСНО И АКО НЯКОЙ РЕШИ С ЕДНО КЛИКВАНЕ НА МИШКАТА ДА ВИ ЗАТРИЕ ВСИЧКО, ПОСЛЕ ХОДИ ДОКАЗВАЙ ЧЕ НЯМАШ СЕСТРА. ДОКУМЕНТА В ДЖОБА Е НАЙ СИГУРНОТО НЕЩО, ЕЛЕКТРОННОТО Е КАТО УСТНА ДОГОВОРКА, ОТСРЕЩА КАТО ГО ИЗТРИЯТ И НЯМА.
12
2
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Абе хора, за вас е първо ходене пак на опашки за да се снабдите с електронен подпис, пък после таксички и прочие бъркане в джоба всяка година и чак тогава,евентуално ако някой не хакне системата на прословутия портал евентуално може би ще говорим за "край на опашките".
11
2
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
На една конференция за електронно управление (ние електронно управление нямаме, но ежегодни конференции имаме), дойде човек от Австрииският монетен двор, показа си личната карта и каза: "това ми е ЛК, шофьорска книжка, цифров попис, застарховка, здравна карта, банковата сметка/и сметка.... всичко на едно място".Нашите *** гледаха, като насилени крави - "Ами нормативната уредба, хакери, макери,..."В Австрия, Чехия, Естония, ... може, при *** нищо не може.
10
0
 
1
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 5 години
egov.bg
9
2
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
По-конкретно е да се каже, че това е електронно връчване на призовки.И забележете - трябва да имаш цифров подпис! Това ще рече да идеш да си го купиш инсталираш, да си плащаш всяка година такса за ползване, зада може да ти връчат фша за превишена скорост. Трябва да си мазохист да се реигистрираш там.А, когато Цецо пъпеша смени личните карти, защо не сложиха чип със сертфикат, за ползване на евентуално електронни услуги!!?!?!?!
8
0
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
Дайте ЛИНК бе скапаняциЙ !
7
0
 
6
 
! Отговори
ХаХа преди 5 години
Да бяхте поне дали линк за този "портал" ли?
6
0
 
27
 
! Отговори
Дон Карнаж 2000 преди 5 години
Пак казвам - в минфин имаше прокси за дърпане на филми от data.bg, techno-link (помните, ли помните ли техно линка, ааа?) Далечна братовчедка работеше там, 1500 лева за пускане и спиране на копирна машина преди 15 години. Хиляди хора в министерствата бъркат кафе, слагат разнообразно количество захар, цигари се палят, смях се чува... разглеждат уебсайтове, сравняват си таблетите, десетилетия минават, никой нищо не прави, още десетилетия минават, никой нищо не прави...
5
0
 
15
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Хахах и да работи - това го чакаме от поне 2000 година! Още тогава наливаха пари от ЕС, от бюджета, правителство след правителство след правителство. Милиарди левове и един HTML сайт не можаха да направят до 2005-та! От министерството на финансите отвътре се пускаха проксита на административно ниво, за дърпане на филми от data.bg за приятели и роднини емигрирали в ГерманияТея "хора" ли бе? След 5-6 години и нова серия скандали, лийкове и прецакване може и да работи стабилно.
4
7
 
31
 
! Отговори
Лъжат ни преди 5 години
Лъжат ни. Герберастката шайка и лъжливите патриоти, непрекъсната увеличават бройката на нищонеработещата администрация. Ромите и административните служители са им вярни гласоподаватели.
3
0
 
30
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
Има обаче една, уловка поради която се прави такъв портал и тя не е за улеснение на ентусиазираните интернет тикви. След като се регистрираш в този портал ти също получаваш през него всякакви известия за глоби и такси, които се считат за надлежно връчени на теб. Ето за това се прави този портал. Но за да има интерес казваме, че едва ли не си правим мръсно на собствените си служители :)))