Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември

Историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост
9 окт 2020 14:00, Елка Василева
116
Борисов иска компромисно решение със Северна Македония до 10 ноември
Снимка: МС

"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата му с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи правтелствената пресслужба.

В рамките на разговора премиерът Борисов посочи, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент.

 „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добави министър-председателят.

Още по темата

Премиерът Борисов отбеляза, че още от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, категоричен беше българският премиер.

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, каза още министър-председателят Борисов на срещата.

По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, добави в заключение министър-председателят Бойко Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До LoykoОмръзна ми които непременно държат да се правят на някакви да дрънкат глупости. Всичко преди Отоманската империя е било България. А след Руско - турската война някой изкуствено отдели Македония от България знаем по какви причини. Това не я прави отделна държава, изобщо. Но тъй като вече имаме това недоносче Северна Македония няма как да не го признаем, след като вече съществува. Това не е повод за наглост. И това им стига.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компромис за Северна Македония но никакъв компромис с Българската история и българското достояние. Това че сме признали съществуването на тази държавка е само по себе си доста голям компромис. Повече от това няма накъде. Всичко останало е предателство спрямо България. Така че по - внимателно с това. Трябва ум а не празни приказки.
102
0
 
0
 
! Отговори
4epa преди 3 години
МНОГО ГОДИНИ ЩЕ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА КОМУНИСТИ4ЕСКАТА ИЛЮЗИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
101
2
 
0
 
! Отговори
Македонец преди 3 години
Някой ден ще има обща турско-македонска граница!
100
1
 
1
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 3 години
Борисов е национален предател!
99
2
 
3
 
! Отговори
Мастиления преди 3 години
Само вето ще оправи нещата.Вето докато не се сетят, че са българи, каквито няха до 1945 година.
98
0
 
5
 
! Отговори
днд преди 3 години
компромис се пражи там където е възможно, С историята не бива. Ние лъжи не искаме. Лъжците вън дт ЕС
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжеисторията на С Македония е девалвирала до изключително мерско ниво ,да пишат небивалици в учебниците по история за БГ,за българите,за произхода ,за българските царе ,с омраза ,да се насажда омраза на поколенията ,е как ще стане,то и към момента нищо не е мръднало.Някой трябва да обясни защо се е случило,но не смеят заради сърбите ,като че ли живота е спрял в 1944 г.След ПСВ бяха югославяни принудително / или южни сърби/,а след ВСВ ги титоловаха македонци антични и подобни.
96
9
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Откога измислената българска история е наука. Това не е сериозно. Разбира се,че има нещо общо между България и Македония , и това е Отоманската империя. Общото е и Славянството,което ни донесе грамотност и трябва да сме благодарни на нащите царе които са допуснали учениците на Константин и Михаил да ни ограмотят и просветят.
95
2
 
3
 
! Отговори
Манипулирани преди 3 години
Никой не може да открадне история. Тя е наука. Също така никой не може да открадне национален герой. Всичко което се прави в момента е политика, интереси, корупция и манипулация. Хора спрете да се вързвате на политиците. Македонци те са като нас жертва на собствените управляващи.
94
2
 
0
 
! Отговори
Манипулирани преди 3 години
Никога няма да разбера особено тези, които имат житейски опит, че могат да се вързват на политически манипулации свързани с история. Историята си е история и всеки има право да я анализира и интерпретира. Какво общо има историята с членството на някой в търговски и икономически съюз. Македония не се присъединява към България, за да приеме че те са българина не македонци. Ако историята е фактор, тогава този съюз трябва да не съществува. На пр. Гърция и България имат различен анализ на историята.
93
1
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Какъв компромис с истината бе нищожезство ...
92
2
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Очевидно Баце готви поредното национално предателство за да се задържи на поста!
91
0
 
9
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Не мога да ги разбера Македонците...Ние ги любим, те ни мразят... по умните македонци знаят, че Ние омраза към тях не таим за нищо и ги имаме за братя. Всичко дойде от албански и сръбски катаклизми. Толкова ли е трудно да се разбере-1 история 2 държави
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, "няма да ни разбере и светът" ако НАПРАВИМ компромис, когато сме в най-изгодната позиция откакто я има Македония като отделна държава. Само пълен *** може да прави компромиси с историята и езика на народа си при такава ситуация. Лошото е, ако глупакът е и премиер...
89
1
 
9
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно Тиквата си няма понятие, че прави предателство спрямо историята на България и ще бъде съден освен за кражбите които прави, но и за предателство.
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи истина. Истината е една за един и друга през очите на другия. Най-важното е да се запази добрия тон, да се говори, да не се обиждаме и разделяме. Само така можем да вървим напред.
87
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компромис с истината абсурд,причините за антибългарското наслагване десетилетия трябва да получи отговор.Видно е,македонска история на база изопачени факти е тясно свързана с подмяна на идентичност ,родоотстъпничество и омраза.ДПС си изиграха картите ,защото резолюция касае малцинтвата,а омо никаквците вкарани за подигравка на Станишев и БГ,защото ДПС отлично знаят колко българите са чувствителни на тази тема,а в същото време Станишев,Елена КТБ- то се гърчат за бройки гласуващи готови на всичко
86
1
 
8
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 години
До 1945 година беха българи.Дойдоха комунистите и ги помакедончиха насила и с кръв.ВЕТО!!!
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как може човек прочел една книга през живота си и то такава класика като "Винету" да дава указания за такъв важен за България въпрос като Македония,за тази земя толкова много българска кръв е проляна и такива мъки са изтърпели тези които са останали там и са се осмелили да се наричат Българи,че един пожарникар така леко да предава българщината вместо да заеме по-твърда позиция,но сигурно това са заповедите...