Има напражение за машинното гласуване, липсва кампания

Румяна Дечева, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК, пред Bloomberg TV Bulgaria
18 юни 2021 20:34, Анисия Иванова
67
Има напражение за машинното гласуване, липсва кампания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Би трябвало да има информационна кампания за машинното гласуване. Една малка брошурка - формат А4, сгъната на 2-3, с всеки един от екраните и стъпките – нещо, което човек, който не е свикнал с технологиите, да отнесе вкъщи и да се запознае. Не трябва да остане нито един, който има желание да гласува, да не излезе заради притеснение от технологията. Това за мен е най-рисковият момент, каза Румяна Дечева, заместник-председател на Обществения съвет на ЦИК в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попйорданова.

По думите ѝ до дни ще се знае дали ще пристигнат машини и колко за обезпечаване на вота в чужбина.

"За съжаление към настоящия момент, без да сме пипали машините във всички градове и села, където има над 300 избиратели, остава това напрежение и очакване, че нещо може да не е наред. В този смисъл предизвикателството не е броя на машините, а тези машини да бъдат при хората преди деня на изборите, да имат възможност да се запознаят с това как те функционират. Трябва да бъдем сигурни, че нашето право не е ограничено“, допълни тя.

Според нея в една нормална ситуация би трябвало да има най-различни звена, които в момента на решението да започнат работа - едни подготвят машините, други подготвят информационната кампания, различни отдели работят по различни направления. Тези възможности никога не са стояли пред нашата ЦИК, откакто съществува.

"Сега обаче ние виждаме една много по-голяма отчетност, много по-голяма връзка с избирателите, много повече диалог и през медиите и вероятно остава едно усещане за едно напрежение“, каза Дечева.

Тя сподели още, че според нея частичните избори в Благоевград са стрес тест не само за хората, които след две седмици ще бъдат на национални избори, но и за всички институции и избирателите изобщо.

Целият разговор - във видеото.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Най финната измама е тази в която те убеждават,че всичко е много просто и лесно,само натискаш три бутона и хоп избрал си хората на Грипена,за което той и цялата пасм ина в т. нареченото народно събрание драпа цяла нощ!!Както си спомняме самия Грипен стана в 2 през ноща по пижама да подпише както никога за предишните 4ри години новият изборен кодекс!Що го направиха?Щото са загрижени за честност,справедливост?Нищо подобно!!Щото рузките хакери ще ни изработят на задна прашка,и ще класират русофилит
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Квитанциите от машините се броят и сравняват с резултата. Не помниш ли от предните избори. Само, че при квитанциите няма невалидни бюлетини!!!
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3 натискания на бутон. Олелееее! Сложно ми е! гепр
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как и къде го измерихте това напрежение.който е *** няма да може да гласува това е положително.
55
0
 
2
 
! Отговори
ВОТА Е МЕНТЕ! преди 1 месец
ГЛАСУВАЙТЕ ----НО , ИСКАЙТЕ ДА СЕ БРОЯТ КВИТАНЦИИТЕ ОТ МАШИНИТЕ!...НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ САМО НА МАШИНИТЕ И ФЛАШКИТЕ!---/думите и електрониката отлитат ..ПИСАНОТО СИ ОСТАВА./
54
1
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
МАШИНИ --НЕМААААААААА......А ВИЕ СИ ГЛАСУВАЙТЕ ,БЕ.....
53
2
 
5
 
! Отговори
НИКОЙ преди 1 месец
Как ще има напрежение..? Няма никакво напрежение.. Всичко е организирано... Организирал съм над 800 "почитатели" на машинното гласуване. Всеки от тях, във своята секция, със походно столче, храна и вода, ще гласува мин. 3 часа..Така ще се намалят изборните измами.. Иначе поемаме по пътя на Венесуела - само там се използват машини..
52
0
 
4
 
! Отговори
Не се страхувайте! преди 1 месец
Българи, не се страхувайте! Гласувайте да внесем ред в хаоса!
51
0
 
4
 
! Отговори
ИСКАНЕ преди 1 месец
Искам от ЦИК решение за преброяване на хартиените отрязъци от всички СИК!!! няма да отнеме повече от час след края на изборния ден, протокол за съответствие на преброеното с излязлото от машината - общ брой гласували, по партии, преференции и указание как се постъпва при несъответстие.Юридически е допустимо!
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-лесния и евтин начи за манипулиране на хората и резултатите е с машини.
49
2
 
4
 
! Отговори
Гочо преди 1 месец
До не разбралАз от банкомата чакам пари,тук кво да чакам?
48
4
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Според мен това е най-великолепния начин да се фалшифицират изборите -докажете ми обратното !!!
47
10
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 1 месец
то същотото беше и с един *** пожарникар прочел само Винету, ама го изтърпяхме
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В съветска България машина натиска вас.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква отчетност? Предложиха 6,5 млн. На Сиела за 1500 машини и обезпечаване на тези и президентските избори. Нещо авансови плащания ала бала... Дадоха 4,2 млн. на Сиела само за обезпечаването за тези избори и бог знае колко ще дадат за машини. Бъзика настрана, но ако не дойдат тези 1500 машини, за чий дедов им плащат за обезпечаване. Нова е логистика, настройка, сервизиране....
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слафчо слез от бронираната джипка да обясниш на хората как да гласуват и най важното да почувстваш народната любов като Боко!
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При другаря Радев и неговото правителство всичко е прекрасно
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трижипко охранитков по прякор Слави Шубето решава народната съдба.Егати държавата , щом Слави и шебека Тошко са политици.
41
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е,че Слави си прибра комисионтите за машините.А за изборните резултати е повече от сигурно,че вече са готови.Сготвиха ни с ориз тия канибали.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще гледам да съм пръв щото последните ще хванат доста болести и не визирам най модерната,то ще са едни плюнки то едно кихане мани направо настръхвам пфуу