Ахладова: Ако не въведем прокурор, разследващ главния, ще има санкции

Не можем да пренебрегнем становището на Брюксел, заяви тя
Обновена: 27 фев 2021 12:19 | 27 фев 2021 12:09, Валерия Белчевска
66
Ахладова: Ако не въведем прокурор, разследващ главния, ще има санкции
Снимка: БГНЕС

Съгласна съм с тезата, че в ЕС няма такава фигура - прокурор, разследващ главния, но трябва да отчетем, че Съветът на Европа по делото "Колеви" каза на България, че ще бъде открита наказателна процедура, ако не се въведе такава фигура. Ако не въведем този механизъм, ще понесем последствията. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Десислава Ахладова.

"Вероятно по делото "Колеви" е решено, че има нужда от такава фигура. Факт е, че правителството е задължено да я въведе, макар и тя да е екзотична за част от хората", коментира министър Ахладова.

"България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки, които ЕК има към всяка европейска държава, тоест ние не можем да пренебрегнем становището на Брюксел и да кажем, че нямаме проблеми в правосъдната система и няма да въведем такава фигура. Знаете, че България е осъждана по много дела в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци, така че това е една от основните причини за въвеждането на такъв механизъм", обясни Ахладова.

Не можем да кажем, че "замазваме очите" на Брюксел, а изпълняваме решението по делото "Колеви", което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден, допълни Ахладова.

Нека да видим дали ще проработи този механизъм, априори ние не трябва да казваме, че главният прокурор ще извърши престъпление, но така или иначе, тази фигура трябва да съществува, каза още правосъдният министър.

"Чувам много критики, че тази фигура трябва да е съдия или някаква организация, но Конституцията не го позволява. Единственият орган, който може да разследва, това е прокурор. Как той ще се избира - имаше голям дебат и аз бях привърженик Пленумът да избира т.нар. разследващ прокурор. Друго много важно е, че след изтичането на петгодишния му мандат, той остава абсолютно независим и може да стане съдия", обясни министърът.

Президентът е в правото си да поиска поправките в Закона да отидат в Конституционния съд, смятам, че колкото повече гаранции има, толкова по-добре, категорична е министър Ахладова.

"Бързината в правосъдието е много важна. Основният проблем в разпита на свидетелите по т.нар. мегадела е, че те се укриват, вещите лица също бавят експертизите. С приетите промени в НПК се въведе електронно правосъдие, чрез което призовки ще се получават на електронен адрес и няма да има забавяне", обясни Ахладова.

Считам, че стигайки до електронното правосъдие, което ще започне да действа от юли, бързината ще се увеличи. Освен това, с натискането само на един бутон всеки човек ще може да види каква е причината за забавянето на съдебния процес, допълни правосъдният министър.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе премахнете БКПто от корен път останалото ще си дойде на мястото! БКП= Герб, БСП, ДПС, ПАТРИОТИ, ВОЛЯ, НЕЗАВИСИМИ, СЛАВЧОВЕ, АБВта и прочие!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това не е вярно.искат съвсем друго но не искат да го направят.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ahladova, shef na bg pravitelstvo, prezident, parlament i na bg prokuror e bg narod suveren v rbg. Ahladova, Alzheimer li te hvanal? eu ne e nikakav shef na bg narod suveren. ako bg narod pojelae vednaga, ste izlezne ot tosi fashistki teror diktatorski korumpiran neprozrachen eu.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще изберат нова шапка и каскет на главния.

Ушaнка, каубойска шапка и пруски шлем.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изберат Лаура Кювеши.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въведете, но го направете както трябва, а не избран от колективния орган (колективна безотговорност) ВСС, членовете на които са тотално компрометирани бандити и ако се стигне до съд, то тогава да бъде специализирания (политически) съд, в който се изпълняват политическите поръчки. Айде не сме толкова гламави и чужденците не са.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Федералното ни правителство в Брюксел ще ни защитава от помешчиците на власт в БГ.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за разследващ племеника му ли ще сложат?
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва над партийна пркаротура. Независима от партията упрасляваща.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герберски измишльотини с цел замитане безобразиятя под килима.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата стъпка да се въведе прокурор разследващ прокурора дето разследва главния прокурор и така до безкрайност,до постигане на пълно господство на ГЕРБеризма по всички земни кълбета и издигане на мавзолей на БАЦЕ в Банкя...
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И разследващ на разследвания да сложите файда няма да има. Спец екип от независимите трябва, не подчинени на главния, трябва да се събират и заседават само при определени обстоятелства ясно разписани.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как да го наречем тоя умник?
Суперглавен прокурор ли........................хаха!!!
49
0
 
6
 
! Отговори
???? преди 1 месец
Ами кой ще разследва разследващия главния прокурор??
48
2
 
9
 
! Отговори
Тома Биков преди 1 месец
Калинка Ахладова говори това, което са и написали. Само че, това което е написано е продукт на Дуловската Калинка, другия герберски правен корифей след Дани Умното. А може и да е помагала и Кърджалийската Калинка.
47
1
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
Становището на Брюксел и Венецианската комисия е точно обратното, те казаха , че това което са решили нашите НЕумни управници е цинично .
46
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
ПРЕЗИДЕНТЪТ ви каза,че няма да позволи!!!
45
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
естествено!

ситуацията сега е СЪЩАТА,когато преди време Кукуневица ни пробута ЛЪЖАТА,че ЕС искал да закрием атомните си реактори,като условие да ни яхнат.

..После се оказа че няма нищо такова,но вече беше късно.

..изобщо,всяко племе,което е БЪКАНО С ПРЕДАТЕЛИ, в края на краищата се оказва на бууништето!?
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брюксел никога и никъде не е казвал, че трябва да направим точно тая простотия - да въведем прокурор, който бил можел да разследва главния. У нас районните прокурори имаха това право до сега, така се произнесе и КС, ама няма кой да чете. Вместо това - още едно на заплата и подчинение на управляващите въведохме.
43
0
 
3
 
! Отговори
Пратчет преди 1 месец
Кой варди вардияните