Големи френски компании местят производството си у нас?

Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта
20 яну 2022 20:06, Анисия Иванова
94
Големи френски компании местят производството си у нас?
Снимка: БГНЕС

България е много привлекателна за преместване на производства и има поне 5-6 много големи френски компании, които биха искали да дойдат тук. Това каза Стефан Делайе, председател на УС на Френско-българската търговско-индустриална камара (ФБТИК), в интервю за предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

През последните 6 месеца на 2021г има много голямо търсене от страна на френски компании, които искат да преместят заводите си от Китай. Основна причина е пандемията и скокът на цените в транспорта. Компаниите искат да правят по-малки поръчки от доставчици, които са по-близо от географска гледна точка, подчерта Делайе.

"Днес има компании от сферата на автомобилостроенето, в областта на хартиената промишленост, от текстила - всички със заводи в Китай - които се интересуват да се преместят от Азия. България има много предимства, особено след като е в ЕС", бясни той.

В стратегията на новото Министерство на развитието и иновациите е записано да са проактивни, каза събеседникът. "Т.е. да се опитат да „продават“ по-активно дестинацията България, вместо да чакат инвеститорът да се заинтересува от страната". По думите му ако държавният апарат и държавните структури са намерили терен, инфраструктура и т.н., и след като не успяха да привлекат завод на VW, трябва да ги предложат на други производители като Citroen, Peugeot или дори на Fiat.

"Очаквам 2022 година с голям интерес и се надявам да видим конкретизация на френските интереси от последните няколко месеца".

В България има малко френски компании, които да са в голямо затруднение, защото българската икономика засега издържа на удара, благодарение и на държавните помощи, каза Делайе. "Мисля, че днес държавата далеч не е негативно настроена към френското присъствие в България. Френският икономически живот в България се развива  доста добре", допълни още Делайе.

Председателят на УС на ФБТИК определи като добра крачка на новото правителство създаването на министерство на развитието и иновациите, защото "парите нямат идеи, а идеите правят пари".

"Иновациите са важни за страна като България", каза той и добави, че страната е успяла да позиционира "иновативни платформи в центъра на Европа" и да стане "една от топ аутсорсинг дестинациите на континента".

"Ако преди 15 години ни бяха казали, че България ще стане една от първите аутсорсинг дестинация в Европа, хората щяха да се учудят. Биха казали, че това няма да стане никога. Но накрая успяхме точно това да направим. България успя. Днес има цяло поколение хора, които работят в тези колцентрове и центрове за бекофис на гигантски международни компании. Така че явно има талант".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До Не че нещо, ама.."Китайците затегнаха ЕКОНОРМИТЕ, а тук сме четвърти свят.... Ще правят фабриките тук, ще внасят работници от Украйна и Молдова" = точно така е.
69
1
 
9
 
! Отговори
Само да попитам..... преди 8 месеца
Кой ще работи в тези заводи, ако те бъдат изградени. Новоизлюпените инженери , с малки изключения са "изповедтана метлата". Твърдя го от личен опит.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Не че нещо, ама..Не, че нещо, ама IQ-то ти е по-долу от на Стоичков. Стоичков - президент.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По същество французите искат Сърбия и Македония. Затова е и цялата тупурдия и речта на Макрон за приоритетите. Пускането на Мк за преговори е национално предателство от гигантски мащаб.
66
1
 
9
 
! Отговори
Не че нещо, ама.. преди 8 месеца
Ко са правят на умрели лисици?!?!? Китайците затегнаха ЕКОНОРМИТЕ, а тук сме четвърти свят.... Ще правят фабриките тук, ще внасят работници от Украйна и Молдова и ще ни ТРОВЯТ яко... Щот разходите за пречистване са много големи! Примери с тровенето на народа от чужди фирми бол!!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 8 месеца
Казал го Кирчо: -Вярвай те ми!
64
0
 
2
 
! Отговори
Кйорфишек! преди 8 месеца
Щели сме да станем - ама друг път! Сега сме в листата на избираемите - само да има бройка, се разбира от статията....
63
0
 
6
 
! Отговори
Толкоз им е акъла! преди 8 месеца
ТО газта и тука ще поскъпне! А работници нема! Ток не правим? Каква е далаверата - данъци ли?
62
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
"Големите" западни фирми БМВ и Мерцедес получават милиардни суцсидии от европейските данъкоплатци, за да не фалират.
61
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
При тиквата, даже украински фирми отваряха клонове у нас заради евтината работна ръка.
60
2
 
15
 
! Отговори
Труе стори преди 8 месеца
Достигнахме нивото на Югоизточна Азия.....преди 30 г....Евтина работна ръка, бедност, държава от третият свят, под чужд диктат....Радвайте се инцести, демократурата победи...
59
1
 
5
 
! Отговори
до ili от Видин преди 8 месеца
До ili от ВидинСтиига това с мутрите, просто няма хора във Видин, половината са в София, а другата половина в Италия. Как да развиваш бизнес без хора. И го казвам без да се заяждам, тъжно е.Естесвените миграционни процеси са това.
58
0
 
11
 
! Отговори
ili от Видин преди 8 месеца
До до ВидинРаботил съм в Чехия преди 10г. и там в почти всяко село има производствени цехове или складови бази.Само тук не може или по скоро не искат да е така. Мутрите са казали че искат всички пари да са в София и така става.
57
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Киро е истински западняк! Непрекъснато лъже демократичния си матрял!
56
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Станахме по-евтини от Китай и Индия вече. ПП. И инвестициите ще бъдат пари от ЕС, не само от френските, дето ще са безработни, но и от българските данъкоплатци.
55
0
 
8
 
! Отговори
a преди 8 месеца
Искат, ама нямат желание!
54
1
 
4
 
! Отговори
до ili от Видин преди 8 месеца
Макар и да харесвам Видин, нека си признаем че на този етап няма квалифицирана работна ръка в града и района която да захрани завод с 500 души, а какво да кажем за 1000 и повече. Точно за това всички фабрики се насочват в София и Пловдив. Може би е нужно на държавно ниво да се изведат и други производствени центрове освен гореспоменатите.
53
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 8 месеца
Български компании си преместват цеховете във Франция,защото там работната ръка е супер евтина.А Франция е колония на България! ........Преписвачи- ВНИМАНИЕ ОСТОРОЖОЖНО WARNING....НЕ СМЕ ВЪОБЩЕ ПРОСТИ.
52
0
 
12
 
! Отговори
РАДЕВ и КИРО преди 8 месеца
ПРОДЪЛЖАВАТ ПАРТЕНКИТЕ.....ПАТОЛОГИЧНИ МОШЕННИЦИ..
51
2
 
2
 
! Отговори
Ясъмкон преди 8 месеца
Тп пежо/ситроен и фиат ще открият заводи тук за правене на части но кога ще започнат да правят коли не е ясно.

Спонсорирани публикации