65 г. за пенсия? В парламента готови да работят и до 100!

Стигат ли им 250 лв. на месец? Ще доживеят ли депутатите до пенсия?
30 юли 2015 15:33,
106
65 г. за пенсия? В парламента готови да работят и до 100!
Снимка: flickr

Депутатът-реформатор Димитър Делчев е готов да работи и до 100 години, стига да има енергия. Това призна той пред Dnes.bg в коментар на пенсионната реформа, която предвижда плавно повишаване на пенсионната възраст докато стигне 65 години за мъжете и жените.

Не на такова мнение обаче е колегата му Росен Петров от БДЦ, който се пошегува, че може да облекчи пенсионната система като не дочака да стане пенсионер. 

"Не съм си изчислявал, но на 65 години трябва да се пенсионирам. Не планирам по-рано. Както се казва, ако имам енергия, дай Боже да работя и до 100 години", каза Делчев. Той обаче не прави планове каква пенсия би взимал, защото има едва 8 години стаж.

Преди да дойде в парламента работил в адвокатска кантора, където доходите му били различни от сегашните. Делчев коментира и мизерните пенсии. "Да живееш с 250 лева на месец е много трудно, със сигурност правиш много лишения", призна той и обясни, че има баба на 82 години и знае какво е ниска пенсия.

Самият той обаче трудно си представя да живее с толкова на месец. Изчислява, че няма да има за бензин, за да ходи при избирателите си и ще трябва да ограничи социалните си контакти, които били важни за работата му.

"Но за да имат пенсионерите, трябва да се вдигнат заплатите, оттам тръгва всичко, инвестиции, работни места, повече производителност, и малко по малко ще започнат да се оправят", обясни Делчев. 

На същото мнение е и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. "250 лева не стигат за нищо, това всички го признават, защото всички имаме родители, които получават такава пенсия. Но това е положението за съжаление", каза тя. Според нея вината за това е на всички управлявали до момента. 

"Наистина трябва да осигурим достойни старини на родителите си, но за съжаление през този 25-годишен преход някой някъде открадна парите. И сега за съжаление те трябва да поемат тежестта и всички ние с цената на това да се увеличава възрастта за пенсиониране", каза Караянчева.

Тя призна, че трудно би живяла с 250 лева и допълни, че пенсионерите дават основната част от тези пари за лекарства. Но и според нея пътят към по-високите пенсии са по-високите заплати и повече пари от данъци в бюджета.

"Не съм изчислила кога ще се пенсионирам, малко ми е трудно да го сметна сега, но при всички положения ще отиде на 65 години", каза тя.

Караянчева обясни, че трябва да има увеличение на възрастта, защото това е световна тенденция, а и защото у нас намалява броят на работещите, които внасят пари за пенсии. 

И Росен Петров от БДЦ не е изчислявал кога ще се пенсионира. Според него това ще е на 67 години.

"Но ако продължавам да работя в парламента, вероятно ще облекча пенсионната система", каза той на шега. Депутатът не е изчислявал и каква пенсия ще взима. Разказа обаче, че цял живот се е самоосигурявал, защото винаги е бил на свободна професия.

"Но няма да е от най-високите, не съм се осигурявал на най-високите тавани", каза той и призна, че пенсионерите не успяват да живеят с 250 лева пенсия.

"Това е най-големият грях на България и на нас и на всички - че има три Българии", каза той и ги изброи - на най-богатите, на тези, които успяват да отидат на почивка в Турция и Гърция, и на онези, които са отвъд чертата на социалния минимум.

"Не че съм антигръцки настроен, но когато протягаме ръка ние да помагаме на гърците, ми се вижда странно, защото там една пенсия е 1500 евро. А хората тук са забравили, че може да се ходи на кино, на театър, на море", каза той. 

Според Петров цялата пошлост в обществото ни идвала от това, "защото когато човек е гладен, изпитва нужда да чете жълти вестници, да мисли че богатите са зле. Аз си спомням по времето на социализма, хората се редяха на опашка за билети за Кончаловски. Когато човек е нахранен и сит, започва да изпитва нужда от култура", смята депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
4
 
! Отговори
а преди 8 години
Трябва , които стане народен представител през целия период да получава средната работна заплата и цялата им фамилия да са на минимална пенсия и заплата за да могат да са съпричастни с положението на хората и да си смятат как с едно мляко да изкараш деня.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам всеки който е бил депутат да работи до 100 г., но другите хора да се пенсионират до 60 г.
67
0
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Особенно ако и те си гласуват заплати по-25 000 лева!
66
0
 
23
 
! Отговори
567 преди 8 години
Ако имам 30 години стаж и след това на 55 съм безработен, т.е. няма да ми стигне стажа - на колко години ще взема пенсия? На сайта на МТСП пише, че за тази година 2015 това може да стане на 67 години и 8 месеца!!!!! А след това? простата аритметика сочи, че от 1990 година досега пенсионната възраст се е качила с цели 12 години, или с по 6 месеца на година от прехода! Е, небето като от коприна, но това не може да е моята Родина!
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С депутатска заплата и депутатски "труд" и аз няма да искам да се пенсионирам.Да видим депутата как ще се чувства ако го вземат да работи в някой рудник.
64
0
 
19
 
! Отговори
а сега преди 8 години
имам предложение -депутатите да работят 5 г. на щатове за работници и служители без ръководни длъжности ! После да коментитат работници и служители !
63
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече от два мандата не трябва да има депутат. За 26 г. видяхме какво става, пълна разруха. Те започват да се възприемат като богове и не им пука от нищо. Така всеки може да работи до безкрай, я отидеш на работа я не, сериозни отпуски, а на хората оскубаха дните за отпуск, редовно получаване на заплата и то каква, със сл.кола си миткаш навсякъде и никой не те държи отговорен за нищо. Така всички ще искат да работят до 100.
62
0
 
28
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
Е КАК НЯМА ДА ИЗКАРА ДО 100 С ТОЗИ ДОХОД КОЙТО ИМА НИКАКВИ ПРИТЕСНЕНИЯ ЗА НИЩО, ВСЯКАКВИ ЕКСТРИ, НА РАБОТА ХОДИ ВСЕ ЕДНО ОТИВА НА ПРИЕМ, ЦЯЛ ДЕН СЕ ХИЛЯТ, ЧЕТАТ ВЕСТНИЦИ, ИГРАЯТ СИ С ТЕЛЕФОНИТЕ А НЯКОИ ДАЖЕ И СИ ПОСПИВАТ. ВСЕКИ МОЖЕ ДА Я КАРА ТАКА. А НАСРЕЩА НИЩО ЗА ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН. СТРАШНО ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА СМЕ НЯМА ЩО. ВСИЧКИТЕ ДА ГОРИТЕ В АДА. ТЪЙ КАТО ЩЕ МЕ ТРИЯТ ЧЕТЕТЕ БЪРЗО.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пирамиди, фараони, дупетати.
60
0
 
36
 
! Отговори
никси преди 8 години
Да,няма пари,хазната е празна,но от обикновения българин ли?Колко ни струват 240 хрантутници,които всяка година сменят служебните си коли,ами онези които си гласуват по 40-50 000 лв?За сведение -Швеция,да,богатата Швеция има 90 депутата и 8 служебни коли към парламента,Швейцария,Холандия ,да изброявам ли още?Видяхте ли Янис Варуфакис как си тръгна от парламента с мотор и без охрана?Да не говорим,че повечето от западните политици използват и велосипеди.Наглец,щял да работи до 100 години?!!!
59
0
 
34
 
! Отговори
бг преди 8 години
Да работят?! Че това в парламента не е работа,а безплатен курорт.
58
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие и до 200 г. ще изкарате търтеи крадливи,ами ние какво да правим като работим по 10ч. шест дни седмично за 500 лв.
57
0
 
28
 
! Отговори
yokozuna преди 8 години
до 78 пари наистина има, ние сме с един от най високите ДДС в Европа , просто при разпределянето му политиците от всички цветове се сдружават , за да има за тях, а болшинството от българският налрод да е на минимални раб. заплати и пенсии. така се постига зависимост на хората от банките и корпорациите. В БГ няма свободен пазар на труда и частният бизнес е регулиран от големите корпорации. Къде изчезна дребният средният бизнес който тръгна след 1989г.
56
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съзнавате ли, че сега сте още повече роби на един елит, една шепа хора, който контролира ресурсите, определя правилата, според които да живеете и дърпа конците в целият свят, и който дори от собствената си безмозъчност е на път да разруши условията за живот, без които и те не могат да съществуват? В частност за българия, мутрите и политиците ще продължат да крадат и да правят живота ви все по тежък, а вие си работете до 65 и чакайте после пенсийката, докато условията на планетата ще са като в ад
55
0
 
30
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
До АнонименБЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА! СЕГА ВЕЧЕ МИ Е ЯСНО,ЗАЩО ТОЗИ ТЪРТЕЙ,ЧЕ И ОСТАНАЛИТЕ 239 ИСКАТ ДА РАБОТЯТ КАТО НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ДО 100 ГОДИНИ.И ВСЕ ПАК СИ МИСЛЯ,ЧЕ АКО СЕ ОТКАЖАТ ОТ СУБСИДИИТЕ,АКО СЕ НАМАЛИ БРОЯ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,КАКТО И ЗАПЛАТИТЕ ИМ,АКО СЕ СПРАТ НЕПРАВОМЕРНО РАЗДАДЕНИТЕ ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ, АКО СЕ СПРЕ РАЗДАВАНЕТО НА ПОМОЩИТЕ НА КАЛПАК, АКО ЗАПЛАТИТЕ ИЗЛЕЗНАТ НА СВЕТЛО И Т.Н. ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОНАПЪЛНИ ПЕНСИОННИЯ ФОНД, САМО, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МАЙ НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ ТОВА
54
0
 
26
 
! Отговори
к преди 8 години
Те я пък до 100г.щели да работят???Иначе закона го гласували 86 депутата от 240,на петъчен контрол по 3-*** човека има редовно.То и аз ще карам до 100г така да вземам по 3000лв минимум,а да ходя на работа когато ми е кеф.240 човека в залата съм виждал единственно само когато трябваше да се отхвърли предложението за намаляване на партийните субсидии.
53
3
 
12
 
! Отговори
сащисан преди 8 години
Нали тези депутати вие ги избирате,тези сте избрали тези ви се подиграват.Сега пак ще има избори,бягайте пред урните пак,за 26 години не разбрахте,че нищо не зависи от вас.Влака го кара друг,вие сте отредени само въглища да хвърляте
52
1
 
15
 
! Отговори
Ранчо преди 8 години
До колкото си спомням депотатите си гласуваха закон и един мандат да си бил в НС ще вземеш максимална пенсия при навършени години
51
0
 
13
 
! Отговори
РОМ преди 8 години
"Наистина трябва да осигурим достойни старини на родителите си, но за съжаление през този 25-годишен преход някой някъде открадна парите. И сега за съжаление те трябва да поемат тежестта и всички ние с цената на това да се увеличава възрастта за пенсиониране", каза Караянчева.Няма държава,няма държавност,някой откраднал парите,а не знаят кой,аз като бера тухли всички знаят,но българина като открадне милиарди,незнаят.Намалете им още пенсиите на българите,белким намерят кой е откраднал парите им
50
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз депутат мога и до 80 години да работя, че и след това. И началник на държавна службичка също, и заместник-началник. Я си представете начална учителка на 70? На тях след 50 започва да им дрънка съчмата. Нека г-жи депутатките да се пробват по един сезон камериерки или готвачки на морето. После ще ги питам до колко години могат да работят.