Стоил Цицелков: Изборният кодекс е като кутията на Пандора

Как да се избегне хаосът при следващ вот?
9 апр 2021 22:49, Анисия Иванова
56

Изборният ден мина, но не гладко. Сложни протоколи, откази на членове на СИК, а още в самото начало на деня беше преустановено машинното гласуване в голям областен център - във Велико Търново. Как да запълним пробойните в изборния процес?

"Проблемът е, че ние гледаме в момента процента на хората, използвали машини, но трябва да имаме предвид, че всички медии гръмнаха, че в голям областен град спират машинното гласуване, че има объркване в преференциите. Това със сигурност е обезкуражило много хора - и това не спекулация, а факт", заяви зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него изобщо не е трудно да се гласува машинно, тъй като машини се ползват в много други държави, дори и на места с много ниско ниво на грамотност.

"Аз лично съм наблюдавал в изворите на река Амазонка в Перу - там живеят хора, които не говорят нито един международен език, дори испански, които много трудно общуват. Те най-лесно гласуват на машини - на същите машини, на същия производител", посочи Цицелков.

Въпреки че отдавна сме приели в Изборния кодекс машинното гласуване, според зам.-председателят на ОС към ЦИК винаги се случва преди избори да възникнат поредица от въпроси без отговор: къде ще отиде отрязъкът от машината, в коя кутия, къде ще се доставят машините, кой ще ги провери.  

"Не е обществено ясно и това е проблем. Имаме безпрецедентно ниско доверие", подчерта събеседникът на Ганиела Ангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Цицелков изброи други европейски държави, включително Белгия и Финландия, където се използва машинно гласуване, но изтъкна една основна разлика - доверието там в изборния процес е в пъти повече.

Като един от основните проблеми за хаоса на тазгодишните избори гостът посочи масовите откази на членове за СИК, които според него са се записали първоначално и основно заради преференциалната ваксинация.

"Получи се неморално, че хора бяха преференциално ваксинирани с по-скъпите РНК ваксини, а нуждаещите се не ги получиха. Тези хора не се явиха да изпълнят своите задължения. Обучаваме ги, но те не идват в деня на изборите. Те дори не са знаели, че ще администрират, били са уведомени, че ще бъдат наблюдатели", посочи Цицелков.

По думите му, до последно не е било ясно какво точно се очаква членовете на секционните комисии - особено от тези в мобилните секции. Той е категоричен, че това е нещо, върху което трябва да се наблегне сега.

"Вървим със сигурност към предсрочни. Трябва да изчистим избирателните списъци от "мъртви души" и от хора, които не живеят вече в България. Има много начини, но едно е сигурно - трябва да има широк обществен консенсус", акцентира Цицелков.

Зам.-председателят на ОБ към ЦИК смята, че да се отвори изборният кодекс е като да се отвори кутията на Пандора. Затова и е нужно да участват и медии, и непартийни хора, които да убедят хората, че предложенията за промени в Изборния кодекс ще доведат до по-добро.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пича го гледах и в друго предаване, много точно се изказва човека :) Но такава държава нема никъде по света, страната на абсурдите :))
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По цял свят гласуват с хартиени бюлетини, а тук се връзвате на глупостите на лузърите от бсп да се гласувало с машини. То ако ставаше всички щяха да гласуват с машини.Тъпия Фигурант като го избраха с хартиени бюлетини всичко беше ОК, а сега не било.
6
3
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Много точно казано!
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я,виж ти как дава примери с Белгия и Финландия,демек да си помислим ,ей,дай и ние като тия развити държави да гласуваме машинно!Само ,където аз ще го контрирам ,че не искам да сме като Уганда,Венецуела,Ирак и Афганистан където има машинно гласуване,и ще му припомня на госин Цицелков ,че болшинството държави от ЕС ,няма машинно гласуване.
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цял свят един софтуер ползва за поща, за банки, за онлайн транзакции, за избори...иначе всички сме свободни и независими нации!Може ли България с претенции на държава сила в програмирането, едни машини да не може да произведе и сертифицира? Може ли от 30 години списъците пълни с мъртви души? Може ли под строй да гласуват в махалите , а емигрантите не могат достъпно да гласуват? Не може или няма воля и "келепир" за промяна. Ахилесовата пета на демокрацията ни е този изборен кодекс.
3
9
 
3
 
! Отговори
Sk преди 2 месеца
Трябва да изчистим не тези, които не живеят в България, защото в България икономиката не е достатъчно силна за да храни всички ни. Трябва да изчистим: неграмотните. Това може да стане единствено с машинно гласуване!!!
2
4
 
10
 
! Отговори
Божкеее преди 2 месеца
Те хакерчета на 16-17 години разбиват сайта на Пентагона, ФБР, банки и държавни институции и международни застрахователи, а тоя ми говори за някави си машинки с венецуелски софтуер и електронно гласуване :)
1
7
 
5
 
! Отговори
Sk преди 2 месеца
Браво за точната статия!!! Браво!!