Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо
204
Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с декларирано доверие от 58,5% от българите и неодобрение от 32,1%. Останалите не могат да преценят.

Така рейтингът на президента (одобрение минус неодобрение) на прага на новия мандат е +26,4, сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Още по темата

Институцията е една от малкото в страната с положителен рейтинг (наред с институции като армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-висок рейтинг сред останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близко до институционалното.
 
Останалите фигури с положителен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с нарастващо доверие) и Илияна Йотова. В идните месеци, с нарастване на разпознаваемостта на новите лица и с края на инерцията на общественото мнение около изборите, картината на личното доверие на различните фигури ще добие завършен вид и ще си струва да се разгледа в детайли.  
 
Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на традиционните за нашето общество негативни нагласи към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите изразяват лично доверие към нея, 41,2% казват, че нямат доверие в нея, а останалите се колебаят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3. 
 
Тридесетгодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ позволява да бъдат проследени тенденциите в доверието към президентската институция от 90-те години насам. Механизмът на избор и конституционната роля на президента предполагат високо обществено доверие в тази институция. Националният опит обаче показва, че това високо първоначално доверие, характерно за встъпването в длъжност на всяка нова президентска двойка, често бързо се изчерпва с напредването на мандата. На този фон устойчиво високите нива на доверие в първия мандат на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До българин без шебека умнико, живота тръгна яко напред, рейтинга на твоите расте пропорционално с ръста на цените
166
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До любопитен за рейтинга вестник правда писа....РР е на второ място а байдън е предпоследен
165
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Глупости напротив рейтинга му и този на правителството расте пропорционално с ръста на цените...
164
0
 
2
 
! Отговори
Жена му е ромка преди 2 години
Щом е стигнал до ромката Д. Радева, значи е ясно колко му е акъла. Тя е срам за България. Нахална, нагла, вулгарна, елементарна, но си показва рогата в президентството.
163
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Пълен фарс. Никакъв рейтинг няма и много се излага с ужасната си жена, която преди години се изплези в Китай, за да си покаже нивото. Р. Р. и Джалма Радева се къпят в милионерски лукс, платен от народния фиск. "Първата дама" няма насищане на милиони левове, привилегии, воаяжи и просташки команди. Отвратителна, нагла, грозна, проста и арогантна *** с *** венци от Бургас, която си мисли, че народът е длъжен да я издържа.
162
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Някой от тк,тиквата,изобщо не е в класацията, ЗАЩО ЛИ ?
161
2
 
9
 
! Отговори
Някой от тк преди 2 години
805 запитани пълнолетни не са 6 милиона за да се определя рейтинга му?Направете анкета,официална и ще се разбере истинският рейтинг,тогава мисля,че ще се спрем на 15%.Народа просто не го харесва,ама нека да живее в този изкуствен балон на доверие.
160
3
 
12
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Според проучване на агенция Рад&Ко !
159
2
 
4
 
! Отговори
do166-любопитният преди 2 години
Сайтът не приема да ви гласуваме. Опитайте от друг компютър и ще се уверите. Тук няма нищо интересно, няма журналисти, само бизнесмени, които хвалят този, който им плаща.Само малки злобни тролчета, на които им се плаща. Явно рр и хунтата много ги е страх от ... чтете пик.бг, за да научите какво става - със снимки и доказателства.
158
1
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До 166-любопитният казва: "Харесва ми това,че сайта не изисква регистрация за да напишеш коментар." --- Номерът с написването на цифрите е много по-полезен за учредителите на сайта, отколкото самата регистрация. Създателите на сайта са се постарали да имат инфо за всеки един от "анонимните" участници. И като финал - анонимни сърфиращи в мрежата НЯМА. Просто Интернет е създаден така, че все едно си на балкана и извикаш: "Ехоооо...." След кратко време ще те намерят. ;)
157
1
 
8
 
! Отговори
ЯЖТЕ МУ РЕЙТИНГА.. преди 2 години
К.АЛЪП-ИТЕРНЕШЪНЪЛ.......
156
3
 
14
 
! Отговори
166-любопитният преди 2 години
Резултата за Радев го видях.Няма да го коментирам,ще бъда твърдо неутрален.Сега ми е интересно колко човека смятат,че управлението на Борисов бе по добро.И така тези които харесват Борисов нека да гласуват с палеца нагоре,а тези които не го харесват с палеца нядолу.Пак няма да изразя мнение.Само искам да разбера каво наистина мислят хората които влизат в този сайт.Харесва ми това,че сайта не изисква регистрация за да напишеш коментар.Това е то свободата!
155
1
 
16
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Който плаща, той поръчва музиката - Галъп интернешънъл е е изключение.
154
8
 
18
 
! Отговори
Брейййй преди 2 години
Ние пък всички мислехме , че рейтинга на един миризлив зелен чорап е 200 % !
153
6
 
29
 
! Отговори
ЛЪЖЕЦЪТ-РАДЕВ.. преди 2 години
ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЗНАЕ ЗАЩО..
152
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я кажете на Бойко колко му е рейтинга? А на Деница? На Цвета, на Влади?
151
4
 
27
 
! Отговори
Кънчев преди 2 години
Тези двамата и рейтинг ?! Ще им се ! Ама с тия зависими медии може да надхвърлят и ... 200 % ха-ха-ха ! Срама нямат да се изтъкват ,че са най-добрите и те и тяхното протеже Петков ?! Осъзнайте се класово,бре !
150
33
 
2
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
Нека тези които подкрепят Радев да натиснат знака с палеца нагоре,а тези които не го харесват да натиснат знака с палеца надолу.Аз няма да изразя мнение ,но ми е любопитен резултата.Моля ви гласувайте.
149
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
напомня ми много на съветската пропаганда
148
21
 
6
 
! Отговори
Джон преди 2 години
Къде в листата е Тиквунчо? Нали е институция, що са го пропуснали?