Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!

Фоменко разкрива "истината" за руския род и...
28 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
735
Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!
Снимка: архив, Reuters

Античност не е имало, Христос бил роден в Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са централните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена „Нова хронология".

За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание „Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Дойче веле публикува кратко обобщение на публикациите.

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че - противно на досегашните схващания - етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в YouTube. Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията.

Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд и припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватикана и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд и пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене.

Според Фоменко епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век. Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век.

Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и „доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: „Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията - и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената, руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и „татарското иго", и възцаряването на династията Романов - всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират.

Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат „истинската история на Русия" и доказват как „славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука „руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

„Благодарение на „Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на „славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича „преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век. „Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците („славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко той също бил от славянски произход, защото името му „Карл" идвало от славянското „крал". „Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или „монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от „много". С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък „крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското „хан" - тоест, градът бил седалището на властелина.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през 11 век, а „Палестина" всъщност се намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин.

Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

„Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от „доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват „Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи. Факт е обаче, че учените си остават нечути.

На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на „Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет, в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва „отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще. Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще" - такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не ти пука! Ти нали си русофил и ще емигрираш там. Манна небесна ще се посипе по теб...:) ***!
247
3
 
0
 
! Отговори
до анонимен 272 преди 3 години
до анонимен 272
Ей долен човек си! Долен!Такива като теб затриват България- управници долни отгоре-и долни като теб-отдолу. Дори мисля, че си жена и напълно на сухо.
246
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Ей долен човек си! Долен!Такива като теб затриват България- управници долни отгоре-и долни като теб-отдолу
245
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАВСЯКЪДЕ СИ ИМА НЕНОРМАЛНИЦИ,В И РУСИЯ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ,,НО ТОВА ЛИ Е НАЙ ВАЖНАТА ТЕМА ЗА САЙТА ШАЛОМ ДНЕС-БЛУМБЪРГ.АЗ ПЪК ЩЕ ВИ КАЖА ЗА ЕДНА МНОГО ПО ВАЖНА НОВИНА ,А ИМЕННО,ЧЕ ОТ ДВА МЕСЕЦА НАСАМ РУСКИТЕ ЗРК ПАНЦЕРЬ ЗАПОЧНАХА РЕДОВНО ДА СВАЛЯТ ИЗРАЕЛСКИТЕ ГОЛЕМИ БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ HERON НАД СИРИЯ ИЗПРАТЕНИ ТАМ ОТ ЦИОНИСТИТЕ ДА БОМБЯТ СИРИЙСКАТА АРМИЯ И СИЛИТЕ НА ХИЗБУЛА.САМО ЗА СВЕДЕНИЕ ЕДИН ТАКЪВ БЕЗПИЛОТНИК СТУВА НАД 100 МИЛ. $ ЗАТОВА И НАТАНЯХУ ХОДИ ДА СЕ МОЛИ НА ВОВА-НОВИЯ СВЕТОВЕН ШЕВ
244
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потърсих инфо за тази персона, Фоменко. Има любопитен факт. През 2010 г. е заявил, че в предишния си живот е бил Наполеон. И сега той говорел чрез него. Чакали го велики неща и славяните трябвало да тръгнат след него. Не става ясно къде точно ще ходят...
243
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе защо не написахте и ред как снощи севернокорейска балестична ракета в посока Гуам без проблем прелетя над Япония и прехваленото ПВО на кашерните говеда не успя да я прихване.Това е главната новина,че малка Северна Корея показа пред цяла свят ,че кашерните говеда са едни жалки и беззъби *** ,които вече всеки може да си прави гаргара с тях. За това пишете ,а не си измисляйте теми за Русия изсмукани от пръстите.
242
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че Света е създаден през 11 век. Преди това е имало ... НИЩО.
241
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учени от РАН (Руската Академия на Науките), са открили никому неизвестен досега повод за напиване.Те са предложени за Нобелова награда.
240
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕ ТЕ И ЕВРЕИТЕ ТВЪРДЯТ ,ЧЕ НЯКАКЪВ СИ (БОГ) ДЕТО НИКОЙ НЕ ГО Е ВИЖДАЛ ГИ Е НАПРАВИЛ ИЗБРАНИ НА НЕГО (НАРОД) И ,ЧЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ИМ ПРИНАДЛЕЖАЛ СПОРЕД БЪЛНУВАНИЯТА ВЪВ ВТОРОЗАКОНИЕТО ,АМА НИКОЙ ОТ ТОЗИ ЕВРЕЙСКИ Ш*РОСШКИ САЙТ НА БЛУМБЪРГ НЕ СМЕЕ ДА НАПИШЕ И РЕД СРЕЩУ ТЕЗИ БОЛНИ ЕВРЕЙСКИ БЪЛНУВАНИЯ ЗАРАДИ КОИТО В СВЕТА СЕ ПРОЛИВА ТОЛКОВА КРЪВ И ИМА ПОСТОЯННО ВОИНИ И ВОЕННИ КОНФЛИКТИ.
239
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чел съм книгите му, 90% от това, което сте написали липсва вътре!
238
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2/3 от писанията тук са за Рсия и северна корея
237
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека писал тази смехория не е виновен. Психично болен търси внимание. Забележете колко са прости руснаците щом вярват на лъжи от детската градина. Окончателно ми паднаха в очите.
236
8
 
2
 
! Отговори
Белгия 2 преди 3 години
Освен, че е най-толерантната държава, според белгийските историци, в текста не става дума изобщо за българи, за въстанията им, за Паисий или Левски. ... Също така можете да прочетете препоръчителният учебник по история на Европа, разработен от фондацията й за образование и ЮНЕККО и подписан от самата И. Бокова. И в него няма думата българи. Издаден е с парите на ислямски фондации. А вас ви насъскват срещу човек, който се бори с тези фалшификати с научни методи и храброст. Колко сте плиткоумни!
235
2
 
11
 
! Отговори
U2 преди 3 години
Та Христос бил роден през 12 век. И как тогава сме покръстени през 9-ти век? Нали уж не е имало християнство..! А Кръстоносните походи преди това? Или казваш истината не е важна. По-важно е посредствената руска аудитория да чува това което иска да чува.
234
12
 
3
 
! Отговори
Белгия преди 3 години
Фоменко поправя фалшификациите, извършени от управляващите в Европа династии и слугуващите им историци. Статията ви я пускат, за да ви внушат, че руснаците чрез Фоменко искат да ви откраднат историята и националната идентичност. Такива неща в книгите на Фоменко няма. Но има друго. От него трябва да се страхувате. Помолете Днес да ви преведе откъсът за Османската история от белгийските учебници за средното училище. От него ще разберете, че Османската империя е най-толерантната дължава.
233
1
 
12
 
! Отговори
Тоя смешен професор преди 3 години
явно често препива с препарати за вана! Иначе няма логика да пише такива глупости!
232
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето преди изобщо да стъпо руски крак на "свещенната земя" Крим, там са живели българи. Но това удобно го пропусна "обективния" руснак. Баси нещастника!
231
6
 
4
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
https://youtube/watch?v=4Thfip4Owz8
Като не можете да четете, поне можете да слушате. Ето първата и най-лесна за възприемане лекция на Г. Каспаров. Истината е, че Фоменко доказва, че историята е фалшифицирана от властващите, в угода на властта си, показва истината за Мохамед и исляма, както и кога и защо възниква. Тези неща са неугодни на управниците ви мулти-култи. Те и сега фалшифицират историята в своя полза.
230
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И гърците не падат по-долу. Вече тръбят, че азбуката им била тяхно дело, гърци да я измислили...!!! За сведение, гръцката азбука е взаимствана от финикийската, до последната буква. Те дори един символ не са добавили.
229
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците цепят мрака...:)