Властта работи по три варианта за ръст на пенсиите заради инфлацията

Народното събрание трябва да вземе окончателното решение до 1 юли
71
Властта работи по три варианта за ръст на пенсиите заради инфлацията
Снимка: БГНЕС

Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

Още по темата

"Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от вариантите да приложи", обясни министърът. Сред примерните варианти, които министърът визира, е този, предлаган от БСП - за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. По думите на Гьоков друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Министър Гьоков открои и трети вариант - за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Той посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Министър Гьоков уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто, което, по думите му, е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени. "Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията", заяви Гьоков.

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение. Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори - "Има такъв народ", министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок. "Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие", каза Гьоков.

Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа", който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, каза, че това е бюджет, който не може да угоди на всички. Направиха се някакви компромиси, направиха се някои допълнителни предложения, които са в правилна посока, коментира той и посочи увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличението за втората година от майчинството. "Това, което на мен не ми харесва, е, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия", коментира той.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че е "скептична" към бюджета и посочи, че ще гласува против така предложения бюджет на ДОО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: пенсииГеорги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И СЕГА ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА ПОВЯРВАТ- КАКВО ОБЕЩАВАХА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ- НЯМА ДА ИМА ПЕНСИОНЕР ПОД 12.5% УВЕЛИЧЕНА ПЕНСИЯ, А НА ПРАКТИКА СЪС 7/8%- ДНЕС ЕДИН КАЗВА ЕДНО СЛЕД ДЕН ДРУГ ВЪРВИ И ГО ОПРОВЕРГАВА- ТИЯ ДРУГАРИ НЕ СИ ЛИ ГОВОРЯТ ЕДИН С ДРУГ.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и настана благоденствие ревеш и плащаш
57
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Принципно максималната пенсия трябва даье в такъв размер, че да отговаря на пенсията на човек осигурявал се на максималната осигурителна сума и работил толкова години, колкото се изискват за пенсиониране за съответната година при мъжете и изчислена с последния наличен осигурителен доход за 12 месеца преди месеца на пенсиониране Ще я надхвърлят тези, които са работили повече от години и да се осигурявали на максимума. Сега това може би е пенсия от малко над 2000 лева.
56
6
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Трудно ще се преодолее изравняването на пенсиите, което направи ГЕРБ. Така хората изгубиха стимул да се осигуряват на по-високи доходи. От 1 януари 2021 година трябваше да има преизчисление на пенсиите с осигурителния доход от 2019 година, минималната пенсия трябваше да отпадне, максималната пенсия трябваше да е 2100 лева, минималната заплата 800 лева, а максималната осигурителна сума да е колкото 10 минимални заплати или 8000 лева.
55
2
 
17
 
! Отговори
знаем преди 2 години
Властта работи единствено да си назначи родата и приятелите на софрата и да крадаат яко .
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая ще се окаже, че пенсиите на някои, които не са работили или са работили малко са се увеличили, а на работилите много и плащали много са останали същите или са намаляли като се вземе предвид инфлацията. На БСП политиката винаги е била "всички еднакво бедни, а останалото - в джоба".
53
3
 
6
 
! Отговори
Увеличенията преди 2 години
на пенсиите за 2017-2019 за узаконени чрез съотвения закон за държавния бюджет. Явно тези за пореден път показаха, че стоят над законите. Не четат Коституцията и решение ном 3 от 2018 г. За дискриминация на работещите пенсионери, Закона за държавната администрация, Закона за държавния служител, и сега законя 9а мюджета. Ако продължат така, скоро няма да заемат тези постове
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не,вариантите на БСП.Най-правилния е с коефициент 1,5.Всичко друго е популизъм и намаляване,както се случи преди месец.Или да не се пипат,к като са сега и пак на всички по още 60 лева за постоянно.
51
2
 
13
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 години
Абе, къде са онези 8 млрд лв дето се крадяли от ГЕРБ на година? Защо не ги виждам в бюджета, а вместо това се взимат по 15 млрд заеми?
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Властта води страната към поредната хиперинфлация и катастрофа, инфлацията вече гони 30%.
49
3
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Както вървят законите - от 1 Юли всички ще взимаме тавана на Пенсията - 1500 лева - работил , не работил няма да има значение .
48
1
 
12
 
! Отговори
Зелен Фалшификат преди 2 години
Спомням си 1996 г. как долара скачаше с 500 лв. за един ден стигна накрая 3000 лева марката беше 2000 лв. май и сега вървим натам с тоя народ който е на хранилката на 95 % ,пари се изкарват когато произведеш един леген и му платиш данъка например.
47
0
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Извинете защо сте така жестоки към мен?Защо искате да съм аут сайдер цял живот?
46
0
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо някои кюрди и талибани искат да не опозная истинското щастие на живота ?
45
1
 
25
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Чакам си подобрението, промяната, какво беще там, забравих. Нали зора беше да го няма бате Бойко и всичко щеше да се оправя. Много крадяха, нищо не ставаше. Вече спечелихме , "Няма такава държава" , "Има такъв народ", има Слави Трифонов, има Кирил Петков, има Румен Радев, има Корнелия, има протестъри на власт, пък не се сещат за какво са там. Не знам вече как да ги подсещам, че трябва и да се прави нещо. Да не стане да се чудим "какво да ги правим тези кавали, след като вече сме ги избрали". А?
44
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиерът също ще се погрижи и за ръста на заплатите , трябва само малко търпение ,все пак не може всичко да се направи наведнъж ,освен това той винаги държи на думата си .
43
2
 
17
 
! Отговори
безпартиен преди 2 години
продължаваме подмяната - нали това ви е целта! народа ще ви го върне тъпкано
42
2
 
19
 
! Отговори
Луд преди 2 години
А кой ще работи по ръста на заплатите?
41
21
 
13
 
! Отговори
чук преди 2 години
Няма да ревете . Имахме свестен човек да управлява , ама вие не спряхте да храчите и плюете по него . Сега ще си платите за простотията .
40
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен36ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ И ТОТАЛНА БЕЗРАБОТИЦА ДЪРЖАВАТА РАЗДАВА ПАРИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ,КОИТО СИ ИМАТ ДОХОДИ....А ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ НЯМА НИЩО???ЩО ТАКА СЕ ПОЛУЧИ?ТЕ НЯМАТ СИГУРНИЯ ДОХОД НА ПЕНСИИТЕ?ОТ КАКВО ДА ЖИВЕЯТ???НАГЛОСТ ...