Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...

Или как естественото кърмене успя да възмути всички ни
Обновена: 25 мар 2015 10:18 | 25 мар 2015 10:17,
451
Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...
Снимка: Reuters, архив

Българският мол е странен социален феномен. Там, подобно на зоопарк, може да се видят цели полярности на особеностите на българското общество.

Там, в мола, на видно място рекламни пана ни приканват към благотворителност – за деца в нужда, възрастни в институции, болни хора. Но тези хора нямат място там - могат да бъдат пребити до смърт или поне изгонени.

Там, в мола, може лятно време да обикалят разсъблечени и непълнолетни тийнейджърки, но майките нямат право да кърмят. Просто защото е грозно.

Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв.“, но не могат майките да кърмят. Не е лицеприятно.

В мола може да се разхождат миски от цялата страна по бански, но жената не може кърми. Не е приемливо.

Молът обича двойките и любовта. Той стана любимото място за срещи. На видни места могат да се видят тийнейджъри, а и хора в активна възраст, които се целуват страстно, а понякога страстта преминава в любовна игра. Цялата тази близост и интимност не притеснява мола, той е притеснен от кърменето.

В мола естественото е на мода – био памук, био храна, био.... Естественото хранене на бебето обаче не е на мода.

Молът обича децата. Организира събития, кани артисти и певци да ги забавляват, имат и детски кътове. И се хвали с това. Молът обаче иска децата да се държат като възрастни – да избират къде да огладнеят и да си мълчат кротко, ако имат нужда.

Молът е добър. Той е предоставил стая за повиване и кърмене на деца. Но той не се грижи за хигиената в тях.

Позорно е, че нещо толкова естествено като кърменето може да възмути до такава степен българина от мола. Същият този българин довечера ще отиде в кварталната кръчма и ще запали цигара, напук на забраната. Ще поръча 50 грама ракия на непълнолетната сервитьорка, работеща на черно, и ще разкаже на приятелите си за грозната гледка от любимия си мол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък другата кифла, дето се жали в бг- мама -от Плевен- четири пъти я гонили от някакъв търговски център, щото си вадила гърдите- колко трябва да си *** и нахален, за да ходиш пак там?
295
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв., но не могат майките да кърмят. Абе то в мола има и реклами с *** крави, ама никой не вкарва крава в мола, нали?
294
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
Да, личните права са до там, откъдето започват правата на другите. И затова е по-добре майката докато е в майчинство да си гледа детето, а не да се мотае по моловете с детето си. А ако нагонът й да ходи по молове с часове е непреодолим, то е добре да ползва специалните помещения за такива цели, за да не предизвиква смущения в околните за които тази гледка може да е шокираща или поне смущаваща.
293
5
 
6
 
! Отговори
Трол преди 9 години
Добре де,но на мен кърмещи жени са ми отблъскващи!Виновна ли съм,че изпитвам такова усещане към тях??Не не съм.Моите права какви са в случая?Кой ще се съобрази с мен?Да не би една кърмачка с нещо да е повече човек от мен и да има повече права??Аз сега кой да осъдя?Нея или БХК?Всеки е длъжен да се съобразява какво показва на обществени места.Дори и кърмачките!Те не се ползват с привилегии пред другите хора!Но то е казано:животните кърмят навсякъде от векове!!
292
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 355.Ами въпрос на мироглед и възпитание. То малкото същество какво може да направи, ще му се наложи да чака та ако ще да сте в парка на другия край на града и трябва да се приберете вкъщи за да може то да суче. Дано поне като порасне да има право на свой избор а да не му се "налага" да се съобразява с криворазбраното ви възпитание. Съжалявам, но не мога да уважавам хора плащащи данък обществено мнение от което страдат децата им.
291
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
352 - Хайде пиле, научи как се пише собственост и после се изказвай неподготвен! Като си се разходил два пъти в мола не значи, че си хванал господ за шлифера! Сега забелязах - научи и думите: като, харесва, център и правилото за пълния член.
290
6
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 9 години
До Анонимен 353 Мъж съм. Имам две деца и съм сменил безброй памперси. Включително такива за многократна употреба, ако знаете какво значи това. Моите уважения - безпомощното създание винаги е можело да изчака да стигнем до стаята за кърмене. Или да го направим така, че да не се налага охраната да ни МОЛИ да се ориентираме. А когато охраната на един ЧАСТЕН ИМОТ те помоли нещо - редното е да се подчиниш. Ако не ти харесва - напусни частния имот. Кратко и ясно.
289
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само се раздухва излишно и без това *** история. От малкото ми опит с молове, съм видял, че във всеки мол, на всеки етаж до тоалетните има обособено помещение за майки с деца. При положение, че има такова място, нормално да ти правят забележки, като не го ползваш. Веднага правя паралел с пешеходната пътека - нека пресичаме неправилно, за да не ходим 50 метра до нея. Хайде стегнете се малко.
288
10
 
6
 
! Отговори
спиндерман преди 9 години
Хато не ти аресва в търговският центур който не е публично място, а частна собственуст марш на вънка
287
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И мене охраната в столичен мол ме дискриминира и ми наруши правото на личен живот, като ме погна да ми прави забележки, че си има тоалетни и не мога да пикая пред ескалатора.Как така не може да разбере, че това е една естествена нужда, а за любителите на piss и scat си е чиста красота...
286
5
 
11
 
! Отговори
Българска майка преди 9 години
Изчетох почти всички коментари по тази статия и в един момент ми писна от неграмотни и ограничени хора, които, учудващо за мен, знаят как да работят с компютър, но граматика и лексика на българския - не. Плоски коментари от плоски хора с дребни душички. Какви изказвания за "увиснали гърди"; "грозни гледки"; "кифли"... Опомнете се! Вашите майки дали са ги обиждали така?! На фона на цялата мизерия и негативни новини, бълващи всички медии, точна по тази тема ли трябва да изливате толкова жлъч...
285
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аре стига с това лицемерно възмущение. Нали сте я докарали дотам, че у нас вече не се раждат деца. От големите "грижи". Тук направо ще изкарате, че майките са някакви ***, парадиращи порно. Съвсем се е извратил ***.Даже и в такава правоверна държава като ОАЕ никой не си позволява да пречи на майките да си нахранят бебетата на обществени места.
284
11
 
8
 
! Отговори
ицо преди 9 години
А стига вече с тия кърмещи майки бе,реки от кърма изтекоха тия няколко дена.
283
12
 
13
 
! Отговори
Nox преди 9 години
След като вече една *** статия не постигна желаната реакция, Мария Несретова реши да избълва втора.Свикнали сте си да си кърмите или да си изаквате децата насред Борисовата Градина на всеобщо достояние. Сега искате и в мола да правите същото, така ли бе, ***? Че и искате да се съдите.Пейката в мола като пейка в парка ли е?!Поинтересувайте се първо чий е мола. Държавен ли е? Частен ли е?! ...и съответно как стоят нещата законово преди да се правите на моралисти.
282
8
 
11
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
Колкото повече напъвате да сте с "циците напред", толкова повече ОЛЕКВАТЕ! (отнася се най-вече за онази, която РЕВЕ по ТВ)
281
5
 
12
 
! Отговори
до 349 преди 9 години
А ако циците й са хубави, може ли да кърми?
280
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С тези пляскащи гърди да ходи в помещението, създадено за тази цел. Аз пък не съм длъжен да се травмирам с такива гледки. Искала била да си ги провисне на пейката.
279
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да дойде да кърми в Англия или Франция при арабите..ще я линчуват с камъни направо хах или най-малкото ще я обвинят в дискриминация спрямо тях !
278
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига с тея кърмачки и моловецяла седмица..дайте някаква нормална новина..***..няква и се развикали в мола щот показвала виснали цици и уревахте всичко...пък и кой ти ходи по молове вече...то половината БГ са навънка, останалите си пазарят от нета!
277
7
 
6
 
! Отговори
Горда преди 9 години
Жалко, че ще разочаровам някои, но съм на 30 ( родих на 28 ), никога не съм пушила през живота си и имам активна позиция срещу тютюнопушенето по принцип. Нямам нищо против селата, дори пазарувам хранителни продукти само от село, просто репликирам неграмотните, които смятат, че само по селата има добри майки, които стават такива не заради някакви свои качества, а просто по принуда и от немотия. Плоски мисли от плоски хора, това е..