С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче

Асланов пред Dnes.bg: И ромска махала ще се обяви, че е от Чикаго
Обновена: 30 яну 2014 22:12 | 30 яну 2014 19:49, Камелия Цветанова
250
С електронното гласуване ще дойде и електронното кебапче
Росен Плевнелиев прави услуга на ГЕРБ, укори го социологът Юрий Асланов

Президентът Росен Плевнелиев се опитва по някакъв начин да попречи на окончателното приемане на новия Изборен кодекс, за да услужи на своите „политически приятели от ГЕРБ“, смята социологът Юрий Асланов.

„Точно пряко неговите предложения за референдум ги чух предната вечер от устата на Цецка Цачева, а на  следващия ден той ги облече официално“, коментира  Асланов пред Dnes. bg инициативата на държавния за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Още по темата
Плевнелиев призова да се проведе допитване, на което да се чуе гласът на хората за това дали да има мажоритарен избор на част от народните представители, задължително гласуване и електронен вот.

Според Асланов експертният дебат и по трите въпроса вече е бил направен и се е получило обществено съгласие за избирателна система.

Той коментира, че по принцип мажоритарните избори ограничават политическото представителство.

„Трябва предварително и ясно да кажем на „зелените“, на реформаторите, на „България без цензура“, че ако сменим системата, те няма да имат депутат. В Англия  няма „зелени“ в парламента, защото има мажоритарна система, а тя по принцип толерира големите партии. В България при мажоритарна система ще има три партии в парламента, нещо срещу което много дълго гражданският сектор се бореше и искаше да наложи по-достъпни правила, за да могат повече формации да са представени в НС“, разясни социологът.

В същото време той обясни, че при мажоритарна система заради по-малката представителност на партии в парламента, ще се създадат стабилни мнозинства и няма да има коалиции.

Той припомни, че вече имаме опит през 2009 г. с един такъв експеримент, който не доведе до нищо и вече никой дори не помни имената на мажоритарно избраните депутати.

Освен това въвеждането на мажоритарно гласуване изисква дълъг, експертен дебат за това как да стане разпределението с порпорционално избраните депутати, за да е справедливо.

„Ако обаче приемем, че този дебат е отворен, ако ще ходим на референдум, трябва да има напълно изчистена формулировка за всичко това, а сега парламентът не е удачно да дебатира въпроса, вместо да си гледа Изборния кодекс, защото през май е евровотът“, заяви Асланов.

Той се обяви и против идеята за задължителното гласуване, както и против електронното.

"Електронното гласуване не означава вот по интернет, то е дистанционно. По определението на Конституционния съд електронното гласуване е забранено сега, защото държавата няма контрол върху идентификацията на избирателите. Една ромска махала може да си гласува тук и да се представи, че от Чикаго“, добави Асланов. 

„Така че може свинското кебапче да се превърне в електронно кебапче, защото не знаем кой стои зад компютъра и си гласува“, коментира още той.

По думите му много държави са се отказали от електронното гласуван, в това число почти всички европейски страни, заради възможността за силно манипулиране на избора и много внимателно трябва да се подходи към въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ще намали значително разходите на ДПС, няма да дават пари за автобуси, само по един комп с нет за 5 минути! Ще улесни значително и купуването на гласове!
185
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бай ДимитърТо с ел.подпис преди дни излезна как е заграбен голям бизнес а при изборите сигурно ще отчетът 120% гласували...
184
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да гласуваш електронно от личен компютър в български избори? Не изглежда здравословно, дори и компютърът не се намира в България...
183
1
 
8
 
! Отговори
bobo преди 10 години
смях,голям смях пак с тия !!! Местан каза,че като се прегърнеш с оцапан се оцапваш!!! Правилно!!! Ама неотговори като целунеш или те целуни оцапан какво става !!! Е ,няма да получим отговор от тея,щото тва им е обичайното състояние-*** и оцапани!!! Те вечи си свикнаха да са *** и не им прави впечатление!!!
182
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е единственото правилно нещо!!! Народа сам да реши как да си избира управниците! При всички останали случаи решения ще се вземат от олигарски, ще се гласуват от БСП+ДПС+Атака+ГЕРБ пионките в парламента и ние пак ще го... И всички пумии които се опитват да излеят срещу президента са начин да се запази статуквото и властта на олигарсите да е гарантирана. А хората, които говорят против референдум, сами можете да се сетите от къде получават пари за тези си приказки!
181
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kakvo elektronno kakvi dqvoli kakvo ste pravqt poddrajnicite na stoletnicata ...vse pah elektorata im e osnovno ot negramotni
180
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е , че Президента постави управляващта Тройна коалиция в цайтнот защото от една страна удовлетворява исканията на протестиращите / февруарски и юнски / а от друга бламира псевдообществения дебат на Майчето от БСП с така наречените неправителствени организации , което си беше фарс разбира се .
179
0
 
0
 
! Отговори
v140 преди 10 години
Да прав си, имах предвид за първоначалното издаване.. но сега видях че е по евтино - около 30-35 лева.
178
2
 
5
 
! Отговори
bobo преди 10 години
на от БСП И ДПС ще им артисат кебапчетата!!! Ами сега!!! Много в това народно събрание бе!!! И що се казва народно събрание!!! Аз пък не съм от тея ,неискам да ме свързват с тях и неискам президента да ме обединява и да ми е обединител с такива!!! Много бързо забравиха къде петното се появи първо,при Орешарски,ами оня Бисер- Бисеров къде е,и него бързо го забравиха!!!Айде сега да видим,ще има ли референдум!!! Горките,пак ще се ос*т,ама те са си
177
2
 
8
 
! Отговори
Бай Димитър преди 10 години
До v140Електронния подпис струва 70 лв ако е за юридическо лице приятелю. Ползвам електронен подпис от години /счетоводител съм/ и тази година пак ще си го продължа срещу ... 18 лева.Не е толкова скъпо когато е за физическо лице.
176
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цветанов бил много учуден защо изобщо проверявали ювелирните му акции, които се оказаха в пълната си степен извън закона и дори такива, че само устно е посочвано кой да бъде проснат по очи, ей тъй на. Ама как, мига на парцали Цветанов, регионалните дирекции имаха пълна свобода Бившият МВР-министър направи позорен опит да набута на пангара шефовете на регионалните дирекции на МВР, след като и *** в дирекциите прекрасно знаят, че без думата на Цветанов същите регионални негови слуги не смееха дори да пръднат
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къдей Патрашка беееее , а и Бареков , как хубаво рецитира
174
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АСЛАНОВ-доведен БРАТ НА СТАНИШЕВ/осиновен ,когато е мълък и неговите родители загиват/!БЕЗ ДА ПРОЧЕТЕШ КАКВО МИСЛИ ,ПАК СИ НАЯСНО ЗАЩО ГО МИСЛИ!ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ,КАРИЕРА И ФИНАНСИ ЗАВИСЯТ ОТ БКП/БСП!
173
11
 
4
 
! Отговори
StampIT B-Trust преди 10 години
С въвеждане на електронно гласуване в България, ще се прославим по света като най-грамотната компютърно нация. Представете си ...... Цели колективи /например в Бобов дол при Ковачки/ усвоили компютърните технологии. Истински бум на компютърна грамотност в "махалата". Ще станем държавата с най-много електронни подписи на глава от население. Кметове по места масово компютърно ограмотяват бабички. *** системни администратори жертвоготовно предоставят лаптопите си ..... Подкрепете
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО.При положение че има официално 2,5 милиона зад граница ясно е кой би спечелил при провеждане на избори.Брата на Станишев и компания ще бранят със зъби и нокти и ще отлагат докъдето могат.Интересно че привържениците на социализма отричат модерните технологии.Затова и социализма не издържа на проверката на времето.Заклеимен полупроводниковия чип, като реакционни са роботика,генетика и мн.други постижения на човешката мисъл.Вижте Болшая советская енициклопед
171
1
 
6
 
! Отговори
v140 преди 10 години
е този от е червените бокл***... и друг път съм му чел опорните точни. Щяло да се да стане електронно кебапче ОМГ!! Лъже кавала му с кавал!! Електронния подпис струва около 70 лева!! *** дали имат тези пари за електронен подпис?? Или другаря се опитва да лъже бабичките??
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-много по една електронна цигара и въпроса с пушенето в заведенията е уреден,малко ли е бре,а то запушихте на първа задна от форсиране,а и от Чикаго ще пеят-Думба ла ла,думба ла ла някой пуши електронна лула.
169
1
 
5
 
! Отговори
dani преди 10 години
Много добре се знае че може да се проследи адреса При предварителна заявка става При толково много чиновници 1 месец преди изборите да се проверят адресите Аз не се страхувам за анонимността сигурно има и други Това ще бъде по желание
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народът е уморен от политика.Симпатизираш уж на някоя партия,на някой политик,но животът ни си тече все таки объркан и овехтял.И Плевнелиев изглежда по-свестен,но дали е така.Има ли там горе в политиката твърди хора с морал и принципи или си е една аморфна маса защитаваща олигархични,лични и партийни интереси.И си мисля ,че държава ,която погубва своя народ не трябва да съществува.Кому е нужна щом защитава интересите на една шепа хора и омаломощава всички останали.Живеем в държава -***
167
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 10 години
*** махала щяла да се представи, че е от Чикаго ... Стига лъгахте бабите, Асланов! Гласуването по Интернет ще става чрез индивидуален електронен подпис, от който става пределно ясно кой кой е: Аслан от Столипиново, Асан от Бурса, или Асен от София или Чикаго ...