Вазов: Кабинетът "Петков" направи тази инфлация

Идва нов бюджет
17 фев 2023 21:27, Росен Стойчев
80

"Ясно е, че политическото поведение в последните два парламента направи тази инфлация, особено кабинетът "Петков". Тази инфлация означава, че в хората има пари, може да са последните им спестявани, влогове, но тази излишна парична маса я има.
Още по темата
Иначе оборотите и потреблението щеше да спадне и цените да се коригират", коментира ректорът емеритус на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Докато големите вериги са пълни сутрин до 9 от пенсионерите и следобед от хората, които са свършили работа, когато в търговските центрове събота и неделя не можеш да се разминеш, значи има голямо потребление. А спекулата се появява, когато има излишна парична маса", обясни доц. Вазов.

"Идва нов бюджет, който трябва да бъде приет от парламента, трябва да осигури общинските избори. Всичко това ще бъде отново едно популистко непрофесионално вдигане на инфлацията, нова излишна парична маса ще се появи в обращение", прогнозира доц. Вазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Очевидно икономиката не е за всеки. Коментариите тук го потвърждават
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличаване на доходи по време на инфлация води до повишаване на инфлацията и до фалити на малки и средни фирми. Трябва да се намалят цените.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спекула в България. При спекула има нарушаване на закони, а в България няма такова нарушение. Колкото и да са високи цените, щом не се нарушават законите, няма спекула.
48
4
 
6
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
ало шмекер, не знам какъв икономист си, но ако го беше казал пред мен това щеше да си изядеш дипломата..повреме на пандемията ЕЦБ и ФЕД печатоха пари за да дадат добавки на хората, това доведе до инфлация. Чаткаш ли, повече пари отколкото има стойност да ес създаде - води до вдигане на цените..Айде сега време е да отвориш дипломата и да я изхвърлиш
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паника в населението от скачащите цени и ората бързат да купят преди нов скок. БНБ свали лихвата още 2012 г. при Дянков и ГЕРБ и така увеличи парите а и ЕС почна да печати евро за дълговете н еврозоната и така скоиха и цените в ЕС а бг внася от ЕС цени, Сега се вижда хиперинфлацията от ЕС печата но пак искат да влезнем в еврозона.
46
9
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Печатането на пари е следствие на инфлацията, а не причина за инфлацията. Нещо яко сте се объркали.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България освен инфлация има и голям процент спекула от алчните търговци и цените се увеличават още повече.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във държавите с по-ниски доходи, инфлацията е по-висока, а в държавите с по-високи доходи, инфлацията е по-ниска. Това е факт. ОчевАдно, за да укротим инфлацията трябва да нормализираме доходите.
43
4
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
никакъв факт не е това, еврото дойде когато минахме на валутен борд защото комунистите фалираха държавата...и е хубаво че минахме, щото некъдърници като костадинов и борисов щяха да ни унищожат
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високите цени са пряк резултат от намаления оборот на търговците заради ниските доходи. Имаме внос на инфлация, изоставане на доходите, намален оборот, по-високи цени, пак изоставане на доходите, още по-малък оборот и още по-високи цени.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левовете се печатат в български печатници. Евро в България няма. ЕС ни докараха до тук чрез слугите си, които ни управляваха 3 години и които ние НЕ сме избирали, а ни ги назначи Урсула! ФАКТ!
40
4
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
разбира се, напредналите икономики имат по-голям буфер и за това и устояват повече...но ще го кажа още един път Борисов е лъжец и измамник
39
3
 
3
 
! Отговори
до 40 преди 1 година
напълно съм съгласен, но тази инфлация идва от европейската централна банка...аз живея в Канада и мога да ти кажа че и тука имаше голяма разлика..но да виниш Кирил и Асен за това си е откровена лъжа от бойко който 12 години ни държа последни по всичко..
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нормални доходи инфлацията щеше да е по-ниска, както е във всички държави с нормални доходи.
37
4
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Не съм икономист, а инженер. Но това се знае от всички. За кого сме вързани няма никакво значение. Крайният резултат е трагичен. Разходите покрай ковид измамата доведоха до инфлация.
36
0
 
4
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Ами нормално да има всеки ден хора в търговските обекти- Всеки ден човек се храни, някои според възможностите си един път на ден, два или трипъти. Нормално пенсионерите сутрин да вземат мек хляб,а работещите вечерта- що за глупости говори тоя
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ако управляваха ГЕРБ инфлацията щеше да е два пъти по-висока, така че да, служебните правителства и Петков направиха тази (два пъти по-ниска) инфлация.
34
4
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
епа земай сопата комунистка и давай, като твоя лоен лидер се пениш като чуеш истината..но този път нема измъкване, че гледаш баце как го заключват, а преди него ще е каскета, който създаде една мутренска държава с една магистрала на хълмове
33
7
 
3
 
! Отговори
от 32 преди 1 година
Икономиста само да ти кажа, че инфлацията идва от печатането на пари. Ние сме вързани за еврото и не може да печатаме нищо без да ни скръцнат със зъби, а това е за добре. И така ти се разбива опорката за Асен и Кирил, че са били виновни за инфлацията...
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път Вазов би всички рекорди - нито едно вярно нещо не казва.