Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт

Прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит, иска той
15 фев 2019 20:20, Анисия Иванова
424
Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт
Снимка: БТА

Всички ние като общество имаме отговорната задача да направим така, че хората да живеят по-добре. Въпреки че бизнесът има водеща роля в това да постигнем по-високо качество и стандарт на живот – убеден съм, че каквито икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата. Това е голямата отговорност пред всеки един от нас. Това заяви президентът Румен Радев в Хасково, където участва в дискусия с представители на регионалния бизнес и на техни международни партньори, съобщиха от прессекретариата на Президенството.

Държавният глава заяви, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор. Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки. "Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция“, посочи президентът.

По думите на Румен Радев българската икономика все повече се превръща в заложник на демографията, като основни проблеми са  липсата на достатъчно кадри. Президентът отново подчерта, че за да се променят тези негативни тенденции, е необходимо общонационално усилие.

Пред представителите на бизнеса президентът Радев открои необходимостта държавата да се ангажира и с развитието на перспективно образование. "Става дума не само за основно и висше, а особено за средно професионално образование, което да бъде ориентирано към икономическите специфики на всеки даден регион“, заяви държавният глава. Пристъпването към административна и финансова децентрализация на общините също ще допринесе за това гражданите да бъдат ангажирани с проблемите и тяхното решаване. Румен Радев беше категоричен, че ако държавата успее да осигури необходимите условия, българският бизнес ще разгърне много бързо своя потенциал и ще постигне бързи и осезаеми резултати за цялото общество.

В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия президентът открои като съществен проблем пред българската икономика сферите, „в които има изкривяване на пазарните отношения, а в някои на практика няма пазарни отношения – най-вече при разпределянето на крупни инфраструктурни проекти със съмнителни обществени поръчки, а напоследък, даже и няма обществени поръчки за някои от тях“.

Липсата на ясни перспективи за развитие пред българската енергетиката,  задълженията на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ от близо 1 млрд. лева, преговорите с „ЕЙ и ЕС Гълъбово“ и „КонтурГлобал“, неяснотата пред ядрената енергетика, както и неучастието на страната ни в европейски проекти за разработване на перспективни енергийни източници също бяха посочени от президента като въпроси, за които са необходими ефективни решения.

Запитан за перспективите за въвеждане на европейската валута в България, президентът отново подчерта, че това е стратегическа цел за страната ни, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и програми за тяхното минимизиране.

На срещата с бизнеса в града присъстваха дипломати, народни представители, кметове на общини от региона, представители на бизнеса от област Хасково и членове на търговско-промишлени палати от страната.

По-рано през деня, на площад „Свобода“ в Хасково, президентът Румен Радев прие почетния караул от Военно формирование 52740, след което наблюдава преминаването на  строя в тържествен марш.

 


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да Радев, отчетност! Преди години литовския или латвийския президен си подаде оставката заради оставени деца без надзор! Твоя малолетен ашлак се бие в центара на София след 22ч.като коч, а спътницата в живота ти има серозни проблеми с КАТ. Не разтягай локуми, а дай пример! Не ме кефи ББ, ама при него поне който се издъни изхвърча!
303
1
 
1
 
! Отговори
Народна Просвета преди 4 седмици
румен, митко и валери нормални ора нема.
302
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 седмици
абе , бънднята да не е кафяв ревач, та зове сека божа вечер? то вече мачоците се разгониха, пролетее се, ама тоя е 131313...
301
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя собственото си семейство не може да оправи а тръгнал за държавата акъл да дава.
За нищо не става тоя зелен чорап.
300
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
радикална смяна на политическата среда...е а ти не си ли част от нея?
299
3
 
11
 
! Отговори
Хм.... преди 1 месец
Прозрачност, отчетност, отговорност....Намерил се кой да го каже...,,Пезидентът"....
298
8
 
13
 
! Отговори
Pit преди 1 месец
Радев ли е високият стандарт..Не може да каже две думи ако някой не му е написал какво да говори.Чучела червени с промити мозъци.
297
16
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 1 месец
Браво на българския президент ген. Румен Радев!!!
Всички тиквета и психодесни изкълченяци газ пикаят хахахаха, нещастни тиквета.
Мачкай тиквите Радев, мачкай ги на пюре, хаххха!
296
10
 
14
 
! Отговори
Курнела Крадлата преди 1 месец
Браво на моя пудел радко ще има рубли много ме слуша ве аз като пръдна на позитано рубата се насира на дундуков
295
11
 
13
 
! Отговори
Кур за фатмака !!!! преди 1 месец
Долен продажен *** рубладжия ти си позор за България
294
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румбата пак е неадекватен и бръщолеви глупости. Сменяй си дилъра, че ставаш смешен и жалък. През
293
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде Радев ,взимай властта,че този психопат Борисов ни втръсна вече...
292
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откакто ГЕРБ клекнаха на ДПС за преференциите още повече ги намразих
291
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имайки предвид президента се гордея,че съм българин...имайки предвид Борисов се срамувам...
290
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е най-хубавите нещо,което се случва в българската политика през последните години...
289
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последната надежда за България да се оправи е Румен Радев
288
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана с СССР - съвет за стратегическо (социалистическо) развитие?
287
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До сега пробвахме всичко и нищо не се получава...Дори и при 10 годишното управление на вездесъщия Борисов заплати и пенсии са десет пъти по-ниски от западна Европа...Решението е президентка република. ГРОБ се страхува,защото знаят кой ще спечели
286
15
 
30
 
! Отговори
Генерал Вазов преди 1 месец
Аутсайдерът Радев е изолиран. Никой от ръководителите на други държави по света не иска да се среща с него. След много настоятелни опити го прие само португалския президент. От кумова срама. Насоятелните му опитите да участва в Молитвената закуска на Тръмп бяха отсвирени от американците. На Балканите, в Европа, навсякъде вратите са заворени за него. И за Деса, разбира се. Няма как да скрие, че е държан на къса връвчица.
А наивниците по света свършиха.
285
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Радев зове: Радикална смяна на политическата среда за по-висок стандарт" Това може да го иска всеки политик от опозицията - референдум и гласуване в парламента за велико народно събрание и промяна на конституцията . Президента е избран при сега действащата конституция , ако иска да я спазва България е парламентарна република .