Искат оставката на Нинова, 50 социалисти с писмо до пленума на БСП

Местният вот бил провал за соцпартията, пише в анализа им
Обновена: 15 ное 2019 18:52 | 15 ное 2019 18:30, Анисия Иванова
155
Искат оставката на Нинова, 50 социалисти с писмо до пленума на БСП
Снимка: Булфото

Вътрешната опозиция поиска оставката на Корнелия Нинова и ръководството на БСП вече официално, в писмо до Пленума на партията. Причината - провал на местния вот, след който соцпартията отсъства от управлението на общините в половин България, според техния анализ на изборите.

Писмото е алтернативен анализ на резултатите от изборите, направен от представителите на вътрешнопартийните опоненти. Автор на анализа е Чавдар Георгиев - бивш член на ръководството от времето, когато председател на социалистическата партия беше Михаил Миков.

Ръководството е обвинено в авторитаризъм, а освен оставката на Нинова се настоява и за тази на цялото Изпълнително бюро, и на Националния предизборен щаб, начело на който е заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Под документа с апел за оставки на върха в БСП стоят подписите на 50 социалисти, сред които на самия Миков, на друг бивш соцлидер - президента на ПЕС Сергей Станишев, Ангел Найденов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Красимир Янков и други. Писмото е разпратено по електронната поща до всички членове на Националния съвет на БСП в навечерието на неделния пленум на партията, на който ще се обсъжда представянето на столетницата на местния вот.

Ето и откъси от писмото, цитирано от "DarikNews":

Независимо, че вече 30 години в България се провеждат свободни избори и според европейските институции има постигнати демократични стандарти, все още има системни нарушения на изборното законодателство и на граждански права при провеждането на изборите в България. Те хвърлят сянка и поставят под съмнение целия изборен процес и легитимността на избора. Тежките условия при проведените избори обаче не са новост, а и не могат да бъдат нито обяснение, нито оправдание за това, че БСП на практика повтори резултата си от местните избори през 2015 г.

Очаквано ръководството на БСП даде позитивни оценки за постигнатите резултати на МИ 2019. Несъмнено основания за известен оптимизъм дават четирите победи в кметските избори в областните градове, но не можем да си затваряме очите за изчезването на БСП от местната власт в цели области на България. Внушаваната от ръководството недействителна картина за завръщане на БСП в управлението е опасно, защото създава илюзорна представа за състоянието на партията и успешното й представяне на следващи избори. Имаме частични успехи на места, и то само при кметските избори; цялостно отстъпление в местната власт; загуба на потенциал в общинските съвети; общини с един-двама съветници; пълно отсъствие в определени райони на страната. Това не е завръщане!

За съжаление, БСП загуби трети поредни избори в последните 4 години. Продължава спад в подкрепата на всеки един от тези избори. 955 000 на парламентарните избори 2017 г., 474 000 на европейските избори 2019 г., до 433 367 на местните избори 2019 г. Това е устойчива низходяща тенденция на спад в доверието към БСП, дължащ се на целенасочено подменяния характер на партията от демократична към авторитарна, от лява към популистка и консервативна; на грубото погазване на Устава и вътрешните правила, на силовото налагане на кандидати за кметове и листи за общински съветници. 

Повечето от кандидатите на БСП нямаха ясен политически профил и леви послания в кампанията. В изборите най-близко до хората нашите представители не адресираха неравенствата в доходите между столицата и областните градове, между самите областни градове, между града и селото, здравеопазването, образованието и жилищната политика.

Какво постигнахме на местните избори 2019 г.:

1. През 2015 г., след съвместното управление с ДПС в кабинета Орешарски, имаме 60 кмета и 930 съветника. Сега имаме 58 кмета на общини, от които 27 са издигнати от БСП, а останалите 31 са кандидати на местни коалиции, инициативни комитети или други партии, подкрепени от БСП. 6 от тези 32 кмета (Белица, Сатовча, Белоградчик, Гълъбово, Макреш) са издигнати от ДПС, подкрепени от нас или сме в местна коалиция с ДПС (Девин). На местния вот тази година БСП спечели 1006 съветника. За сравнение ДПС отчитат 47 кмета и 916 съветника.

2. Вместо увеличаване географията на присъствието на БСП тя се сви още повече:
    • През 2019 г. БСП няма нито един кмет на община в 7 области – Варна, Враца, Силистра, Сливен, Хасково, Кърджали и Стара Загора, където кметът на Гълъбово е издигнат от МК ДПС (Български социалдемократи, БДЦ), подкрепен от БСП; населението на тези 7 области (общо) е 1 626 937  души.
    • В други 7 области БСП има по един кмет на община – Бургас, Габрово, Разград, Русе, Търговище, Шумен и Смолян (кметът на Девин е издигнат от местна коалиция с ДПС); населението на тези 7 области (общо) е 1 238 873 души.
    • В тези 14 области с население общо 2 865 810 души (при население на страната под 7 млн.) БСП няма реално, осезаемо представителство и влияние.
    • Увеличението на общинските съветници 2015–2019 г. е със 76 души (1006 общински съветника), при заявена цел – 1200.
    • В абсолютни цифри БСП има едва 43 376 гласа повече от 2015 г. От тях гласовете в София и Русе са 41 380 гласа.
    • В 25 общини нямаме съветници
    • В 23 общини имаме по един съветник
    • В 57 общини имаме по двама съветника
    • От 2930 села, които избират кметове имаме под 300 избрани кмета, което е около 10% от избраните кметове на населени места. Има села, където регистрираме рекордно ниски резултати - в село Доктор Йосифово, област Монтана, например, БСП има само ЕДИН глас.
    • В 10 областни града БСП е трета политическа сила: Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Разград, Търговище, Добрич.
    • В 18 области града БСП е втора политическа сила: Перник, Кюстендил, Враца, София, Пловдив, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Русе, Силистра, Сливен, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Бургас, Варна.

Какво ни казват резултатите?
    • Широко рекламираната „промяна“ според Нинова, която всъщност е подмяна на БСП и прокарване на линии на разделение и противопоставяне, не даде положителен резултат и не доведе до нарастваща подкрепа.
    • Т. нар. визии за общините не само не бяха написани в много от тях, но в тези избори изчезна и националната визия, а предизборната платформа си остана в Габрово. Кандидатите на БСП, в повечето случаи, разчитаха на собствено творчество в идейно и политическо отношение. Обликът на партията в изборната кампания не се прояви.
    • Липсваше кампания на национално ниво, водена от ясни политически и идеологически позиции.
    • В поредни избори БСП не успя да използва своята принадлежност към семейството на европейските социалисти, не разбра и не се поучи от политиката на прогресивните сили в Будапеща срещу Орбан. Не използва потенциала на социалистите Карл-Хайнц Ламберц, президент на Комитета на регионите и на Елиза Ферейра – бъдещ комисар по регионално развитие.
    • Подмладяването и обновлението на принципа на нови и непознати кандидати с неясно отношение към БСП доведе до спад на мобилизацията вътре в структурите на партията, противопоставяне по места и отлив на гласове към други кандидатури и листи.
    • Обявената изборна цел беше „повишаване на резултата на БСП“, а НЕ победа над ГЕРБ. Успехът на ГЕРБ дойде закономерно на фона на занижените изборни и политически цели на БСП. 
    • Решението на НС на БСП за коалиционната политика в тези избори беше подчинено на разбирането „всички срещу ГЕРБ“. На определени места политиката на съюз с граждански и демократични организации срещу авторитаризма, налаган от ГЕРБ се оказа правилна, но от друга страна има редица примери, в които натискът на ръководството върху местните структури и принудителните коалиции се отразиха на мотивацията на левите избиратели и на изборния резултат. Формулата всички срещу ГЕРБ при отсъствието на други политически критерии доведе до загуба на ориентир и гласове.
    • В крайна сметка т. нар. „промяна“ на Нинова е една от причините за отсъствието на БСП от изборната карта на България в 14 области, това е половин България! Действията на ръководството превръщат БСП от масова и програмна в регионална и електорална партия.

Колективното начало във функционирането на нашата партия се подмени с едноличен диктат, а отговорната дискусия с пълна нетърпимост към различните мнения, отстоявани от социалистите. Става все по-ясно, че налагането на т. нар. пряк избор на председател на партията е концентриран израз на авторитарния подход и опит чрез Устава да се закрепи едноличната власт на председателя на БСП, което е подмяна на политическата и идейна същност на БСП.

Може ли по този път БСП да спечели следващите парламентарни избори?

Неуспешната кампания от изборите за европейски парламент, както и току що преминалата за местни органи на самоуправление, показват, че не става дума за случайни грешки, а за цялостно сгрешен политически курс на партията. Този курс се характеризира с подменените автентични ценности на левицата, подмяна наречена „ляв консерватизъм“. Подмяната „Нови лица“ доведе до разбиване на партийни структури, до концесиониране на партийни листи, с цел бизнес интереси и задкулисни договорки с други политически сили. 

Налаганата линия на „разтваряне на БСП“ към и сред неясни политически, а често и бизнес общности, доведе до обезличаване и неразпознаваемост на самата партия.

Реакцията от страна на ръководството на двете изборни загуби през тази година показва, че не може да има никакви очаквания то да осъзнае нуждата от незабавен обрат към възстановяване на работещо единодействие отдолу нагоре, без каквото партията е обречена. С политическия курс на това ръководство БСП не може да спечели следващи избори, ще расте само толкова, колкото е удобно на ГЕРБ и ще се радва единствено на второстепенната политическа роля на „завърнал се участващ“ във властта.

Пропиляхме три избора и четири години, в които неведнъж българското общество ясно демонстрира, че иска социално ориентирана промяна. Неуспехът на БСП на двата избора през тази година показа, че ние се нуждаем от истинско обновление, което да превърне партията в реален опонент и алтернатива на сегашното управление, предлагайки желаната промяна. Така БСП ще се отвори към политическия център и към гражданите, ще възвърне и разшири позициите си в обществото, в селата и цели райони на страната. Вместо екзотични идеи за отсъствие от парламента, да възвърнем парламентарната си сила и да демонстрираме ясен управленски потенциал. Необходимото отваряне на БСП към политическия център и към гражданите може да бъде осъществено само ако БСП се превърне в истинска алтернатива на ГЕРБ и предложи желаната промяна. 

Ръководството на БСП през тези години обаче възприе като първостепенна задача прочистване на партията по свое усмотрение, като на тази цел беше подчинена дори предизборната кампания."

Според подписалите писмото е нужна промяна и бързо възстановяване на партийното единство и дееспособност.

За целта се "налага смяната на председателя и на ИБ на НС на БСП и оставка на НПЩ! Да, решителна стъпка, която обаче е неизбежна, ако искаме БСП отново да се заяви като носител на необходимата алтернатива на статуквото, вместо да остане в ролята на второстепенен съучастник в поддържането му!".


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
4
 
12
 
! Отговори
Курнелия-съмнителна преди 1 година
През 1999г. Ив. Костов назначи Курнелия Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя успешно приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А може би задачата, която изпълнява сега Курнелия по унищожаването на БСП е също заръка от Ив.Костов?
104
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Добре, че структурите не са като тези в Пазарджик, че резултатите щяха да са още по трагични. За съжаление лява партия няма в България.
103
4
 
11
 
! Отговори
хахо преди 1 година
не пипаите курнелия . оставаики на4ело на бсп това е единствения на4ин тази партия да из4езне от картата на българия
102
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 110 Луд ли си или *** ?
101
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До Анонимен 97 Надеждата на обикновените хора умря отдавна.Сега надеждата на младите е друга.Народа видя къде е истината.
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма причини да й искат оставката.Не могат да си навият на ината архаичните опоненти - стари номенклатури.Нинова трябва да направи обучителна система за млади кадри.Признавам - не харесвам Кирил Добрев.Знам, че имахора, които могат да бъдат активни социалисти.Но от тях никой несе интересува по места.Местата са окупирани от надяващите се, че тяхното време ще се върне.Абсурд!Нинова е на прав път.Трябват нови хора, отговарящи на съвременните технологии и потребности.Не ги пускат старите.
99
0
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Mr.STARBUCKS 9 Ама и в Крушовица не я искат.
98
5
 
5
 
! Отговори
що за глупосрт преди 1 година
До Бсп е в будна кома..ГЕРП барабар със СДС получи 80 000 гласа по-малко само в София. бесепарите получиха 80000 гласа повече. Интвересно съвпадение.Но на троловете кати теб нищо не им е интересно - те са тук по работа, макар и незаконна.
97
5
 
6
 
! Отговори
Бсп е в будна кома.. преди 1 година
Герб и СДС обединени за изборите нанесоха поредната този път най-тежка загуба на Бсп . След предстоящата оставка на Курнелия(Голямата лъжа) като председател на Бсп след тежката загуба на общинските избори следва неизбежното и закономерно свиване на Бсп до маргинална незначителна партия, а това е добре за България...
96
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев и кохортата му трябва да бъдат изгонени от БСП! Доказани предатели, те унищожават идеята и надеждите на обикновените хора. Станишев е позор за смисъла на човечността и разума! Основен участник в погрома над българското образованието, след провалите "орешарски" и "пеевски", този нагъл използвач и наколенкаджия днес има претенции към партия, която едва не затри?
95
7
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
САМО СУФЛИРА НА ПРЕЗИДЕНТА!!!А ПРЕЗИДЕНТА НИ Е ВЪЗМОЖНО НАЙ-СЛАБОУМНИЯ ОТ ВСИЧКИ ДОСЕГА ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ БАЙ ТОШО!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЛЪЖКИНЯТА ДА СЕ МАХА!
94
4
 
13
 
! Отговори
русофила преди 1 година
Няма да бутате Ниновъ. Тя е започнала ликвидацията на БСП, и не трябва да оставя работата несвършена.
93
2
 
9
 
! Отговори
кйх преди 1 година
другари! не може да ви е шеф човек от сдс ,у4аствал в т н раздържавяване!!няма как десняк да стане сега левак!троянски кон е! но зависи на кого,или на кои посолства!!
92
0
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 1 година
Good morning to everyone.От вчера не съм влизал тук.Какво се случва сега,стрина Ниновица,купили си еднопосочен билет за с.Крушовица !?
91
6
 
9
 
! Отговори
другари преди 1 година
След поредните загубени избори другаря Кутев каза ,, 53% от българите са бедни , те трябваше да гласуват за нас " . Това е стратегията на БСП , българите да са бедни за да гласуват за тях . С много лъжи и демагогия - купени социолози и журналисти може да се доберте до властта , пълен мандат няма да изкарате , след това ще сте история .
90
6
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
У ха ! Кеф! Тава е истината за историческата победа на БСП. Според Нинова всеки провал на БСП е пирон в ковчега на ГЕРБ.Гергов си отмъсти жестоко.Докато Нинова е начело на партията , Бойко може да бъде спокоен.
89
9
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 1 година
До Анонимен68 По коментариите си личи,че гербаджиите са уплашени много.Да видим как ще се върне Боко от САЩ,след срещата с Тръмп,ако изобщо се състои такава.Не забравяйте и Цвъкито,който също е наострил брадвата и не се знае колко ще отцепи от ГЕРБ.
88
4
 
12
 
! Отговори
Винету преди 1 година
До ГЕРБ надолу. Халал да им е на всички такова надолу. Вече 14 победи над БСП и тотална доминация в национален мащаб.
87
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До 77. Абсолютни глу.пости си написал.Тези неща важат най-вече за управленията на БСП.
86
2
 
6
 
! Отговори
страничен наблюдател преди 1 година
Да добавяАргумента, че бесепарите били си повишили съвсем малко резултата не е ли малко куц? Все пак основният конкурент не само ,че не си повиши резултата ами има тотален срив в абсолютна стойност.Ама вие си знаете най-добре къде ви стяга чепика, де. Вие си решавате кой и как ше ви управлява партията.