Живот в културна изолация

Странностите на битието на хората в затворената за света Северна Корея
Обновена: 22 дек 2011 07:07 | 22 дек 2011 07:05,
142
Живот в културна изолация
Снимка: Reuters

Говорителка в черни дрехи и едва сдържаща сълзите си съобщи на Северна Корея и на света, че дългогодишният авторитарен лидер на страната е починал. Хлипащата корейка обиколи световните медии. Също както и последвалите кадри с истерични пристъпи на дълбока скръб на стотици хиляди, милиони корейци, страдащи от загубата на своя водач.

Предаността към управника, който продължи делото на баща си и остави Северна Корея в пълна самоизолация, поставяйки голяма част от народа на прага на гладна смърт, донякъде порази Запада. Но трябва да се вземе предвид фактът, че първото нещо, на което се учат младите севернокорейци, е да изразяват преклонението си пред Великия вожд Ким Ир Сен и неговия наследник Ким Чен Ир.

Кореспонденти на BBC, допуснати в най-секретната държава в света, разказват, че странностите далеч не се изчерпват с култа към личността на двамата лидери.

Така например студентите от катедра „Чужди езици” в Университета на Пхенян говорят изненадващо добре английски език. На въпрос как са успели да се научат да го правят, те отговарят в един глас: „Благодарение на Великия вожд. Той ни разреши да гледаме английски и американски филми”.

Когато става дума за това има ли други политически лидери, на които се възхищават, студентите не се замислят: „Сталин и Мао Дзедун!”. Но в същото време нямат никаква представа кой е Нелсън Мандела.

Повечето по-малки ученици пък имат една основна задача извън учебните занятия и тя е да чистят постоянно стълбите пред 20-метровата бронзова статуя на Ким Ир Сен, извисяваща се в центъра на Пхенян. Великият вожд е мъртъв от 17 години, но все още е президент на страната. „Той е безсмъртен. Ние не вярваме, че си е заминал от този свят”, считат хората в Северна Корея.

Предвид обстановката на север не е трудно да се предположи, че за 3-те хиляди севернокорейци, съумяващи да избягат в южния съсед, усещането е като приземяване на друга планета. Те виждат немислими неща. В Южна Корея можеш да плащаш в магазините с мобилен телефон. Интернетът е достъпен за всички.

В тази връзка всички новопристигнали от Северна Корея прекарват няколко месеца в специални училища, за да влязат в крак с 21 век. Защото в родината им времето е застинало.

Държавната телевизия излъчва материали единствено във възхвала на двамата лидери, армията и комунистическия строй. Хората в Северна Корея най-вероятно никога не получават от медията новини извън границите на страната. Не могат и да ги разберат сами, защото никой няма достъп до външна информационна мрежа.

Интернетът е само вътрешен (с орязан достъп до всеки сайт, различен от правителствените) и може да се ползва само на компютри в Университета на Пхенян. Никой обаче не се оплаква: „Всичко, от което имаме нужда, ни е предоставено от Великия вожд”.

Северна  Корея  се самоизолира по начин, какъвто съвременният свят не може да види никъде другаде. В страната се допускат много малко чужденци и те винаги се водят на ограничен брой строго определени места в столицата.

И все пак могат се забележат изумяващи неща – хора режат тревата край пътищата с обикновени ножици, мият паветата по улиците с парцали и четки.  Градът е сив, новите големи сгради са съвсем малко на брой.

За сметка на това политическите нюанси са навсякъде. Дори и в цветята. В Северна Корея отглеждат два специални вида, кръстени на бащата и сина велики ръководители. „Кимирсения” и „Кимченирия” са изложени на централно място в Пхенян.

А що се отнася до гигантските портрети на двамата лидери, които са буквално навсякъде, има строги правила за снимането им. Фотосите трябва задължително да обхващат целия портрет. „Те са наши лидери и ние ги уважаваме от дъното на душите си. Не позволяваме на никой „да отрязва” образите им при фотографиране”, повече от категорични са местните хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Северна корея не се е самоизолирала!Северна корея беше изолирана от Запада!АБСОЛЮТНА ПРОПАГАНДА!
136
0
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
А, бе бай Тошо сам призна, че: "Комунизъма е едно недоносче" При нас никога не е била такава идиотщина, като в Северна Корея, Китай, или СССР по времето на Сталин.
135
1
 
4
 
! Отговори
Ким, Че Хуй преди 12 години
- Че плачат, че ако не плачат, после че плачат истински !!!
134
2
 
6
 
! Отговори
ееееееееее преди 12 години
ама много белогвардеец тук много нещо бе (антикомунисти) бе за вас почивка няма ли? явно много ви е страх от тях...та чак на сън се стряскате..хайде стига..давам ви почивка ..празници са все пак -:)))))
133
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
бе какво сте се заяли с хората бе? били плачели..ако и вие си лягате и ставате с неговия лик...и вие ще плачете...е тук нещата бяха други..бай Тошо ние наистина си го обичахме...него ще го помним...но сегашните едва ли...както преди години старите хора милееха за монархията...това са видели и това приемат..а сегашната "демокрация" кучета я яли
132
0
 
3
 
! Отговори
snimka преди 12 години
Аз може гладен,но има атом !!!
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно те като ги пуснат сега на свобода и кризата ще дойде с нова сила, а ти определено ще си без работа защото точно ти искаш 1000 лева заплата мързеливецо, а в същото време този затворен кошер може да работи за 100 лева ;) Дерзай и трабанта вървеше и не се трошеше, а ако се счупеше можеше сам да си го оправиш докато сега всичко в сервиз да те дерат кое е изгодното на това да карам хубава кола, като се чупи в пъти повече от старата.Сравнявам старата си Фиат Регата без екстри и новата Тойота
130
10
 
5
 
! Отговори
Алекс2 преди 12 години
Гледайте до какво умопомрачение може да доведе обикновените хора комунизма...това е чумата на 20 век сравнете двете кореи и мислете като решите да плачете за хубавото минало време.Вижте какви коли карате сега и си спомнете за трабанта от хартия...А бедни има по цял свят...
129
3
 
2
 
! Отговори
mangustan преди 12 години
да, ама от кога не ги наказваха:) накраяа колконарод отиде по лагерите заради вицове?
128
2
 
13
 
! Отговори
до 132-ри и 133 преди 12 години
То и в Букурещ е втората по големина сграда в света. Това не означава, че по време на Чаушеско румънците не измираха от глад и не тънеха в политически престъпления, породени от шизофренията на вожда.А в БГ, както и с всичко останало, комунизма никога не е достигал такива измерения... Включително като прибавиш личното решение на Тодор Живков да не се наказват хора, които разказват вицове за него... :)
127
8
 
20
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Тази статийка ми напомня за едни времена и тук от 1945 до 1989 г. - велики вождове, ревове, ред и дисциплина....язък за 25 млн души погубени корейци, нямащи право на нищо, освен да възхваляват тираните си:((
126
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е по-манипулираща статия не бях чел...Алооо Dnes.bg, в Youtube е пълно с видеоматериали от Северна Корея ,някои от тях са снимани от германци,французи и други западняци. И никъде в новите видеоматериали не се вижда мизерия и глад. Нямало нови постройки ???!!! ПЪЛНО Е С НЕБОСТЪРГАЧИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И 105 -ЕТАЖЕН ХОТЕЛ !!! Най-големият стадион в света в момента е в Пхенян ! Бих могъл да разбера тая статия, ако в България нямаше : безработица , висока смъртност, престъпност, неграмотност, ОТЧАЯНИЕ...
125
7
 
5
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до 127 - май забравяш кой докара България до колапс по време на кумонизма.Разликата с капитализма е че прикапитализмът фалират отделни хора ,а при кумонизма всички
124
7
 
6
 
! Отговори
Антикмонист преди 12 години
до 119 - за какъв божи замисъл ми говориш ти бе,това твоето е типичното за един кумонист лицемерие,защото кумонистите се възприемат за богове,карат хората да почитат като бог някой си измисен партиен лидер,И да на запад са на светлини години от всички бивши и настоящи кумонистически странидо 125 - не ми го хвали оня другар,който цял живот живя на помощите от СССР.Разбирам ,че ти почиташ един лакей и гнусен подмазвач,България щяла да бъде 16 република,думи на мазника Тато.
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
произведението "1984" наживо
122
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с една думаУЖАС
121
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пример за колапса на съвременият капитализъм е и Кризата.Няма как едно общество да мисли за пари само,да живее на кредити и да просперира.Кризата бе това,хиляди хора задлъжняха на банките,банките фалираха,хората също.И ето видя се гнилият капитализъм до къде води.Комунизма също бе грешка,но капитализма го задминава по АЛЧНОСТ.
120
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора като Антикумонист разсъждават едностранчиво.През комунизма имаше затъмнение и еднопартииност,както и лагери,но имаше икономически напредък и закони против престъпленията.Сега има "от пиле мляко" като продукти,технологии и информация,но всички мислят само за пари,шири се омраза и антикултура,бедност и няма напредък в икономиката.
119
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Тодор Живков бе голям човек за България и народа си.В България имаше работеща икономика,имаше връзки със света и развитие на отраслите.Дали сега след 20 години България се развива б някои отрасъл или има медали...На последно място сме.Капитализъм или социализъм важен е лидерът , които дава примера за народа си и гради и мисли за всички в страната си.Краде се ,убива се ,но има закони.Сега няма нито справедливост , нито честност.Всеки строи има и хубаво и лошо.Важно са хората.
118
1
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
до 120 - не искам никого да превъзпитавам - въпрос на време е хората да се самопревъзпитат, въпрос на еволюция и диалектика.Капитализмът е дал много на човечеството, но вече е изчерпан и неспособен да твори ценности.Този строй си отива -бавно,но си отива.121- няма такова нещо като да "не си пречим" един на друг.Човечеството е еволюирало чрез сблъсъци,конфликти,противопоставяния -това е диалектически закон, неизбежен е:)))