Посещението на Кьовеши е знаково, защо първо е в България?

Търси у нас първите успешни случаи на Европрокуратурата, смята Безлов
11 юни 2021 10:00, Петя Славова
55

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е на двудневно посещение у нас. Нейната визита се случва на фона на протестите пред Съдебната палата.

"Вчера нещата се развиха без много информация за медиите. Срещна се с двете страни - с правосъдния министър Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев. Нямаше сигнали какви са плановете на Кьовеши, вероятно днес ще ни отговори защо България е първата страна в ЕС, която тя посещава. Друг е въпросът колко откровено ще ни отговори", коментира анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в "България сутрин".

Според него сме първа спирка на Кьовеши по няколко причини - знае най-много за страната ни, тъй като сме съседи, а и самата тя често е давана за пример у нас в борбата срещу корупцията.

Още по темата

"Има доста комуникации с различни юристи, НПО-та, институции. България е страна, в която може лесно да се направи нещо като лаборатория. Имаме всички проблеми с европейските фондове, има много възможности да се експериментира. Кьовеши търси първите успешни случаи на Европейската прокуратура, България има поне 2-3 подходящи такива", обясни Безлов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че нашата прокуратура е предложила случая с търга за високопроходими автомобили и разследването по случая с фирми на Миню Стайков и евросубсидиите. Вероятно там има някакви доказателства и напреднал процес, допусна Безлов.

"Кьовеши ще трябва да работи със сегашната прокуратура поне до момента, в който започнат да се правят промени в нея. Тя има необходимостта да балансира. Отстраняването на главния прокурор е доста сложно според Конституцията. Това зависи от новото мнозинство в парламента", подчерта анализаторът.

Той очаква нещо драматично да се случи след посещението на Лаура Кьовеши в България. Случаите ще се гледат от български съд. Интересно било да се види дали ще има осъдителни присъди, след като имаме обвинения от Европейската прокуратура, стана ясно още от думите на Безлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо ново на хоризонта ...гарван на гарван око не вади
23
3
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Глупости. Кьовеши знае че най-можещите мъже са българите и за това е решила да се увери. Пък и е на път за Букурещ. Лошото е че май няма полети от София до Букурещ и ще трябва да ползва трена.
22
0
 
4
 
! Отговори
нещо такова преди 2 години
Целта на посещението е не да се свали Гешев, а да му каже, че от него се очаква да си върши работата безпристрастно и да спазва върховенството на закона и равенството на всички пред закона. Ако Гепев не иска да работи както се очаква от всички у нас, а не само от избрани приближени, тогава вероятно ще се наложи Кьовеши да предприеме разследване срещу Гешев.
21
3
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ПСЕВДО ДЕМОКРАТА БЕЗЛОВ КОМЕНТИРА НАОПАКИ -ЗАЩО НЕ ПИТАТ РАШКОФ ОТ КЪДЕ ИМА ТОЛКОВА АПАРТАМЕНТИ И КЪЩИ !! СИГНАЛ ДО КЬОВЕШИ !!!
20
3
 
6
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
ПСЕВДО ДЕМОКРАТА БЕЗЛОВ КОМЕНТИРА НАОПАКИ -ЗАЩО НЕ ПИТАТ РАШКОФ ОТ КЪДЕ ИМА ТОЛКОВА АПАРТАМЕНТИ И КЪЩИ !!
19
6
 
12
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Сега остава и европейски съдии да дойдат и панделките ще се препълнят с герберчета и калинки.
18
0
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
България и правосъдие ...?! Макрон му забиха един шамар преди седмица и днес вече извършителя е ОСЪДЕН!? У нас подобен случай няма!!! То следствие, то адвокати, то отлагане на дела, то пак следствия и така докато всичко се отмие.
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев получи плесник от САЩ, и то мощен, съсипаха му спонсорите, за наникъде не е .
16
2
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Аре стига с тези знаци, действайте, че ни ограбиха до дъно !!! ......България е богата държава , но с беден народ !!!
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето, Кьовешу може да разследва злоупитребите в Министерство на отбраната, току що падна самолет на ВВС заради безхаберието на Румен Радев.
14
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко АлекоЧерепа е част от мафията, призна си че е давал подкупи :) Нема ли да пишете за Боко, нещо се е умалчал :))
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6. Наивник.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че Кьовеши нито се спря нито даже погледна лумпе.ните протестъри, които я посрещнаха пред съдебната палата.Тя дори си извърна главата на другата страна. Опорките на Христо Бойкикев и Гнома отиват в коша.
11
7
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами знаково е, единствено в България от всички европейски държави Адвокатите на мутрите и фигурантите на Черепа си имат своя държава и воюват с/у държавата на гражданите и българските институции в т.ч. и срещу Главния прокурор на Републиката, без да се съобразяват с разделението на властите, като си служат с Кремълски прийоми и "Народен съд" ... !!!
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо в България е, защото Кьовеши има информация за огромната корупция в президентстеото и в служебното правителство. Тя ше разследва шефа на НАП Румен Спецов за укриването на ДДС за 6 млн лв и прехвърлянето на фирмата му на ром с 15 влезли в сила присъди.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо да слага белезниците на Борисов и Гешев и да не се връща с празни ръце...все пак трябва да се започни поне с тях разчистването на оборите...
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния си е част от БГ, даже използват доста български думи, нормално :)) Мейби Кьовеши иска да ни вкара в правия път, може да има сантименталност към нас :))
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможност за ЕС и САЩ е, да ни стегнат. Не го правят за нашще добро, но по-стабилна и мощна икономически България, е добре и зa всички.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЕТЯ,,,,ЗАГЛАВИЕТО ТИ КРЕЩИ ОТ ГРЕШКИ ,КАКТО И СТАТИЯТА ! ПОПРАВИ ГИ ЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ ЯКО!
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че е дошла да подкрепи Гешев в битката му срещу олигарсите и мафията.