Адвокат Марковски: Прокуратурата трябва да бъде абсолютно самостоятелна

Той приветства идеята за намаляване на политическите квоти
18 авг 2020 22:34, Нели Христова
13

ГЕРБ внeсоха в Народното събрание предложението си за нова Конституция. Според министър-председателя Бойко Борисов управляващите трябва да съберат 120 депутатски гласа до 2 септември, а целта е да се поиска свикване на Велико народно събрание. Но какво смятат юристите?

"В проекта, който се внася по предвидения от закон реда в НС за свикване на Велико народно събрание, трябва да бъдат ясно формулирани текстовете, които се предлагат, за да бъдат предмет на обсъждане. Трябва да има конкретни правни норми. Засега, това, което е известно, е за броя на депутатите, да се раздели Висшият съдебен съвет на гилдия на прокурори и гилдия на съдиите", каза адвокат Марин Марковски.

Според него последното е добро решение и ако се случи - ще има сериозен резултат към посока на независимата съдебна власт.

"Ще бъде много уместно, ако се избере главен прокурор от самата прокурорска гилдия. Колегите в прокуратурата знаят качествата и нуждите на гилдията. Познават помежду си. Това ще им даде възможност те да си изберат ръководителите, защото най-добре те знаят от какви хора имат нужда да ги водят в тези трудни времена", подчерта адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

Марин Марковски смята, че идеята да се намалят политическите квоти е само една крачка към независимата прокуратурата и независимия съд.

"Трябва да се премахнат всички политически квоти в институциите. Управляващите в парламента имат квота в Висшия съдебен съд. Прокуратурата трябва да бъде абсолютно самостоятелна в рамките на своята функция. Да се премахне текста за казармената атмосфера в прокуратурата, защото ако прокурор повдигне обвинение на кмет на голям град - горният прокурор може да му го отмени. Промяната трябва да бъде навсякъде.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога станахте такъв защитник на прокуратурата, адв.Марковски? Доколкото знам, по време на съдебния процес прокурорите и адвокатите са две конкуриращи се страни, които излагат своите доказателства и доводи и въз основа на тях съдията взема решение и отсъжда в полза на една от двете страни.Не беше толкова отдавна времето, когато прокуратурата арестува адвокати на известен обвиняем. Също неотдавна прокуратурата ултимативно поиска адвокатите да й докладват информация за подзащитните им.
8
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
Не с този състав от зависими и подставени лица. Преди това чистка и най-добре електорални избори за мандат на прокурор, както се прави в развитите демокрации.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако няма механизъм за контрол в прокуратурата, винаги ще са на издръжка на олигархията и закона ще се тълкува като дявола евангелието.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ako bg prokuratura i bg sadebna systema ne raboti barzo, spravedlivo i chestno kakto na futbolnite tereni, taka i v drugite oblasti, ste ia izrejem:-))))
5
0
 
7
 
! Отговори
аха преди 3 години
може да е кадърен ама свестен!!! ??? вече ми идва в повече
4
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Гешев!Страшилище за престъпниците!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурорите трябва да са като нотариусите - всички да сацравни, а не да има йерархия и подчинение един на друг, както е сега.
2
2
 
13
 
! Отговори
навързани черва преди 3 години
"познават се помежду си" - основата на всяка корупция.
1
6
 
5
 
! Отговори
ПРАВ СТЕ преди 3 години
Добри предложения!! Не чух за отмяна на ВНС, принципно ненужно е.