Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ си остана 7% и след местния вот

Близо половината българи смятат, че изборите не са били честни
57
Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ си остана 7% и след местния вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната. Дистанцията между двете водещи политически сили се запазва в рамките на 7%. Ерозия в подкрепата към правителството. Високо недоверие спрямо изборния процес – близо половината българи смятат, че местният вот е бил нечестен. Това показват данните от ново представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".
Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%). Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември.

Отрицателните оценки се покачват с 5% за месец, достигайки до 71%.

Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета “Денков”.

Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета, а 4 от 10 го подкрепят. Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС.

Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.
Без съществена промяна в подкрепата спрямо президента - 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% отрицателна.

Местните избори не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,7% сред гласуващите, следвана от обединението “Продължаваме промяната”-“Демократична България” (17,9%).

“Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа от 15.4% сред гласуващите.

Четвъртият в подредбата е ДПС (13,3%), а петото място остава за БСП (9,4%). ИТН запазва позицията си на ръба на парламентарната бариера с 4,4%.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци - 30% искат нови избори, а 47% твърдят, че не са необходими.

Оценката на отминалия местен вот показва високо недоверие към изборния процес.

Близо половината (47%) от пълнолетните българи са на мнение, че вотът не е бил честен. Само
19% определят отминалия кметски вот като честен, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Избирателите на ДПС са разделени по темата, докато мнозинството от гласуващите за БСП и “Възраждане” определят изборите като нечестни.

Превес има усещането, че местните избори няма да доведат до промяна - това споделят 44% от българите. 29% са оптимисти, че тяхната община ще се развива в положителна посока след местните избори, а други 16% мислят,
че бъдещето ѝ ще бъде по-лошо.

Една трета от българите са на мнение, че отмяната на машинното гласуване за първия тур на местните избори е направила изборите по-нечестни. Сходен дял (32%) смятат, че това не е оказало влияние върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.

За мнозинството от българите (59%) смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази.

Малко над една пета (21%) са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот, а 11% - изцяло към гласуване с хартиена бюлетина.

По отношение на личните предпочитания за начин на гласуване 41% посочват машинно гласуване, а 25% гласуване с хартиена бюлетина.

Трима от десетима посочват, че методът няма значение за тях.

Регистрира се съществена поколенческа зависимост – мнозинството от хората до 50 г. изразяват предпочитание към гласуването с машина, докато при избирателите над 70 г. над две трети посочват хартиената бюлетина.
С машина предпочита да гласува мнозинството от избирателите на ПП-ДБ и “Възраждане”, а в най-голяма степен с хартия предпочитат да упражняват правото си на глас симпатизантите на БСП, следвани от тези на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Павел преди 3 месеца
ПП-ДБ сами се закопават с всеки изминал ден.
38
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 3 месеца
Христо Иванов е готов с всеки да играе. Само трябва да му предложат достатъчно пари и позиции и веднага ще подкрепи вота на недоверие. Най-смешното е, че този вот на недоверие е не само срещу Кирил Петков, и срещу самия Христо Иванов, защото и той е част от правителството и има министри в него.
37
0
 
0
 
! Отговори
Вили преди 3 месеца
Тя тая дистанция ще се увеличава с всяка тъпотия на ДБ и ПП
36
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
Демократична България ако сами се явяват ще са пълен аут!
35
1
 
0
 
! Отговори
даниела преди 3 месеца
ква дистанция, те доларите си показаха собственика
34
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
При Бойко с 5 лева пълниш кошница с храна. Сега с промяната 5 лева пет пари не струват. Е, Бойко не е на власт и какво постигнахте.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тия отПП имали нормален гражданин да им вярва още
32
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
и ще се увеличава спокотези са еднодневки кажи речи
31
1
 
4
 
! Отговори
Посолството : преди 3 месеца
Все тая! И двете хунти си прибират грантовете от Козяк и служат на един и същи посланик!
30
2
 
11
 
! Отговори
Андрей преди 3 месеца
ПП-ДБ тепърва ще пада доверието към тях
29
0
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 3 месеца
До Ехоо,от това което е сега на къде повече да се подобрява,тоя народ живее по-добре от рая,къде има такъв разкошен и безгрижен живот,заплатите и пенсиите са най-високи в галактиката и пак не ви стига и сте отворили усти като хипопотами,не се наядохте и не се накрадохте,лакомията ви е безкрайна като Вселената
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 27 - Особено с този, които евга спечели изборите в Холандоя, шансове за Шенген - ЙОК! Ако крайните либерали не ни пуснаха, какво очакваме от крайно десните?
27
5
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци22433 преди 3 месеца
Тези половин милион които казват че изборите не са честни, са за БСП.Ако БСП бяха спечелили , изборите щяха да са най честни в света.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тренд стига стигасте лъгали,про толкова много издънки от ПП няма как дистанцията да падне ,мошеници
25
5
 
6
 
! Отговори
Как преди 3 месеца
Можете спокойно да разгледате цените на храните онлайн в най-скъпият град в света Москва и тогава ще разберете как ви лъжат.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предатели гласуват за Племето на Предателите
23
4
 
12
 
! Отговори
до искат, но не мога преди 3 месеца
3 изгубени години. България се ползва с все по-ниско доверие, вчера се видя как никой не слушаше министър-председателя в Брюксел. Отказът за Шенген е факт, и никой не се надява да се вдигне. Еврозоната само се отлага, вече е за 2025, но повечето екперти казват, че няма шанс и за тогава. Не се строи нищо. Малкото, което се правеше се замръзи. Бюджетът е раздут с имагинерни приходи от газови такси. Въздуг под налягане. Промяната нямат никакви експерти в нищо и я карат само на мераци, но НЕ МОГАТ.
22
2
 
15
 
! Отговори
Ехоо преди 3 месеца
Подобри ли се животът на хората?
21
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
До ИСКАТ НО НЕ МОГАТА защо "първите" три пъти не можаха да съставят правителство!
20
3
 
11
 
! Отговори
ИСКАТ НО НЕ МОГАТ преди 3 месеца
ЗНАЧИ НИЩО НОВО? ТРИГОДИШНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ НИ ДОКАРАХА ДО... ЕДНО НИЩО. ПЪРВО ИТН, ПОСЛЕ ЯНЕВ, КИРО,ГЪЛЪБА И СЕГА МОЛЕЦА? А ГЕРБ СА СИ ВСЕ ПЪРВИ.