Външно министерство започва подготовката на изборите

Целта да се гарантира правота на вот на българите в чужбина
11
Външно министерство започва подготовката на изборите
Снимка: МВнР

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина.

Задачата на създадената от вицепремиера Екатерина Захариева работна група е ясна - да се гарантира правото на максимален брой наши сънародници в чужбина въпреки тежката епидемична обстановка, съобщиха от МВнР.

В резултат на поставените от министър Захариева задачи бяха предприети редица организационни действия.

Още по темата

Ръководителите на задграничните ни мисии вече получиха указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях. Такива искания да бъдат отправени във всички страни, в които е акредитиран съответният ръководител на посолство.

Освен това трябва да изпратят незабавно отговорите на съответните държави в МВнР, което ще информира за тях Централната избирателна комисия и обществеността.

Работната група в МВнР получи задача да изготви проект на бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР е разкрита рубрика "Избори", където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина. Нашите сънародници може да се информират за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии.

Представителите на МВнР проведоха среща и с Централната избирателна комисия, на които бяха обсъдени всички предизвикателства пред организирането на изборния процес в чужбина, особено съвпадението на датата на изборите, определена от държавния глава, с католическия Великден, когато се очаква редица държави да ограничат допълнително придвижването и социалните контакти с оглед почивните дни.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Герб ДА!!! преди 1 месец
Българите в чужбина ще подкрепят масово премиера генерал Бойко Борисов за нов още по успешен мандат! Само Герб и Бойко се грижат за народа и ще изведат страната от пандемията предизвикана от китай и вътрешните врагове радев бсп и дсб. Народа е с Герб!!!
9
2
 
2
 
! Отговори
д-р Иванов преди 1 месец
Живея в чужбина и не вънамерявам да гласувам - кажете ми и за кого? От много отдавна не казвам тук че съм българин,за това си имам най малко три причини!?...
8
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Сега разни младежи ще започнат да обикалят света със запечатани кутии с хАртия. Нищо ново :)
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ohaaaa... na kalinkite im se farka po chujbinkite...merak, merak...dneska ima, utre pak...;-)
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турци или българи, въпросът е принципен. Откъде-накъде хора, които не живеят в България, ще определят кой да управлява нас, които живеем тук?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НКК
Ама тия същите , са много добри , когато са най-големия вложител в Бг икономиката
4
0
 
5
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 1 месец
Демек>
"Външно министерство започва подготовка за фалшифициране на изборите в чужбина"
3
8
 
3
 
! Отговори
НКК преди 1 месец
Защо да даваме пари от джоба на българският данъкоплатец за хора нямащи нищо общо с Родината. Случайно да осигуряваме изборна секция на хора от Силистра работещи в София. Гласуват само хората живеещи в България.
2
1
 
2
 
! Отговори
Бай Баяни преди 1 месец
Да живее баба Мара, всичко което е написала е вярно. Господ здраве да й дава.
1
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
в турция няма българи всички доброволно и с омраза напуснаха българия така
че да си направят бълг партия в турския парламент и с нас да не се занимават
които ще идва на гости да идва но не по време на изборите както не гласуват
българите в сащ така няма да гласуват и останалите всеки да си гледа живота и с нас
да не се занимава