Още не е дошла украинска военна техника за ремонт у нас

България не може да разменя военна техника дори със съюзници от НАТО
24
Още не е дошла украинска военна техника за ремонт у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпросът за предоставяне на военна помощ за Украйна е показал един „дефект в нашето законодателство“: България не може да разменя военна техника дори със съюзници от НАТО, заяви военният министър Драгомир Заков пред bTV.

За такива нещо трябва решение на парламента, а в случай на криза е необходимо да се вземат бързи решения и в такъв случай е добре това да става с постановление на Министерски съвет, отбеляза Заков, според когото трябва да се предприемат законодателни промени за отстраняване на тази слабост.

Още не е пристигнала военна техника от Украйна за ремонт в България. „Необходима е малка подготовка. Все пак за подобно нещо необходимо е да се подпишат съответните документи между нашите заводи и съответните контрагенти в Украйна. необходимо технологично време това да се случи. Все пак това са договори, които да сключат. Осъзнаете, че има и юридически аспекти“, каза Заков.

По думите му не е нужно ремо0нтът на украинската военна техника да бъде съвсем безвъзмезден: „има доста фондове, които финансират подобна дейност в момента и от Съединените щати и от други съюзници“.

Военният министър е категоричен, че имаме капацитет да ремонтираме военна техника от Украйна, това е било потвърдено от техните специалисти, които са посетили страната ни, а и предприятията като „Терем“ са специализирали именно това в рамките на Варшавския договор.

 


24
Още по темата: НАТОЗаков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.