Тръмп обръща гръб на света, а водещата роля на САЩ?

Той нанесе удар по действията за забавяне на климатичните промени
2 юни 2017 22:45, Елка Василева
46
Тръмп обръща гръб на света, а водещата роля на САЩ?
Снимка: Reuters

В понеделник списание "Нейчър клаймът чейндж" публикува изследване, според което въздействието на глобалното затопляне върху големите градове в света ще бъде далеч по-опустошително, отколкото се е смятало преди. В някои от тях до края на века температурите може да се повишат със средно 14,4 градуса, което ще предизвика спад в брутния вътрешен продукт от 10,9 процента, тъй като хората ще работят по-малко, качеството на въздуха и водата ще спадне и ще е нужна повече енергия за охлаждане на сградите.

Вчера президентът Тръмп направи голяма крачка към превръщането на тази антиутопия в реалност, пише "Вашингтон пост" в редакционна статия.

С оповестяването на решението си да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата той нанесе удар по действията за забавяне на климатичните промени - и не само това.

Още по темата

Присъединявайки се към групата на Сирия и Никарагуа, които са единствените неучастващи страни в най-значимото дипломатическо усилие на века, той нанесе и удар по водещата роля на САЩ, която през последните седем десетилетия допринасяше за поощряване на мира и благоденствието при управлението на президенти както от Републиканската, така и от Демократическата партия.

Под тяхно ръководство Вашингтон действаше със себеотрицание и с просветено себелюбие.

Отличителните черти на решението на Тръмп са саморазрушително себелюбие, несигурност и недалновидност.

За икономическото процъфтяване на САЩ след Втората световна война допринесоха различни фактори, но най-същественият от тях бе енергичният интернационализъм. Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ), което задължава подписалите го страни да се събират редовно и да обсъждат как да се подобри средата в световната търговия, беше една от институциите под егидата на САЩ, постигнали грандиозен успех, допринасяйки за постепенното премахване на пречките за стопанския обмен и иновациите.

Парижкото споразумение обещаваше да бъде ГАТТ на 21 век, предоставяйки рамка, която да събира отделните страни редовно и по силата на която от всяка държава се очаква да оповести какво повече би могла да свърши за постигането на една съществена глобална цел, която нито една държава не би могла да постигне сама - не по-свободна търговия, а в дадения случай пресичане на най-вредното въздействие на измененията в климата.

Америка беше оставила отпечатъка си върху този документ. Той беше по-справедлив и по-гъвкав от предишните опити за глобално споразумение по въпросите на климата. В него бе отразено и безпокойството на САЩ от това да не би ограниченията върху вредните емисии да бъдат налагани на страните.

С този документ бе свързана най-голямата надежда на света да се направи така, че големите развиващи се страни като Китай и Индия също да дадат своя дял, с което бяха премахнати опасенията на Републиканската партия, че тези държави ще откажат да направят жертви заедно със САЩ.

В споразумението приносът на Вашингтон и другите страни не е точно фиксиран. По-скоро този договор създаде очаквания в международен план всяка страна да поеме някакви доброволни задължения, чието спазване да се контролира чрез дипломатически натиск.

Всички доводи на Тръмп в полза на оттеглянето, с други думи, са лишени от основание. Той можеше да пренагоди или дори да намали американския ангажимент, без да премахва рамката.

Вчера президентът заяви, че САЩ може отново да се присъединят към Парижкото споразумение след известен период на предоговаряне на условията. Но имайки предвид степента, до която останалите страни вече са приели американските искания, изгледите за изцяло нов договор са нереални. И така какъв точно е осезаемият положителен ефект, който това нерационално решение носи на американците? Никакъв. Абсолютно никакъв. 

/БТА/


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам парцели на Луната изгодно.Там все още няма климатични промени.
31
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
за какьв мир говорят смешните ам журналисти 70 години само неприятности от
сащ кьдето се появят ври и кипи като се почне от 1945 2 ат бомби над япония
та до сега махаите се в прерията изтеглете си танковете и корабите и ни оставете
да си живеем мирно и тихо не сте добре дошли на балканите
30
12
 
4
 
! Отговори
д преди 3 години
Фактът ,че всички пищите и говорите на английски означава,че Тръмп види парада.Китай е най-големия замърсител ,а го изкараха водач и лидер на света тъпоумните комунистически медии и Холивудски комунисти като Ди Каприо и тн . Тръмп води най-великите ,останалите да го
29
0
 
10
 
! Отговори
Арети преди 3 години
Реалният дълг на С А Щ е космически и неиэплатим!!! Но ОНЕЭИ които все още могат да мислят энаят и други неща!...!!!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32 Далеч не е просто, защото богатите страни вече не са богати заради индустрия. Обединеното кралство е богата страна, а вече няма никаква индустрия. Китай събира цялата индустрия, а там е най-голямото социално разслоение след Русия. Та релацията не е богати-бедни, а друго.
27
4
 
9
 
! Отговори
Climate change hoax! преди 3 години
Абе за какво глобални затопляне иде реч? След свирепата зима с арктически температури, за какво затопляне говорим? Всичко това е бул.шит и Тръмп много добре го знае! Следващата стъпка, която трябва да направи е да забрани пръскането на аерозоли в стратосферата и манипулацияата на времето. Но за съжаление няма да го направи, защото зад този чудовищен акт стоят други интереси.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата с емисиите е начин за поддържане на богатите богати и на бедните бедни. Всички ще запазят нивото на емисиите, което означава, че богатите страни, които вече са силно промишлено развити ще запазят високите си нива на емисии, което им позволява да съхранят развитата си индустрия, а бедните ще бъдат закрепостени към едни ниски нива на емисии, които няма да позволят на такива страни повече от няколко фабрики. Хитър начин да държиш в подчинение третия свят.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социална политика при непрекъснат спад на индустрията си е чисто самоубийство, но за подържането на това се създаде цяла парадигма и подържащ апарат, наречена европейски ценности. Понеже се отваряше парична дупка, тя се пълнеше с кредити. Балонът все пак успяха да го спукат с контролирано изпускане, да го залепят и сега някой да се опита да го надува по малко по-различен начин. Тоя път няма да стане, защото вече и бебетата знаят, че нефтената икономика е анахронизъм, а и ни чака чака ледена еп.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затоплисти от всички страни, изпълзявайте от дупките си.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зад борбата с "климатичните промени" има огромен корпоративен интерес. Въпросът е дали има сила в света, която да се справи с корпорациите, заинтересовани от климатичния балон. Ако президентът на най-силната държава в света не може да го направи, значи нещата са отишли толкова далече, че връщане към нормалността е невъзможна.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нейчър се превърна в помпа за надуване на балони. Именно там бяха публикувани поредицата статии за бъдещите дефицити на въглеводородите и как до 5г. ще се изчерпат всички източници. Беше направено за прехвърляне на пари и спасение на Русия от разпад. Малко по-късно бе раздут и проблемът с парниковите ефекти. Това фалира Европа и доведе при пукането до сегашното състояние. Високите цени на горивата устройваха европейските правителства, защото чрез акцизите се подпомагаше социалната политика.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворете си очите и излезте от мишите си дупки. САЩ е в Америка, но Америка не е САЩ.
20
3
 
12
 
! Отговори
по коро преди 3 години
Тръмп ще разруши държавата терорист САЩ и света ще е много щастлив.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои,не искат да разберат,че термини от рода. "Водеща роля" не е меродавен!Нали мрънкахме,че САЩ ви се мешат навсякъде!А сега ловете газовете сами!
18
0
 
1
 
! Отговори
Инвеститор преди 3 години
А имотите ще паднат ли ако стане така? Дано не паднат, то няма как де, ама все пак...
17
5
 
14
 
! Отговори
Warning преди 3 години
Срещу ТРЪМП наглите престъпници /домогнали се до трилиони живи долари чрез това нагло престъпно прокарано със спец наркотици и обемно пси обсебване споразумение/

подемат кампания както срещу ПУтин който от Сочи не можа да убеди бомбандирaните герои от ЛУганск и ДНепропетровск да се оставят да бъдат избити от наркоманите окупирали КИев.
Наркоманите от ЗАпад веднага въведоха санкции срещу МОсква..
16
6
 
4
 
! Отговори
СПрете фаровете преди 3 години
ШИроко рекламираните от Наркоманизирани бюрократи и псевдо еколози
ФОТОВОЛТАИЧНИ панели се оказаха вражески НООСФЕРИЧНИ СМУТИТЕЛИ.

Целеуказват дъното на тропосферния океаан и насочват жестоки врагове с космически кораби къде д а ударят с техни импулсни оръжия.
Даже и микро зарядни целеуказват на терористите ..
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврогейския съюз е съюз на държави,ръководени от номенклатурни национално организирани престъпни групировки.Чрез създадената ЦЕБ и печатането на "наднационална валута" са създадени идеални условия за престъпно обогатяване на управляващите правителства.Примери- финансиране на програми за борба с птичи и свински грип,нормиране на форма и размери на доматите и краставиците,щастието на кокошките,борбата с организираните бедствия, аварии,престъпност,трафик на хора,бежанци,климатични изменения и т.н.
14
3
 
7
 
! Отговори
ИМАме ШАНС преди 3 години
СПоразумението за климата ще ограби зверски всички бедни страни ..

ТРЪМП НИ ДАВА ШАНС ДА СПРЕМ УВРЕЖДАНИЯТА НА ЗЕМЯТА БЪРЗО..


терористите които го подготвиха с а обещали баслословни грабежи и мултилевъл плащания..
На практика тежките увреждания продължават Терористи на власт принудиха автомобило производителите д а монтират все по жестоко вредни скенери вместо доказано безвредни жълти фарове.вече десет секунди стигат за д а Ви увредят на пътя с новите супер мощни дневни скенерчета..AIDS 2012
13
3
 
3
 
! Отговори
Арести з а бандитите преди 3 години
ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА движението с включени фарове денем .МАсови убиици чрез наркомани на власт чрез МИЛИаРД автомобили Увредиха ТЕЖКО КЛИМАТА..
В ОГромните тежко увредени обеми се събират токсични газове.до преди 30 години БИосферата ги почистваше..