Партиите от бъдещата коалиция се договориха по енергийни теми

Ако има поскъпване на тока, да се разшири обхватът на помощите
Обновена: 23 ное 2021 16:22 | 23 ное 2021 16:04, Камелия Цветанова
90
Партиите от бъдещата коалиция се договориха по енергийни теми
Снимка: БГНЕС, архив

"Продължаваме Промяната" /ПП/, "БСП за България", "Има такъв народ" /ИТН/ и "Демократична България" /ДБ/ постигнаха съгласие по някои енергийни теми днес, по време на дискусиите за коалиционно споразумение за бъдещо правителство, съобщи БТА.

Една от точката, по които партиите се обединиха, е, ако има повишение на цените на електроенергията, да се разшири обхватът и размерът на съществуващата схема за енергийни помощи. Това трябва да стане факт още през януари.

Другата точка, по която има съгласие, е за възможността да има изравнена сметка на годишна база и спиране на доставките след втора неплатена месечна сметка. Топлоенергията е извън този обхват.

От централния бюджет ще се подпомага плащането на сметките на държавните и социални учреждения, но само това, което те не могат да платят от техните бюджети. Това се прави заради повишението на цените на електроенергия на едро. Ще се проучат и възможностите за връщане на бюджетните организации на регулирания пазар на електроенергия.

Постигна се съгласие и по отношение на промяна на правилата на търговия на енергийната борса и да се насърчат дългосрочните договори. Има различни варианти за компенсиране на бизнеса за по-високите цени на електроенергията. Ще се въведе схема за подпомагане на бизнеса.

Повечето от участниците в дискусията са съгласни да има облагане на свръх печалбите. Румен Овчаров от БСП счита, че дори и да не се направи, ако се сложи като точка, може да послужи като аргумент за предоговарянето или по-ранното прекратяване на т.нар. американски договори.

Всички партии имат съгласие да се направи одит на държавните енергийни дружества и, ако има нередности, да бъдат установени и дадени на компетентните органи.

Ще се изготви официална дефиниция на понятието "енергийна бедност". Това ще бъде направено от социалното министерство. Партиите имат съгласие за плана за преодоляване на енергийната бедност и през 2022 г. да се завърши строителството на интерконектора с Гърция.

Ще се направи и преглед на договорните отношения за покупка на природен газ с оглед постигането на диверсификация на източниците, най-ниска цена и гъвкавост. Това ще се прави регулярно на експертно ниво. Ще има шестмесечен преглед на договорите.

Комисията за защита на конкуренцията ще разследва картелите, но ще бъде сменен съставът и ще се увеличи експертният потенциал на комисията.

Ще се извърши реформа за начина на финансиране на проектите за енергийна ефективност.

От ПП вярват, че България трябва да остане ядрена държава. Това е елемент от националната сигурност, независимо от енергийната сигурност. От тази гледна точка, когато реакторите в Козлодуй ще излязат от експлоатация, няма как България да остане без ядрена мощност. От ПП твърдо смятат, че страната ни не трябва да остава без ядрена енергетика.

Другият въпрос е доколко може да се удължи ресурсът на съществуващите реактори и икономическата обоснованост от нови мощности преди излизането на текущите реактори от експлоатация. От ПП считат, че най-доброто и най-евтиното място е Козлодуй, но за целта ще бъде направен експертен анализ. Партиите дълго обсъждаха как да точно формулират тази точка. В крайна сметка всички се съгласиха да бъде записано, че ще се направи независим предварителен експертен анализ, който да е публичен и на база най-ниска цена и време за изграждане.

Ще се запази комплексът "Марица изток" и ще се преговаря с ЕС за максимално удължаване на живота на енергийните му мощности. В следващите шест месеца ще бъдат разработени списък от алтернативни проекти за запазването на "Марица изток" като енергиен комплекс.

Всички точки, по които има съгласие, ще се прецизират, а тези, по които не е постигнато съгласие, ще се обсъдят още веднъж. Освен това по-спорните въпроси ще бъдат дискутирани и от лидерите на партиите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: БСПтокППДБИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Закриваи преди 2 години
Когато и да напуснеш бьлгария ще си разбрал , че е кьсно - закриваи
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без аец Белене това е фалшиво правителство и трябва да се задуши още в началото, а не да си го отглеждаме да стане голямо зло като герб.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единодушно приеха, че от Януари, тока ще е с 70% нагоре, а те видите ли, загрижените, щели да поемат до 200мч на безработни и хора с минимални пенсии. Всичко над тези мч, да си се плаща от хората на високите цени. Как ще плащат - на кой му пука!? Само дето, тези 70% по-скъп ток, ще са удар и за хората със средни доходи, ама пак - на кой му пука!?
56
0
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕРИТЕ ВИНОВНИ преди 2 години
ПО ТВ ТА ВЕЧЕ БРОДЯТ ЕКСПЕРТИ, КОИТО ОБЯСНЯВАТ ЧЕ ИНФЛАЦИЯТА Е НОРМАЛНА А ВИДИТЕ ЛИ ТИЯ АЛЧНИ ПЕНСИОНЕРИ СА НАПРАВИЛИ ИНФЛАЦИЯТА И ЧАК КАТО ГЛЕДАХ "РЕФЕРЕНДУМ" СЕ УСЕТИХ КОЛКО СА НЕПОСИЛНО АЛЧНИ ТИЯ ПЕНСИОНЕРИ С ПЕНСИЯ ОТ 300ЛВ И КАКВО Е ТОВА 120ЛВ КОИТО СЕ ДАВАТ КАТО ДОПЛАЩАНЕ ЗА КОВИД ЕПИДЕМИЯТА- АМИ ГЕРБ Е ИЗЧАГЪРТАН И ВИДЯХМЕ ЛИДИЯ ШУЛЕВА, ПРОФЕСОР БОБЕВА- КОИТО НИ ОБЕЩАХА ИНФЛАЦИЯ И ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 3/4Г, НО ГЕРБ Е ИЗЧАГЪРТАН- ЦЕНИ НА ХРАНИ 40%НАГОРЕ, ТОК 4 ПЪТИ ОТ ЯНУАРИ, НО ВСИЧКО Е ТОЧНО.
55
1
 
5
 
! Отговори
Беден преди 2 години
Не ме подпомагайте с помощта на р.овч., ами намаляйте тока и вдигайте заплатите,че от много празни приказки ще дойдат празните депутатски банки през март. И как така днес пак заем?!
54
4
 
0
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Прав си против общият интерес е, но няма как утре заплатите да са Германски. Не можеш до днеска да си скатавал от работа, уменията ти да не са мръднали от техникума випуск 70, единственият ти говорим език да е Българския и то горе долу и изведнъж утре да си си подобрил уменията до толкова, че да ми произведеш блага колкото Ханс, че да ти платя колкото на него. Трябва да произведеш 10к за да може като махна разходите и рисковете да разделим по 3к. Като произведеш 3к ще получиш 800.
53
0
 
2
 
! Отговори
Аланкоолу преди 2 години
Абе Спец! Централата я строят от както завърших но и до ден днешен не е готова. А трябваше да почвам работа там преди 35 години щото нямах връзки. Връзкарите от сорта на р. овч се наместиха в разни там институти дсо та и министерства директно а такива като мен ни засилиха на село.
52
0
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Тези двамата и опашките от чакащи за подаяния нищо няма да могат да овладеят. А баш войводата да дежури на телефона и като го вдигне, да козирува и единствената дума, която му е позволено да изрича в тези случаи, е: Заповядайте. Толкоз.
51
1
 
3
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Без АЕЦ. "Белене"ни чака слаба икономика и тлъсти сметки за ток!Как да го обясниш на чалга партията?Днес даже не дали да се спомене и като инвестиция в един бъдещ период!
50
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Тлайчо Тлайов и Малтинчо ще ни оправят. Пълвия още ли е на Слобода?
49
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Добре де,дрън-дрън,ОБЩИ ПРИКАЗКИ,но не видях И НАМЕК държавата да си влезне в ролята на регулатор и да ОГРАНИЧИ ИЗНОСА на евтин ток от от АЕЦ-а..Да се осигури ПЪРВО ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ,а ПОСЛЕ- мафиотите да си пълнят гушките с износа на останалите проценти ЕВТИН ток!!!!...ЗАЩО ТАКА?!?!?!..ЗАЩО?!?!..За каво всъщност бръщолевят?..-ОСТАВЯТ енергийната МАФИЯ да трупа МИЛИАРДИ,обаче,"от кумова срама",викат да "компенсират" страдащото население?!?!..ЩО ЗА МРЪСНИЩИНА?!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е изключително против интереса на народа . Заплатите в България са руски а цените германски . Или излизаме от ЕС за да направим цените руски или незабавно германски заплати . Всичко друго е против интереса на народа и ще доведе до убийство на народа бягство извън ЕС . Едни за по големи заплати в Англия а други за по ниски цени в Русия . Кой ще остане тук да връща заемите взети от тиквата ??? ТИЯ НЯМА ДА ИЗКАРАТ ДЪЛГО .
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при тази енергиина криза трябва да се ограничи износа на ток и дърва за огрев
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези помощи от къде идват ,пак от данъкоплатеца . Да спрат износа на ток докато не се нормализират цените. Ама интересите на някои другари ще се накърнят..
45
2
 
9
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
България отново почервеня от болшевики,комунисти, соицалисти.Сега и Мадуро ще ни каже какво да правим.Е нема такава държава, нали Славчо? Старите мутри се завърнаха.Благодарим ти ,партийо любима!!!
44
0
 
10
 
! Отговори
Ако - то мирише преди 2 години
Ако ... тока се вдигне щяло да има компенсации? за бедните?Че то всички сме бедни бе! Без тия навлеци в парламента, които най нагло ше взимат 10 хилки и отгоре! Начална заплата за висшист 1000 лв! Ами в малките градове?Ако вдигнат тока, ще стане адски яко особено за тия в парламента и правителството.Бързо бате Гойко ще се върне на бяла кобила...
43
4
 
20
 
! Отговори
Питам ?! преди 2 години
Имали нормални, компетентни и здравомислещи хора сред преговарящите?! Хората продължават да умират , а те се договарят за принципни идеологии. Жалки ***, алчни за власт.
42
0
 
12
 
! Отговори
Тенев преди 2 години
Внимавайте в картинката.
41
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези партии! България трябва да стане президентска република
40
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЯГАЙТЕ от България. Само това ще ви посъветвам.