Мярката 60/40 остава до септември, Борисов: Поддържаме стандарта на хората

Наблюдаваме трайна тенденция броят на оздравелите да е 2 пъти повече от броя на заразените, обяви той
23 дек 2020 11:10, Красимир Ангелов
127
Мярката 60/40 остава до септември, Борисов: Поддържаме стандарта на хората
Снимка: МС

Мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите се удължава до септември, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството.

Освен това през следващата година продължава и помощта за пенсионерите в условията на пандемия, допълни министър-председателят.

"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията", подчерта Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Още по темата
По време на съвещанието министър-председателят подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. "Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", допълни премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60-40 и 80-20, а мярката за затворени бизнеси "Запази ме" ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства.

За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв. Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма  „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително. "За мярката 60-40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата", категорична беше Сачева.

Тя обобщи подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. "До момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт  са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места“, изтъкна Сачева. По отношение на мярката "Запази ме", която към момента е известна като "24 лева на ден" и която предстои да бъде трансформирана от догодина, министърът на труда и социалната политика, посочи, че за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители.

"Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година", отбеляза Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

"С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“ . Това докладва на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той информира, че по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. "Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева", заяви още икономическият министър.

Той докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703. "Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения", добави Лъчезар Борисов. Министърът информира още, че до края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви от своя страна, че в момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50%  от използваемостта на техните легла за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19.

"В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19", докладва министърът на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия мафиоти докога ще ни държат затворени...
93
7
 
8
 
! Отговори
изхода преди 3 години
Бойко много се застоя начело и на комунистите не им се отдава да грабят. Това ги вбесява. Тук четем как се облизват покрай кацата с меда. Така трябва да ги държим настрана и да ги научим да работят. Да се надяваме че ще успеем да ги рехабилитираме и следващото поколение да се включи в трудовия процес.
92
2
 
4
 
! Отговори
eVNUSI BEZ PISHKi BA преди 3 години
Прехода не е Започнал ! Прехода Започва с ИЗБИВAHЕ Деца и Внуци на Комунисти и Ченгета Член на БКП-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на МВР-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДС-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! +6 Отговори
91
4
 
7
 
! Отговори
защо ли преди 3 години
Защо никоя партия не предлага след изборите - ревизия, съд, конфискация и затвор!
90
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Защо с лошо, бе човек? Аз гласувам за Бойко и си харесвам живота. Учих, работих и пак ще работя, за да си осигуря стандарта, който ме удовлетворява. Единствената ми грешка беше да гласувам за Румен Радев. Тоя заблуди страшно много народ. Бойко ни направи европейци. Работете и ще имате, това е
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо всички комунисти са лоши и гадни а само Бойко е бял и добър?Ей,това ми обяснете за комунистите.
88
5
 
6
 
! Отговори
АМИ , ИМА РАЗЛИКА ! преди 3 години
ПРИ КАПИТАЛИСТИТЕ , СТАНДАРТА Е ...."ЛАЙФ"...А ПРИ РУСКИТЕ КОМУНИСТИ СЕ НАРИЧА ..."ЖИЗНЬ"...ХА,ХА,ХААААААААААВИЕ КОЕ ПРЕДПОЧИТАТЕ ???АЙДЕ ЛАЙКВАЙТЕ СЕ...
87
6
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Тюююх , язък ....в тая пандемия , такъв комунизъм щехме да ви врътнем ....че щеше да е като в Рая на Свети Петър!Райските комунистически порти , щеха да са затворени за чужбината , завинаги!
86
14
 
6
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 3 години
Слава богу, че са ГЕРБ на власт!ИНАЧЕ ДО СЕГА ДА СМЕ ИЗПУКАЛИ ОТ БОЛЕСТТА , НЕМОТИЯ И ИНФЛАЦИЯ , КАТО ПРИ ВИДЕНОВ!АКО БЕХА КОМУНИСТИТЕ НА ВЛАСТ , ОТДАВНА ДА СМЕ ИЗПУКАЛИ И ДА СА НИ ЗАМЕНИЛИ ДЪРЖАВИЦАТА С НАВЛЯЦИ ОТ РУСКИТЕ ДЖАГАТАЙСКИ РЕПУБЛИКИ, ЗА РАДОСТ НА ПУТИН!СЛАВА НА БОГА , ЧЕ Е БОКО НА ВЛАСТ!
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 ЗА БАЦЕ 40 ЗА БИЗНЕСА
84
7
 
15
 
! Отговори
Azz преди 3 години
Да кажеш и имената на хората,дето и подържаш стандарта....Тикво нагла...
83
2
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
до 89 Вчера е нищо в сравнение с днес:):):)Лудницаааа,много пара харчи този "беден"Български Народ,много:):):)
82
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера ходих до Билла и Кауфланд, нещо страшно е, пазарува се като за последно, никаква дистанция.
81
8
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До КЪСМЕТЛИИ!Точно това щях да напиша и аз:):):)Партизаните от Позитано 2 пъти фалираха България без да има пандемия,а смятай сега какво щеше да стане:):):)Банките щяха да гърмат една след друга като Новогодишни пиратки:):):)
80
19
 
10
 
! Отговори
КЪСМЕТЛИИ! преди 3 години
Българите имаме голям късмет, че пандемията ни завари с премиер Бойко Борисов, защото, ако неграмотните селски комунисти, Догановите турци и крад.ливите ро.ми бяха успели отново да изберат правителство на т.н. социалисти, тогава поне половината от населението щеше да измре, но не от корона-вируса, а от глад... бг
79
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да кажеш, че поддържаш стандарта на хората, когато сме най- бедните в Европа е цинично
78
7
 
7
 
! Отговори
мак преди 3 години
От числа всякакви и раздадените кинти ми се замая главата. т.лупа да каже, в какво не е успял, щото като му четеш изказвания имаш чувството, че България е най-развита и най-богата, само че е точно обратното. нарцис см.от.ан.
77
6
 
10
 
! Отговори
Тиквич преди 3 години
Купих си изборите мълчете , раздавам от европейските кредити децата ви ще връщат паднали на колене в поза партер.
76
3
 
13
 
! Отговори
Светлинен преди 3 години
Особенно стандарта на Пеевски.
75
8
 
5
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
абсолютно бездарен фалшификат. къде са задължителни данни като производител, фабричен номер и т.н. ? ако ги имаше поне можеше да се удостовери че има такива кюлчета. много бездарни ученици на КГБ.доказаха че бойко е чист като момина сълза.