ДСБ категорично: Решението е експертно правителство с втория мандат

"Управление с мандата на ГЕРБ не може да даде решение на институционалната криза"
21 май 2023 12:12, Красимир Ангелов
144
ДСБ категорично: Решението е експертно правителство с втория мандат
Снимка: БГНЕС

Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на г-жа Мария Габриел. Непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49 НС. Това се казва в резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ.

Агенция БГНЕС публикува нейния пълен текст:

Още по темата
"Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на г-жа Мария Габриел. Управление с мандата на ГЕРБ не може да даде решение на институционалната криза, за която 12 годишното управление на Бойко Борисов носи основна отговорност.

Поддържа позицията, че непосредственото решение на политическата криза минава през експертна управленска формула с втория мандат в 49 НС, осигуряване на парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес по възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство.

Отчита, че радикална, коренна промяна в българската политика няма да се случи бързо, лесно или революционно. Възстановяването на държавността, конституционния ред и върховенството на правото изискват дългосрочно и последователно политическо усилие и постигане на обществено съгласие за оздравяване на съдебната система, медийната среда, независимите регулатори и установяване на истинска, свободна, пазарна икономика и честна икономика.

Това усилие изисква запазване и продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на коалицията ПП-ДБ за предстоящите местни и европейски избори, и евентуални нови предсрочни парламентарни избори. По тази причина, ИС на ДСБ предлага създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г.

ПП ДСБ има последователна позиция за необходимостта от радикална съдебна реформа още от създаването си. Поради което, оценяваме като недопустимо и скандално случващото се в българската прокуратурата и ще предприемем всички законодателни мерки за привеждането ѝ в състояние да прилага закона еднакво спрямо всички", се казва в резолюцията на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така ли нареди заврения зет Пепеляшко и той като експерт ще поеме финансите.
103
5
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Атанасов, кои са експертите? КирКорЛор и еугленка не са. Вие с Ицо сте доказано неексперти. Бузан си личи от другия край на залата. Кво праим, матрял няма!?!?!?
102
4
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Не искам да съм лош пророк, но мисля, че и с вторият мандат няма да се получи правителство. Простата парламентарна аритметика това показва. Да се надяваме на третият мандат, а той почти сигурно ще отиде в БСП. Просто президентът Радев няма друг реален избор.
101
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ППДеБъ най-много се страхуват , че ако подкрепят първия мандат , техния електорат ще избяга към други партии, а би трябвало да се страхуват най-много от всенародния гняв на 90% от народа , че благодарение на ПП *** ще продължи инфлацията и обедняването и ще преминем по стандарт към третия свят. Новите дойдоха в България за да ни покажат как да се опазваме от шарлатанията и как не трябва да се управлява една държава. На това наистина ни научиха.
100
2
 
10
 
! Отговори
Този на снимката, преди 1 година
ако не бяха дрехите му,по изражението си може да мине за Торквемада, Великият инквизитор на светата испанска католическа църква. "Казвай,признавай какво (не) си направил и да те качваме на кладата".Е,подобни действия сигурно е извършвал като БКП партиен прокурор по време на соца.Но вече се е пречистил и сега говори не Светата инквизиция,а божието слово тече от присвитата му уста.Но имаме поговорка- Преоблякъл се Илия,огледал се -пак в тия.А и действията му такива.
99
0
 
3
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Спас: Не трябва да се слага знак на равенство между това, което пишат т'роловете и това, което вършат партиите. Но който търси, намира.
98
3
 
9
 
! Отговори
Спас преди 1 година
До АнонименДо Спас По какво е експерт Мара отварачката (Габриел)?? По развързване на ципове от френски панталони?? Мислите ли поне малко като ги пишете тия работЕто това е електоратът на ПП-ДБ. Обиди, глупави квалификации и нищо съществено. :-) За това загубихте и ще продължите да потъвате. Въздух под налягане.Айде със здраве! ;)
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96Скорошно оздравяване
96
2
 
9
 
! Отговори
Експертите ще са преди 1 година
надпартийни,нали така,тоест на нито една партия.ГЕРБ/СДС също предлагат експертно правителство.След като безпартийни експерти ще управляват,защо ПП/ДБ не приемат експертите на ГЕРБ/СДС? Защото ще са контролирани от премиер на ГЕРБ/СДС.Ами експертите на ПП/ДБ от кого ще бъдат контролирани?От техния премиер,"академика". Значи независимо от експертите,контролът ще е партиен.Защо ПП/ДБ смятат,че като не подкрепят ГЕРБ/СДС,то те ще подкрепят тях?Луди ли са?Не още,но ще видим на изборите.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДСБ - демократи за силна България, нито са демократи, нито са за силна България, за последните 2 години я съсипаха, гласуваха за Радев и управляваха със шаарлатани и комунисти от БСП
94
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Спас По какво е експерт Мара отварачката (Габриел)?? По развързване на ципове от френски панталони?? Мислите ли поне малко като ги пишете тия работи?
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ да не страдате от деменция или биполярно разстройство? Преди има няма две седмици всичките на чело с Денков и Петков обяснявахте, че експертния кабинет е абсурд - трябвало да са политически фигурите за да е ясно кой носи отговорност. Сега друга песен запяхте. Срокът на годност на позициите ви май е много кратък.
92
3
 
5
 
! Отговори
Оля преди 1 година
Злобна,токсична Сме. Т,която ще затрие България
91
1
 
18
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Щом ще е правителство от експерти, аз не виждам реална причина същото да не се реализира и с първи мандат. Виж, има обаче политическа причина. Което веднага изключва варианта "експертно". Тоест господинът сам си противоречи. А на нас народа ни писна да ни правят на маймуни. Вземете всички да се разкарате вече, с извинение. Без изключения!
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кралица Елизабет Много точно описание нна фалшивият генерал Радев.
89
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички българи трябва да се обединим около ПП/ДБ за да успее България!! Сега е времето за промяна! Не е време за Възраждане!
88
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
правителство с парапета и гея е изключено отиваме на избори до дупка докатови изчистим 30 години се въртите в политиката не се ли усещате че не ставатехората са отвратени от вас и затова не гласуваме при 40 процента изб активносткакво си мислите кого представлявате
87
6
 
23
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Странна работа, ПП-ДБ искат подкрепа, но те не подкрепят. Как да стане това? Все едно аз да демонстрирам пълно пренебрежение към някого и да искам той да ме уважава. Няма как да стане. Да правят правителство с първия мандат и стига вече мотане и никакви избори повече!
86
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Чувствам се нещо като да съм със забавено развитие! Тези хора наистина ни смятат за *** щом за пореден път ни дават дъвката ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО! Какво е това животно?! Някаква митология? Някакви супер експерти дето ги крият вдън гори тилилейски и сега ще ги изкарат за да оправят всичко?
85
2
 
23
 
! Отговори
Голдън скункс преди 1 година
ДБ/ПП днес в деня започва заявиха ,че ако ГЕРБ не подкрепи техен кабинет във втория мандат ще пратят Бойко в затвора !!!Заплаха ? Бойко ако е за затвора защо искат негова подкрепа ?Мафия ли са ДБ и ПП или държат прокуратурата вече ? Това ли е тяхното разбиране за демокрация-заплахи ,папки -принуда ?