Специализираната прокуратура застана зад Гешев

От там излязоха с декларация за исканата му оставка
13 юли 2020 12:05, Петя Славова
135
Специализираната прокуратура застана зад Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокурори от Специализираната прокуратура се противопоставиха на искането на президента Румен Радев за оставка на главния прокурор Иван Гешев. В декларация те написаха: "Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено,че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата,а правосъдието се осъществява в името на народа."

Прокурорите заявяват още в декларацията, прокуратурата се ръководи единствено от закона и вътрешното убеждение и, че се противопоставят на опита на политически лица да се намесят в  тяхната работа.

Още по темата

"Президентът е висш орган и символ на държавността.Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Една от трите основни функции на президента е арбитражната, чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта. Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи."

Специализираната прокуратура пише още, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право" съгласно действащите в страната закони.

"Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост, не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази независимост е принцип на правовата държава. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет е предназначен да им гарантира независимост, при извършване на служебните действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.", пише още в изявлението.

От там смятат,че изявлението на "обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт."

На финал Специализираната прокуратура заявява, че спазва законите и Конституцията на Република България и не нарушава положената клетва. Те се съмняват, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът на Република България е пристъпил положената клетва", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда, че испитаната схема, при президента не минава.
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурорите си го издигнаха, като най-достойния, после висшия съдебен съвет си го избра само с два гласа против, сега всички дето го сложиха там да обслужва мафията, да си подават оставките.
115
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Излиза, че тази прокуратура защитава мутрите в прокуратурата. Май всички в прокуратурата трябва да подадат оставка.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТе не само че са безполезни, но са и противопоказни. Има СГП и Столично следствие за разглеждане на такива престъпления и Софийски градски съд за провеждане на съдебни процеси; Софийски апелативен съд като въззивна инстанция. Ще отпадне понятието Организирана престъпна група ОПГ, с която като начало СпП окичва жертвите си.Няма да държат обвиняемите по 8 месеци в следствения арест и сетне често по още 8 месеци и оттам арестантите да излизат със сериозни психични и физични проблеми.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези безделници от прокуратуеата и изобщо цялата съдебна власт получават заплати по над 5000 лева на калпак. При пенсиониране - 20 заплати. Водят се категорийни служители. Само привилгии за нищо невършене. Тази каста още от бай тошово време са най-намазаните държавни служители.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма специализираната прокуратура СпП да застане зад Каскета? Та кой държащ на себе си и своя рейтинг гл.прокурор ще се съгласи в звеното му освен нормални, завършили ЮФ на СУ прокурори, да има и такива, завършили за полицаи дознатели и следователи Магнаурската школа -Симеоново, които да се именуват пълноправни юристи, нещо повече - да обвиняват от името на държавата и да решават съдбите на хиляди хора!Да си отиват "спец"-прокурорите и съдиите и да оставят на СГП и СГС да си вършат работата
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, как е Пепи Еврото?
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, как е Пепи Еврото?
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскета, тази политическата слугиня, приключи в мига, в който започна политическата чистка т.е. когато нахлу в президентството с камионетки, пълни с мутри. Незабавно трябва да си подаде оставката и никога повече да не се показва. Нас мутри няма да ни управляват, нито зависими прокурори ще арестуват наред, пък ако ще и още 10 институции да го подкрепят. Доверието в тях е по ниско от 1%, на кого му пука какво мислят. Ако бъдат съкратени никой няма даже да забележи, те са напълно безполезни.
108
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия дето пишат, че прокуратурата не съди, прокуратурата найстина не съди, ама може да тормози избрани и да прави калпави обвинения, така че съдът да няма избор и да отсъди грешно. Там контролът се извършва ит един човек и това е главният прокурор. Поинтересувайте се с какво е известен Гешев и дали един човек може да контролира всичко дори и да иска.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако конституциония съд се произнесе за сваляне на имунитета на Радев, тогава вече парламента ще бъде превзет физически, много добре знаят, че нито могат, нито трябва да се маха имунитета на президента и затова бавят становището, а когато излезне, Гешев трябва да подаде оставка, за нарушение на конституцията, за незаконно влизане в президенството, въпреки че отдавна трябваше да хвърли оставка за други неща.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента само гласно го каза, иначе оставката му иска, тоя който му дава заплатата. Ако не се съобразите с народа, по-лошо ще стане. Оставка Гешев.
105
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
И какво предлагате бе, плювачи? Всички прокурори до един да подадат оставки, защото са корумпирани? Ами ясно е, че не сте добре с горната част на тялото.------Ти кво предлагаш?Да продължаваме да плащаме заплати на корумпирани прокурори ли? :)))))Хааааххааахххааа!
104
0
 
6
 
! Отговори
БДЖ София преди 3 години
хахаха То всичко е ГЕРБ естестевено,режима на Живков се завърна с пълна сила,нали охранителя МУ управлява територията видехте пачките,златото,имотите същото както преди години.
103
2
 
4
 
! Отговори
12_5 преди 3 години
А така..да стои Твърдо Зад него !!!То си го пише в името...проКураТура(я)
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е кой ще застане зад него в затвора.
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основните функции на Президента с президентска администрация как институция според Конституцията са повече и са описани по раздели,точки в правно отношение с правата и задълженията за изпълнение,както с нормативни актове разработени нейна основа за отговорностите на състав по права и задължения със съответните атестационни изисквания на поета дейност с функции от които една арбитражна,но не само тез от три посочени как важни без другите функции,които са за контрол на дейността на другите власти.
100
14
 
6
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Конституционния съд трябва да се произнесе и да свали имунитета на Радев. Натам е ясно: арест за национално предателство (секретен документ в касата на президента в опит да го предадат на руснаците).
99
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата не съди. Тя само представя доказателства и обвинява. Съдът е този, който раздава правосъдие. Защо ли тогава Радев го е страх от Гешев? Много просто - намерил е много доказателства, които са неоспорими!
98
12
 
4
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Протестите на комунистите за последните 15 г. ги плаща Божков. Какво ще правите без него, като накрая го екстрадират и осъдят в България?