ИТН без вице, БСП ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

Демократична България ще е с 3 министерства
Обновена: 7 дек 2021 15:36 | 6 дек 2021 13:20, Камелия Цветанова
257
ИТН без вице, БСП ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Има такъв народ" няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение от Министерския съвет, независимо кой министър ги назначава.
Това става ясно от проекта за коалиционното споразумение, изпратен от "Продължаваме промяната" до партньорите от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", пише  "24 часа".

Последните детайли по споразумението са коригирани около полунощ, разказа по-рано днес Кирил Петков на срещата при президента.

Ето формулата, по която се разпределят министерствата в бъдещото правителство: 10:4:4:3.

Премиерският пост е за "Продължаваме промяната", която ще има и двама вицепремиери - единият по ефективно управление, а другият ще е и министър на финансите. Към ПП са още министерствата на образованието и науката, на здравеопазването, на на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на растеж и иновациите и на културата.

БСП ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Взема и министерствата на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

С 4 министерства ще е и "Има такъв народ" - енергетиката, външните работи, регионалното развитие и благоустройството и спорт.

"Демократична България" ще е с 3 министерства - на правосъдието, на електронното управление и на околната среда и водите, като последният ще е и вицепремиер.

Всички номинации за министри ще бъдат обсъдени с мандатоносителя, а именно "Продължаваме промяната", но политическата отговорност за тяхното назначаване се носи от съответната партия, която ги е предложила. Зам.-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, като изискването, което е разписано към тях в споразумението е да са с безупречна репутация и доказана компетентност в областта си.

Министрите ще определят сами състава на политическите си кабинети, но от "Продължаваме промяната" имат право да предложат към всеки от тях да бъде назначен по един съветник.

Областните и зам.-областните управители се назначават по предложения на 4-те партии в съотношение, което отразява, доколкото е възможно, съотношението между парламентарното представителство на партньорите.
Независимо от органа, който назначава, на предварително одобрение от Министерския съвет ще подлежат всички кандидати за шефове на държавни агенции, членове на държавните комисии, изпълнителни директори на изпълнителни агенции, ръководители на държавни институции, създадени със закон или с постановление на МС, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, прокуристи в публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия, временно изпълняващи длъжността член на органите за управление и контрол на публични прeдприятия (държавни и общински) по ЗПП. Правителството ще одобрява и членовете на конкурсните комисии, както и книжата, по които ще се извършват назначенията.

Броят на членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия по ЗПП ще бъде сведен до законовия минимум, доколкото това е възможно.

Ще бъдат създадени постоянно действащи 18 експертни съвета по темите, по които се водиха и преговорите досега. Всяка партия ще има по трима представители в тях, които ще се сменят в зависимост от темите, а съветите ще се събират най-малко веднъж месечно. Те ще координират взаимодействието в коалицията по политиките. Когато за дадено решение или мярка не може да бъде постигнато съгласие на ниво експертен съвет, въпросът се отнася на вниманието на законните представители на четирите партии за решаване на политическо ниво чрез преговори и консултации.

Законодателната програма на бъдещата коалиция ще е детайлно разписана по срокове, както вече обясниха от "Продължаваме промяната". В споразумението се разписва, че коалиционните партньори ще координират законодателната си дейност и ще внасят съвместни законодателни проекти в Народното събрание. Законодателни предложения до Министерски съвет също подлежат на предварителна координация и съгласуване между четирите партии.

Всяка законодателна инициатива задължително се обсъжда предварително в рамките на ресорния експертен съвет и следва да отговаря във възможно най-голяма степен на политиките и принципите, договорени в споразумението, пише в документа.

Коалиционните партньори и техните парламентарни групи се съгласяват да подкрепят в пленарна зала законопроектите, които са необходими за изпълнение на политиките по споразумението.
Шефските места в парламентарните комисии ще бъдат разпределени в същото съотношение, но ще се гледа да не съвпадат с ресорните министерства по партии. Всяка седмица ще има заседания на ръководствата на 4-те парламентарни групи.


257
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
0
 
! Отговори
do 235 преди 1 месец
много ви се иска хората да са забравили нали? и сега сте вече ни лук яли ни лук мирисали новия век от 20 години насам сте вече други, щото народа е казал - вълка кожата си мени, нрава -не . За тва ся спорим с Македония, за тва сме на тва дередже, щото не давахте децата на половината българи да учат а влизаха ваще с предимство, без значение колко са тъ пи , И управляват вече. България е управлявана от тъ пи червени чу кондури от 9ти до наши дни, за тва е такова дереджето
230
1
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
До до 230: Г'лупости е да вадиш истории от миналия век за да правиш спекулации за днешния ден. Колко са останали живи свидетели на нещо от това, което си написал? Всичко това е отдавна в историята, работа за историците.
229
1
 
3
 
! Отговори
мин. постове преди 1 месец
От партия - Има Такива Нещастници- ще имат Министерство по африканските въпроси с началник Тошко. Това е 22-то министесрство - по параграф 22 на политическата поартия "Ние чалгопитеците си отиваме"
228
3
 
4
 
! Отговори
до 230 преди 1 месец
кое е глупости? Атентатите извършвани от комунистите, разстрелите, лагерите до 87ма, преследванията, убийствата, продажбата на Македония. Да здрастует красний терор! И сега още по-нагли, щото ви се разминаха всички престъпления и от безверници де се кланят на мумия и затвориха църквите изведнъж станахте много набожни дъ е и червените бо клуци
227
6
 
11
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
До Време за промяна 232 В чекмеджето няма нищо. Бат Бойко каза, че тези които са ги поставили са си ги взели.Няма причина да не вярваме на най добрия премиер, който сме имали.Отстраниха го с измама , компромати и подли постановки.Ей така по Сталински.Най голямата политическа сила не участва в управлението.А БСП от четвърто място , на второ в управлението.Баси мамата ! Пълна анархия.Къде ви е честността бе , ей ?
226
10
 
8
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
Време за промяна, гербаджийски тролове. Преориентирайте се, чекмеджето на бат'ви Бойко не е бездънно и вече няма откъде да се пълни.
225
10
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
До БСП: Тия г'лупости ги вадиш от задният си вход. А БСП ще участва в управлението по волята на избирателите., Колкото до бат'ти Бойко, сменят ли Гешев, пътят му е към Централният Софийски при бай Ставри.
224
4
 
8
 
! Отговори
До 192 преди 1 месец
Първо си накисни налъмите в банята!Щом цъфнат значи си приет на работа в завода за електромабили на Кирето.
223
5
 
15
 
! Отговори
БСП преди 1 месец
Най-престъпната партия в историята на БГ, през задния вход влиза във властта. Честито на всичкия целукупен суверен
222
5
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Кога комунист е имал представа от икономика? Ще ни докарат пак Виденова зима!
221
2
 
15
 
! Отговори
321 преди 1 месец
Честита промяна!
220
3
 
19
 
! Отговори
Ь преди 1 месец
Ще се разпадне правителството преди да са го създали.
219
5
 
24
 
! Отговори
ля ля преди 1 месец
как успя БСП-то да се набута ей страшни са! заради тях ще тръгнем назад пак пак!
218
0
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Тихомир поздравявя г-н Иво Папазов с хубавата българска народна песен "Мома Яница" Много хора ще се чудят кой е този, който харесва, а и дори си позволява да те нарича г-н Иво, а то името ти е Ибрям. Имам доста приятели от турците, с много от тях съм израстнал. Истински приятели са ми !
217
5
 
23
 
! Отговори
ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ преди 1 месец
..В СЪБОТА ПО БНТ АСЕН ВАСИЛЕВ ОБЯВИ ПРИСЪСТВИЕТО В ДЪРЖАВНИТЕ СТРУКТУРИ НА ПАРТИЙНИ НАБЛЮДАТЕЛИ КОИТО ДА СЛЕДЯТ ЗА ПРАВИЛНО ПРОВЕЖДАНАТА ПОЛИТИКА- ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ СЕ ВЪРНАХА- ЗНАЧИ СЪКРАЩАВА 30 000 АДМИНИСТРАЦИЯ И НАЗНАЧАВА ПАРТИЙНИ НАБЛЮДАТЕЛИ- БЛАГОДАРИМ ТИ ПАРТИО ЛЮБИМА- ТИ ВИНАГИ СИ ПРАВА ДОРИ КОГАТО СЪГРЕШИШ.
216
4
 
17
 
! Отговори
ганЮ е проста путка преди 1 месец
виж кои си избра.....пфу.
215
6
 
25
 
! Отговори
Смешно и тъжно преди 1 месец
Начело с Нинова(Техноимпексова + Булгартабак) ще борим корупцията. Ура другари!!!Все едно, че се връщаме 25 години назад... И смешно, и тъжно, и жалко, така не става...
214
8
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не проумявам с какъв акъл запазват Рашков и Денков.Първият ни връща в най-мракобесните времена на милицейщината,под предтекст борба срещу ГЕРБ,за които(само да отбележим) са гласували почти толкова хора,колкото и за ПП.Вторият се нарежда сред най-слабите образователни министри в годините на прехода-нито думата му тежи,нито може да наложи мнението си,нито прави нещо полезно за образованието.С една дума-мека Мара.
213
4
 
19
 
! Отговори
ЦИЦЕРОН преди 1 месец
На каква др0га са тея ъмериканский комсомолци, че са вечно ухилени като па 4и??С ицо хазарта добре ще си паснат
212
10
 
7
 
! Отговори
Евгения преди 1 месец
ПОСЛЕДНО: ВАКСИНИРАНИТЕ УМИРАТ МНОГО ПО-ЛЕКО ОТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ