Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!

Фоменко разкрива "истината" за руския род и...
28 авг 2017 21:30, Екип на Dnes.bg
735
Скандалните теории на руски учен: Турците – славяни! Христос роден в Крим!
Снимка: архив, Reuters

Античност не е имало, Христос бил роден в Крим, а руският род бил ментор и освободител на целия западен свят - тези и други теории на един руски учен стъписват експертите. Но в Русия се радват на все по-голям интерес.

Историята на европейската цивилизация е много по-кратка, отколкото се твърди, а ключова роля в нея играят славяните - това са централните тези на руския математик и университетски преподавател Анатолий Фоменко, основател на школа, наречена „Нова хронология".

За възгледите на Фоменко и неговите последователи пише Феликс Филип Инголд, швейцарски публицист, писател и преподавател в реномирания университет в Санкт Гален. Обширната статия на Инголд в списание „Меркур" привлече вниманието на редица германски медии, включително и на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Дойче веле публикува кратко обобщение на публикациите.

"Ужасяваща езотерика"

Привържениците на "Новата хронология" твърдят например, че - противно на досегашните схващания - етруските са дошли в Италия чак през 13-14 век от Източното Средиземноморие и Северното Черноморие. Те били смесица от различни славянски племена с отчетлива християнска идентичност, а името им потвърждавало руския произход: ет-руски.

Школата на "новите хронисти" съществува от края на 1970-те години, но напоследък получава все по-интензивно внимание в руските медии. Анатолий Фоменко и неговите последователи пишат книги "за най-широка публика", изнасят публични лекции, организират семинари и публикуват видеа в YouTube. Интересът е огромен, тиражите и лайковете в социалните мрежи достигат върхови стойности. Фоменко се е превърнал в запазена марка, а екипът му - в нещо като фирма. Легитимация те черпят от многобройните си членства в академии, от наградите, грамотите и титлите си.

Много учени и експерти не само критикуват "Новата хронология", а дори я обявяват за ужасяваща езотерика, за поредната конспиративна теория, която представлява сериозна заплаха за руското образователно дело.

Фоменко и неговите последователи на практика зачеркват от човешката история цялата античност и преместват повечето събития в Средновековието. Като доказателство те предлагат огромно количество примери от различни евразийски култури, като наблягат главно на статистиката и етимологията.

Читателят е направо сащистан от необичайната им теза и трудно може да си пробие път в джунглата от диаграми, математически и физически формули, пише Инголд и припомня, че сред привържениците на тази теория са такива имена като шахматистът Гари Каспаров и вече покойният писател и теоретик на научното познание Александър Зиновиев.

Школата на Фоменко изхожда от възгледа, че не съществуват оригинални исторически документи, които са по-стари от 400 години. И че всички исторически, философски и литературни текстове, които се приписват на Античността, всъщност са фалшификати, възникнали през Средновековието. Същото се отнасяло и до архитектурните паметници, статуите, предметите от бита, саркофазите, портретите на властелини и прочие. Ватикана и различни европейски владетели нарочно измислили това летоброене и удължили историята на християнството с около 1000 години, за да могат по-стабилно да легитимират властта си.

"Фатална смесица от факти и фикция"

"В самото начало човек се стъписва от радикалното съкращаване на историята, която познаваме: "Новата хронология" обявява египетската, гръцката и римската античност за старателно планирана историческа измислица, възникнала през късното Средновековие и Ренесанса", пише Инголд и пояснява, че по този начин гръцката Античност се измества в периода 11-16 век от новото летоброене.

Според Фоменко епохата на Римската империя съвпада с времето на средновековната династия Хоенщауфен, а Троянската война - с окончателното разбиване на Хоенщауфените от Карл Анжуйски в средата на 13 век. Той твърди още, че събитията, описани в Стария завет, всъщност са част от европейско-византийската история през 14-16 век и че Старият завет възниква след Новия, който бил писан през 12-13 век.

Досегашната версия на китайската история била фалшификация, а барутът, хартията и механичният печат възникнали в Европа в периода между 10 и 16 век.

Инголд пише, че аргументите и „доказателствата" на Фоменко са интересни, но изводите му са произволни и всъщност градят една чисто идеологическа конструкция: „Получава се фатална смесица от факти и фикция, която поставя под въпрос както знанието, така и вярата, както науката, така и религията - и ги вкарва в задънена улица."

Конструкцията е идеологическа, защото в крайна сметка радикално пренаписва и собствената, руска история. Фоменко твърди, че и възникването на държавата, и покръстването, и „татарското иго", и възцаряването на династията Романов - всичко това било измислица на неколцина германски историци, които през 18 век сътворили тази история по поръчения на руския царски двор, за да го легитимират.

Фоменко и неговите последователи твърдят, че пишат „истинската история на Русия" и доказват как „славяните са превзели света". Според тях в евро-американската историческа наука „руският род" бил оклеветен като изостанала мешавица от различни етноси без своя цивилизационна и културна самостоятелност, докато всъщност той бил ментор, освободител и културтрегер на западния свят - основополагаща велика сила.

"Истината" за руския род

„Благодарение на „Новата хронология" дълбоко вкорененият у руснаците манталитет на евразийска нация-мъченик и жертва внезапно се трансформира в триумфална история на победи и придобивки. Аргументите, косвените доказателства и тези в полза на това твърдение описват транснационалната история като изцяло доминирана от свещеното славянство, чието влияние се разпростира върху цяла Европа, в Близкия изток и в част от Северна Африка - от Шотландия до Византия, от Кавказ до Египет, включително и източно от Урал", пише Инголд.

Авторът на статията с изумление констатира, че според школата на Фоменко от славянството всъщност произлизат всички народи в така очертаното пространство: норманите (викинги, варязи), скитите, шотландците, татарите, траките, турците и дори легендарните монголци от Златната орда и митичните амазонки. Всичко това се случило в рамките на „славянското нашествие по света" в периода между 13 и 15 век, което традиционната история нарича „преселение на народите" и датира в периода между 4 и 6 век. „Тук очевидно се скицира идеята за едно общо евразийско пространство, начело с руснаците („славяните"), а това може да послужи като образец за сегашната геополитика на Путин", коментира Инголд.

Един от примерите, които цитира авторът на статията, е свързан с Карл Велики. Според школата на Фоменко той също бил от славянски произход, защото името му „Карл" идвало от славянското „крал". „Велики" (на латински magnus) също произхождало от славянския език, с две възможни обяснения: или „монголецът" (тоест, пак славянин и руснак), или пък по етимология от „много". С други думи, Карл Велики всъщност били Карл Монголецът или пък „крал на многото". А името на столицата му Аахен се извежда от монголското „хан" - тоест, градът бил седалището на властелина.

Школата на Фоменко пренаписва и историята на Исус Христос. Според математика и неговите последователи Исус се е родил през 11 век, а „Палестина" всъщност се намирала край Босфора. На базата на своите математически и астрономически изчисления Фоменко твърди, че Спасителят е роден през 1053 г. на полуостров Крим и е умрял през 1086 в Константинопол. И че всъщност е византийският император Андроник Комнин.

Инголд смята, че анексирането на Крим е в пълно съзвучие с тезата на „Новата Хронология" за този полуостров като „свещена земя на руснаците". В края на обширната си статия той обобщава критиките срещу школата на Фоменко:

Диагнозата

„Специалистите в областта на историята и езикознанието са убедени, че част от „доказателствата" всъщност са фалшификати и обвиняват „Новата хронология" и нейните последователи точно в това, в което отсрещната страна обвинява тях: наивност, некомпетентност, непоследователност, безотговорност и разпространяване на безумни, понякога дори опасни идеи. Факт е обаче, че учените си остават нечути.

На редица научни конгреси и в редица публикации повечето тези на „Новата хронология" са обявени за фалшифицирани. Въпреки това обаче последователите на Фоменко се множат и той се превръща в гуру на едно ново езотерично движение, което привлича внимание и извън пределите на Русия.

В интернет, в рамките на многобройни семинари, в държавните и в частните медии Фоменко вече е култ и видимо е обвеян със славата на пророк и интелектуален лидер, който пренаписва „отечествената история" и измива лика на руския род, като в същото време му гарантира светло бъдеще. Във времена на оскъдица разкрасяването и фалшифицирането на историята компенсира у хората чувството за пропуснати възможности и същевременно им помага да повярват, че ще ги реализират в бъдеще" - такава е диагнозата на руското общество, до която стига в края на статията си швейцарският публицист Феликс Филип Инголд.


735
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
7
 
! Отговори
Истината преди всичк преди 3 години
София е единствената столица в Европа , която от времето на тракиеца (българина) св. Константин Велики и майка му св. Елена не е променяла административният си център. Той е роден на 27 февруари 274 г. смятайте колко години са до сега! Той е основателя на това което о късно, ще бъде наречено Византия и на което днешна Русия има претенцията да се нарече приемник и наследник. Да, добре, но защо се пропуска България?
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загубих си 5 минути от живота да чета тоя пасквил....

Нещо друго за първа страница не можахте ли да намерите?
226
4
 
14
 
! Отговори
Ашколсун блядом преди 3 години
Остава да добавят, че пъпът на света е в Москва, че Господ е руснак и че цялата история на света започва от Русия.
О свещенна простота!
225
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя Доменико може и да е прав. Възможно е наистина историята да не е толкова древна. Като гледам как някои го защитават имам чувството, че някои хора са произлезли от маймуните не преди стотици хиляди години, а в миналата събота.
224
3
 
13
 
! Отговори
Фоменков преди 3 години
Що триете бре?
Москва - Мордор
Сталин - Саурон
223
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите защо са избягали от темата?
222
16
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 3 години
Успокойте се, бре Калековци и прочие безработни кибици. Фоменко не променя българската история. Той изобщо не се занимава с нея. Той се занимава с ключови събития в световната история. Ако могат клекналите ви на пропаганда мозъци да се замислят над следното: кой е Инголд и кой е академик Фоменкои, кой е Каспаров ... и кой е някой си никой Инголд; защо Инголд и писачите от Днес не са дали нито 1 (един) цитат от книгите на Фоменко за доказателство; защо ви пускат тази статия ???
221
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо, че има някой с болен мозък и болни фантазии, лошото е, че много му се връзват!
220
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре тоя Фоменико е фога. Нещо като нашият "процесор" Б.Димитров.
219
3
 
11
 
! Отговори
за водката преди 3 години
До путин

Нали знаеш,че пият препарати за почистване Бояришник
218
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се чудим, такива "историци" има във всяка бедна и мизерна държава, вкл. и БГ. Накратко казано - идеята е да бъде убеден Иванчо от Каспичан, че е пряк наследник на Хан Авитохол или Цар Симеон Велики, а не да дядо Грую, чобанина, който в края на 19-век е ползвал 500-600 думи в речника си и не е знаел дали земята е плоска или кръгла. Колкото по-голяма е мизерията и недоимъка в една страна, толкова по-грандиозни теории развиват историците й.
217
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руски учен - е такова животно няма
216
1
 
13
 
! Отговори
Терез 2500 г. преди 3 години
До Кой е Фоменко?

И Академик да е, науката в която е компетентен се нарича математика! В Русия няма археология по стара от средновековието, но това не означава, че по света няма находки по стари от руските. В Б-я е намерено най-старото обработено злато в света , става дума , за 6-7 хил. години. Златната маска на Терез е от 5 век преди Христа (2500 г.)
215
2
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Автентичността на рашките, май е като тази на нашенските македонци. И двете "националнисти" са си създали собствена история, която съществено се различава от тази на останалия свят. Остава да се разберат само за Христос, той кримски татарин ли е, или пък горд македонец ... !!! А иначе историята и на братятата македонци и на "братушките" на нашенските рушофили е с общ корен ... Зачената е някъде в маскава още по времето на ВОСР и е доразвита от Сталин и Тито, с любезното съдействие на Г.Димитров
214
2
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Автентичността на рашките, май е като тази на нашенските македонци. И двете "националнисти" са си създали собствена история, която съществено се различава от тази на останалия свят. Остава да се разберат само за Христос, той кримски татарин ли е, или пък горд македонец ... !!! А иначе историята и на братятата македонци и на "братушките" на нашенските рушофили е с общ корен ... Зачената е някъде в маскава още по времето на ВОСР и е доразвита от Сталин и Тито, с любезното съдействие на Г.Димитров
213
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но всички на запад знаят, че Русия е дала четмо и писмо на българите.
212
2
 
8
 
! Отговори
нищо ново преди 3 години
И тук в БГ ги имаме такива псевдо-историци. Аз бих доразвил думите на автора: Във времена на материална оскъдица и духовна нищета, разкрасяването и фалшифицирането на историята отклоняват вниманието на хората от наболелите житейски проблеми, създават илюзиорно усещане за компенсация на пропуснати исторически възможности и същевременно им внушават вяра, че ще ги реализират в бъдеще.
211
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее Сорос и отрепките му....
210
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея ряпа да яде.
209
3
 
8
 
! Отговори
Бел град са строили! преди 3 години
Смешна история, нещо като плоската земя, има ***, който дори да ги качиш на М. К. Станция пак, ще твърдят, че това долу, което се върти не е кълбо а тава. Истината, за произхода на Русия е пряко свързана с България и Кииевска Рус. Език, духовност книжнина русите (наречени са така , от нас, защото са с руси коси (блондини са това е очевидно) , още бозави. Преди да има днешната велика сила Руска Федерация е имало една друга, от която те произлизат Българското царство край р. Дунав.