Лорер: Пари в бюджета за антикризисни мерки за 2 млрд. лв. има

Доходите да нараснат над инфлацията, за да няма чувство за обедняване
42
Лорер: Пари в бюджета за антикризисни мерки за 2 млрд. лв. има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ.

По думите му пакетът от 2 млрд, който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Зравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи.

Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки.

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

Лорер заяви, че българската икономика нараства през първото тримесечие, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми. Нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%.
Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: правителстволорер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Д0 28 преди 1 година
Този министър поне е образован и може да говори убедително, а Боко *** хем беше ограничен интелектуално,хем крадеше като за световно.
33
1
 
1
 
! Отговори
харди преди 1 година
абе лаурел , я изтеглете едни пет милиарда та да има повече за вас .
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментарите и все повече разбирам защо ни е това дереджето. Всички пари искат, ако може без да се работи най-добре. Като почнат да гласуват мерки се почва, защо се вземат кредити. Всички големи фирми на държавна хранилка и в момента, в който се заговори за контрол и изкарват камионите и автобусите. Здравната, образователната, социалната, правната и т.н. системи пробити, обаче като се заговори за реформи и всички скачат, иначе после псуват че нищо не работи.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ??? -Номер 6 / Това е точната формула за излизане от галопиращата инфлация. НО, НО... Световните банкери от задкулисието зарибяват и търсят точно такива баламурници като нашите. Да теглят непрекъснато големи заеми, за да ни вкарат в голямата дългова спирала, от която няма излизане. И не само това. ОТТУК НАТАТЪК НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА УПРАВЛЯВАМЕ САМИ НАШАТА БЪЛГАРИЯ. НИЕ СМЕ ЯКО ВЪРЗАНИ В ТЯХНАТА СХЕМА. В СХЕМАТА НА ГОЛЯМОТО ЗАДКУЛИСИЕ. И КАКВОТО ТЕ НАМИСЛЯТ И КАЖАТ, ТОВА СТАВА ПРИ НАС. ТОВА Е.
30
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Типична еврейска усмивка. Е как да ги обича човек? През цялата история на човечеството така са се усмихвали. Още преди 3 000 години. И са бъркали в джобовете на хората.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ??? Номер 6./// Това е точната формула за излизане от галопиращата инфлация. Но, но. Световните банкери от задкулисието търсят точно такива баламурници като нашите. Да теглят непрекъснато нови и нови заеми и по този начин да ни вкарат във вечната дългова спирала, от която няма отърване. И така, вече ние не можем сами да управляваме нашата Държава. ОТТУК НАТАТЪК НАС НИ УПРАВЛЯВА ЗАДКУЛИСИЕТО. КАКВОТО ТЕ НАМИСЛЯТ И КАЖАТ, ТОВА СТАВА В НАШАТА БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е.
28
1
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
-...иновации и растеж... /// И този, с тази физиономия на снимката??? Той самия знаели защо е курдисан на това място...Положението не само не е розово. То е плачевно.
27
1
 
4
 
! Отговори
Този преди 1 година
Този чужденец, кой му разреши да е министърче? Чужденец премиер, чужденец министър. Явно за да управляваш в България, трябва да си анти-българин българофоб! Следващия път изберете mr Bean, както казваше колосалния рапер, сега дупедаф - дупеТат, Цицу Хазарта
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общо взето, пари има и се раздават, защото България взима заеми. Така го разбирам. Тези пари не идват от икономиката на страната.
25
0
 
7
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Да не си е купил някаде остров та е толкова щастлив
24
3
 
4
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Живеем в някакъв прокси комунизъм, почти технокрация, където бизнеса е до голяма степен частен, но едва крета без държавни помощи. Големи банки и големи бизнеси разчитат на държавни субсидии и отстъпки от данъци за да оцеляват. Поправете ме ако греша, но идеята беше да стигнем до момент на независима от държавата пазарна икономика, където пазара се развива или умира, което доказано е най-добрия вариант в дългосрочен план.
23
0
 
11
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Колко е загрижен...колко е весел, явно нов заем ще се тегли...все пак ни обичат.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искаме мерки! Благодарим! Вървете си!
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв българин е Тиквата бе? Български ром! Всъщност прав си, има българска лична карта.
20
2
 
15
 
! Отговори
перко преди 1 година
Мерки, инвенстиции, наливан на някакви пари някъде и накрая се оказва, че всисчко се свежда до лява ръка десен джоб! Мерки които веки граданин вижда всеки ден в магазините с галопиращи цени или както се казва: гледам и не вярвам на ушите си! ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ.
19
0
 
7
 
! Отговори
9 преди 1 година
97 година дежаву...... Пари има ... Кат свършат нови ще теглим давай кючека
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е част от управлението при Янев, назначен от Радев, за да премахнат българина Борисов, простите новограждани защо си мислят че гласувай ки за някой завършил ТелАвивски или Канадски университет може да е полезен за Балканската държава България?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо си мисля, че сме разделени на касти, като в Индия. Вие Лорерчо, сте от най-висшата каста.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дотацията на асен не е за 50 лв, а за 50 л бензин. 50 л на цена от 3.10 лв са 155 ЛЕВА, като махнеш 12.50 лв това са 4 литра подпомогнати, което е НИЩО. С 4 л до близките села и обратно!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дотацията на асен не е за 50 лв, а за 50 л бензин. 50 л на цена от 3.10 лв са 16 литра, като махнеш 12.50 лв това са 4 литра подпомогнати, което е НИЩО. С 4 л до близките села и обратно!