Агония е, ако мнозинството виси на 5-6 човека

Нереалистично е ИТН да получат трети мандат, смята Любомир Стефанов
22 юни 2022 10:17, Петя Славова
22
Агония е, ако мнозинството виси на 5-6 човека
Снимка: БГНЕС

Сериозен дебат се очаква днес сред депутатите с първа точка в дневния ред избор на председател на НС.

"Политиката е изкуство да създадеш мостове, а не да копаеш траншеи и да издигаш барикади. Г-н Петков прави грешка подир грешка в това да именова своите политически опоненти, да ги превръща в политически врагове, като им приписва всички земни грехове. Политика така не се прави. Така се създава поляризация, създават се фенски маси, създават се враждебно настроени групи, а не хора, които би трябвало да се чувстват част от едно общество."

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

"Ако мнозинството ще виси на 5-6 човека, би било ужасяваща агония. 121 депутати да управляваш държавата не вършат работа", посочи той в анализа си преди гласуването на днешния вот на недоверие към кабинета.

Според Стефанов смисълът във вота за нов председател на парламента е да се провери отново "дали няма раздвижване в преброяването на дивите зайци".

Още по темата

Начинът, по който политиците структурират т. нар. дебат в парламента има ужасяващи последици за демокрацията у нас, а хората там се държат "по начин, по който и уличните гамени не се държат", предупреди Любомир Стефанов.

По думите му това води дотам гражданите да смятат, че "политиката наистина е нещо гнусно, мазно, мръсно, задкулисно, лепкаво и омерзяващо".

Никола Минчев има "рейтинг, който експлодира в последните дни", възможно е да бъде номинация за премиер в сценария втори кабинет на ПП, смята преподавателят. Той обаче допълни, че в случай на формиране на второ правителство с мандатоносител ПП ще трябва да има "сериозно пренастройване" в персоналния състав.

"ПП и амбициозната коалиция под този надслов зацикли", коментира Любомир Стефанов в предаването "Преди всички". Затова според него от ПП се притесняват, че ново служебно правителство на Румен Радев би могло да даде нов импулс и те биха загубили "от ореола си на понастоящем единствените легитимни носители на промяната".

Президентът е в изчаквателна позиция и се подготвя да даде нов тласък на зациклилата промяна, допълни анализаторът.

"Да види как ще поеме дебатът в Народното събрание и обществените настроения."

Стефанов акцентира върху варианта "улицата да изземе доминантата" във воденето на политическия дебат.

ИТН не успяха да еволюират партийно, отбеляза още в коментара си Любомир Стефанов. По думите му са останали "кръжок" от много близки до своя лидер хора.

Класическа партия и при ПП няма. Те имат малшанса да ги застигне криза, преди да имат партийни структури, на които да се опрат, изтъкна още той.

"Не знаем и там какво се случва. Т.нар. партия ПП не бих казал, че се различава много от ИТН."

Политологът определи като нереалистично ИТН да получат третия мандат при парламентарна рулетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Никола и рейтинг....хахахахаха от кой, от леля му ли или че скри кирчо да не го бият....
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на ДеПеСе-ту и на гербавите им виснали лигите до земята кат на дърта маст1я, ДЖАФ
15
0
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Смешкооо, не " не могат", а НЕ ЖЕЛАЯТ. ОСИГУРЯВАНЕТО НА КВОРУМ Е РАБОТА НА УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО. / което вече е МАЛЦИНСТВО!/
14
6
 
0
 
! Отговори
Maria преди 1 година
А не е ли чуТовищна наглост 12 годишно управление да се върти около интересите на един човек - ШИШИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
1
 
4
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Киро се опита да предаде националните интереси на България, при това - справедливи и основателни от всяка гледна точка, дори и от гледната точка на ЕС. ЕС искат дори ОТ УК - ДОБРО ОТНОШЕНИЕ КЪМ РУСНАЦИТЕ В ТЯХНАТА УК!!!! А ЗАЩО В МК ДА НЕ Е СЪЩОТО ИЗИСКВАНЕ СПРЯМО БЪЛГАРСКИТЕ МАКЕДОНЦИ??? СПРАВЕДЛИВОСТ Е ИЗХОДЪТ ОТ СИТУАЦИЯТА. ОСНОВАНА НА ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВСИЧКИ ЧЛЕНКИ НА ЕС!!ДОБРОНАМЕРЕНОСТ ОТ И ЗА ВСИЧКИ!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Така така преди 1 година
Ако не отстоявахме Принципната си позиция относно РСМ - БГ щеше сега да е УНИЗЕНА И СМАЧКАНА!!! ИМА ОБАЧЕ ОЩЕ МНОГО ПЪТ ДО ДВУСТРАНЕН ПРОТОКОЛ С РСМ. МНОООГО ПЪТ ЗА СМК, ЗАЩОТО ПРАВДАТА Е НА СТРАНАТА НА СПРАВЕДЛИВА БЪЛГАРИЯ!!!
11
3
 
1
 
! Отговори
мъпет преди 1 година
До Истукан, не е ли една от новите партии, създадена с цел точно това, да срине правителство, което реши да осветли кражбите на любимите ти традиционни партии?
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антонимен извинявай, Бойко Борисов е крадлив, но не е красив
9
4
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ПОЗДРАВЯВАМ РУМЕН РАДЕВ ЗА ПРИНЦИПНОТО МУ ПОВЕДЕНИЕ И ПОЗИЦИИ!!! ПОЗДРАВЯВАМ И СЛАВИ. МЪЖКИ МОМЧЕТА, БРАВО!!! ПОКЛОН!! С КИРО НЯМА ДА СВЪРШИ СВЕТА, НИТО ПЪК БЪЛГАРИЯ!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Агонията си я създадохте сами. Разно нови партии не стават за нищо. Промяната може да е фатална за страната в тази криза.
7
2
 
3
 
! Отговори
Антонимен преди 1 година
Без разединение няма съединение. Двата процеса са неразделни .Еволюцията на хората е факт .Красивите и крадливите знаят, че не могат без грозните и слабичките .Но тях ги няма вече. Служат на други държави или на никого .Една държава е малко за толкова много политици . Време е за разединение .Област България е от Видин , през Добруджа .До Варна .Вземете си земята от торките и *** българи .Защото ограда от снопове чилия със много плевели вече не става .Дори и с много големи лъжи.
6
10
 
10
 
! Отговори
Антиагония преди 1 година
Агония е, като гледаш ГЕРБ и ДПС как мазно протриват изпълнените си със слюнка усти и чакат да захапят пак кокала.
5
8
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Накрая идва Путин с танка и оправя политиката :)))
4
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Политиката е изкуство да създадеш мостове, а не да копаеш траншеи и да издигаш барикади. :)))
3
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
агония е защото българите не мислят по изборите чалга салата и ракия сега видяхтели до какво води до анархия и инфлация затова машинно гласуване забрана загласуване зад граница защото сега ние си патим а не тези които ни натресохатази обстановка българи небългари всеки си е хванал пътя в живота и няма защода ми причинява това което се случва последната година
2
2
 
10
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Либераслъка и либералното им правителство са аут. Заглавието на статията е точно. Нали щяха промени да правят, реформи? Нали Гешев ще махате? Ама за това трябва квалифицирано, а не обикновено мнозинство ? Т.е. и всичките от ИТН да ги напазарувате пак няма ви стигнат гласовете ? Между другото искам се обърна към всички либераЗи от мъжки пол (ако все още има определящи се такива) какво е чувството на един мъж да е НАПАЗАРУВАН? Т.е. мога да ида да си те купя и да правя квото искам с вас , така ли ?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина е агония