Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция

Оказва се, че в страната има общност, живееща според законите на шериата
Обновена: 23 май 2012 13:23 | 23 май 2012 13:23, Елка Василева
332
Паралелният свят на мюсюлманите в Швеция
Петъчна молитва в джамията в шведския град Малмьо. Снимка: архив, Reuters

"Един мъж има правото да бие жена си и тя не бива да се оплаква в полицията. Един мъж има правото да има няколко жени. Един мъж има правото да иска секс от жена си по всяко време и тя не може да отхвърля справедливото желание на своя съпруг".

Тези "три права" на мъжа - глава на семейство, прозвучали в програмата "Разследване" на шведската обществена телевизия SVT, взривиха Швеция, като предизвикаха дебати в медиите и в министерския кабинет, пише в. "Новие известия".
 
Две журналистки от предаването посетиха десетте най-популярни джамии в страната, като едната се представи за млада мюсюлманка, придружена от своя приятелка.

Жените помолиха местните имами за съвет във връзка с житейските проблеми на "героинята". Съпругът й бил многоженец, пребивал своята благоверна и настоявал тя пряко волята си да изпълнява съпружеските си задължения. Разговорите бяха записвани със скрита камера. В шест от десетте джамии имамите увещаваха клетницата да се подчини на мъжа си, търпеливо да понася побоите и да не търси от властите закрила в семейните си несгоди. Духовните лидери потвърдиха освен това правото на мъжа да има няколко жени и да получава секс винаги, щом пожелае.

След известно време репортери от "Разследване" посетиха споменатите джамии открито и зададоха същите въпроси пред камера. Отговорите бяха съвсем цивилизовани, в духа на шведските закони и обществени норми.

Капанът щракна и се затвори. Пред нацията бе потвърдена тезата, внушавана й отдавна от десните радикали: "Мюсюлманската общност живее според собствени правила и мами държавата."

Ефектът от предаването може би нямаше да е така силен, ако в Скандинавия не живееха с мисълта за два шумни процеса. В Норвегия съдят 33-годишния масов убиец Андерш Брайвик, извършил двоен терористичен атентат, за да брани обществото от
"мултикултурализма" (както нарича ислямизацията), а в Швеция - негов духовен сродник и съмишленик, 40-годишния Петер Мангс, получил прякора "Ужаса на Малмьо". Години наред Мангс тероризираше този град, разстрелвайки със снайперистка пушка хора "с ориенталска външност". Обвинен е в три убийства и 12 опита за убийство. Брайвик впрочем припозна вече Мангс за свой съратник - изпрати му от затвора писмо, в което предлага приятелство и морална подкрепа.

Предаването "Разследване" изправи властите и медиите пред трудна дилема: те не можеха да приемат факта, че в страната има общност, живееща според законите на шериата; същевременно обаче се страхуваха неволно да вземат страната на Брайвик и Мангс - "борци срещу ислямизацията".

Отчели този момент, лидерите на мюсюлманската общност в Швеция се възползваха от скандалното телевизионно предаване и преминаха в атака срещу журналистите.

"Трудно бихме си представили по-добър подарък за десните екстремисти. И всичко това става по време, когато антимюсюлманските сили в страната са необичайно силни" – ето едно типично изявление, направено в случая от Омар Мустафа, председател на ислямско сдружение в Швеция.

Либерални представители на исляма наистина осъдиха изказванията на имамите, чиято позиция според тях се дължи на невежество - повечето имами, служещи в джамиите из северноевропейските държави, се "внасят" от Саудитска Арабия, прочута с религиозния си консерватизъм. Те смятат, че правителството трябва да отпусне средства за подготовка на ислямски духовни водачи в самата Швеция.

Както сочат първите изявления на хора от кабинета, властите в страната се очертава да склонят. "Приветствам идеята да започне обучение на имами в Швеция. Тогава тези хора ще са добре запознати с основополагащите шведски ценности", заяви министърът за интеграцията Ерик Уленхаг. По думите му вече е разпоредено и съответното проучване.

Стефан Атефал - министър за публичната администрация и жилищното строителство, чието ведомство разпределя дотациите за религиозни организации, съобщи на свой ред, че подчинените му започват тези дни проверки в мюсюлманските общности, в чиито джамии имамите правят противозаконни изказвания. Ако там не се осъществи "демократизация", паричните помощи ще бъдат спрени.

Критиците на "икономическия камшик" обаче не вярват той да стане ефикасен инструмент за влияние върху живота на мюсюлманските общности. Споменатата Саудитска Арабия например харчи десетки милиони долари за изграждане на джамии в Европа, включително в Швеция, а също и за подготовка на имами, които да
служат в чужбина. За тази държава е нищо работа да поеме издръжката на общностите, които изгубят шведската държавна подкрепа.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пф,някой сте нечовешки расисти,но нали знаете,че в този свят всичко се връща?Един ден и със вас като се отнасят така ,ще разберете огромната си грешка!-Става въпрос за някой от авторите на коментарите.
265
0
 
1
 
! Отговори
Petur преди 11 години
Май имаше предвид "банкер с банкерите" или " Политик с политиците" щото само тия два вида продават кръвта си за злато. Независимо от кои род и раса са.
264
0
 
1
 
! Отговори
Petur преди 11 години
Извинявам се но си продължавам коментара, дърпаме приятел да ни обясни какво може и какво не може да се прави, за да не ги обидим. Смятам че търпимост и приятелство трябва да има и от двете страни, те се държаха като нас у нас е и аз като отида там не ходя с къси панталони например, а си намятам нещо леко но дълго.
263
0
 
1
 
! Отговори
Petur преди 11 години
А бе фес израснал съм в центъра на Пловдив срещу чифте баня с комшии всякакви и турци, арменци, (Че така по ще разбереш че са евреи), ***, а имаше и либийци. В къщи си говореха както им харесва, но на обществени места ползваха само Български и се държаха според нашите обичаи. Даже когато почина дядо ми дойдоха и запалиха по една свещ за него по християнски, е вярно е че и нашата фамилия при подобен повод дърпаме настрани най-близкия ни приятел от тяхната фамилия.
262
2
 
2
 
! Отговори
turchin преди 11 години
maja kato iska seks moje a jenata kato iska nemoje maja kato iska da bie janata moje a jenata kato iska nemoje ako jenata iska tri maje naprimer nemoja takali izliza na kraya.
261
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Започва се. Беше късно даже. Европа прие в дома си хората от близкия изток а те от своя страна не можаха да приемат че като живееш в дуга страна ще се подчиняваш на законите и културните и ценности. Направо да ги депортират ...
260
1
 
6
 
! Отговори
krassick преди 11 години
трябва да се избягват крайностите във всяко едно нещо, било то религия, морал, политически възгледи... човек трябва да има трезва гледна точка и да носи отговорност пред държавата, чийто гражданин е. от своя страна държавата е длъжна да налага законите си, с еднаква тежест към всеки един неин гражданин, без значение от неговият етнос. нещо, което явно не се прави никъде, заради криворазбрана толернатност... жалко, законите би трябвало да са еднакви за всички...
259
15
 
6
 
! Отговори
301 преди 11 години
Абе хора защо сте толкова лошо настроени срещу мюсюлманите.Ако сте живяли стях като комшии, съседи, приятели ще видите че са много готини хора.Във всяко стадо си има ***.Правите нечовешки изказвания .
258
2
 
19
 
! Отговори
Кака Пена преди 11 години
Абсолютно съм съгласна с това. Като не им харесват законите на страната която ГИ Е ПРИЕЛА да си ходят у дома. Но след като са в християнска държава, ДА СПАЗВАТ НЕЙНИТЕ ЗАКОНИ!!!!
257
0
 
30
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
За единия петрол една шепа компании продадоха християнството и ще предизвикат религиозни войни. Просто много са различни манталитетите и културите.
256
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MUSLIMANI AKO IMAM VLAST SICHKITE VI NATOVARVAM NA VLAKA HAIDE U DIARBAKUR. TAM DA SE GUZITE KOLKO SOI ISKATE!!!!!!
255
2
 
32
 
! Отговори
някой преди 11 години
Абе ще се съгласите всички с тактиката на Бай Тошо да ги изсели!Няма място в нормална държава на такива идиотизми!Дошли на тяхна територия живеят от социални помощи пък и те ще определят правилата!Пусни прасе под одър-то се качи от горе!
254
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Защо на знамето на ЕС има 12 звезди?"Тоя въпрос бе зададен в телевизионно предаване и затрудни участниците. Страните основателки не са 12. Оказа се, че отговорът е съвсем друг. ЕС е замислен като общност, изповядваща християнските ценности. А 12-те звезди символизират 12-те христови апостоли. Виждаме как първоначалната идея е забравена.
253
2
 
37
 
! Отговори
до 289 Фес преди 11 години
"А ти преди да ме пратиш в Турция, не забравяй че и там си имаш братя християни, не забравяй че там никой не им лае и си проповядват религията, не забравяй ..."Самият ти не познаваш Турция. В съвременна Турция е забранено на хората да носят християнски имена. В съвременна Турция е забранено на църквите да се поставят камбани ... Да продължа ли да изброявам?
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
елемент, механичен елемент, зъбчатка, ролка. LPG ролка, бивак, стан....за други решения на мюмюнския проблем не се сещам
251
7
 
48
 
! Отговори
Христан преди 11 години
Те, мюсюлманите са назад поне с 5000 години от европейската цивилизация! Специално пък турците са генетично с ментален дефицит...всичко каквото произвеждат са го взаимствали от германци,италианци`французи и други.Самите те нищо не са измислили!И да ги питаш-какво построиха в България за 500 години, а само грабеж, кланета и насилия!Гнусна *** от ***!
250
50
 
5
 
! Отговори
Фес преди 11 години
Толкова сте ограничени и изкуфели че и идея си нямате. Сигурен съм че повечето които ръсите глупости тук, нямате и един лично познат мюсулманин. Да си говоря на майчин език и да си пропвядвам религията си е мое изконно право, което никой не може да ми го отнеме. А ти преди да ме пратиш в Турция, не забравяй че и там си имаш братя християни, не забравяй че там никой не им лае и си проповядват религията, не забравяй ...
249
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички мюсюлмани ВЪН ОТ ЕВРОПА! БОЛНИ МОЗЪЦИ!!!
248
3
 
19
 
! Отговори
baihui преди 11 години
*** maimuni - na sapun mamka vi kamilarska
247
3
 
97
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Дали в Саудитска Арабия би имало изобщо такъв спор? И дали там изобщо може да има християнска общност? Защо все трябва да се отстъпва на мюсюлманите, дори далеч от страните си, да налагат своите обичаи и религия? Не е ли време, просто да се вземат радикални мерки, и всичките тия имами, ходжи и мюфтии, да си хващат пътя за Азия и Африка, тука е християнска Европа, стига сме ги търпели повече! Апропо, същото се отнася и за нашите *** - като си искат езика и религията, да си вървят в Турция!