Има ли Турция териториални претенции към пет държави?

Ердоган още не е досънувал съня си за великата турска държава
Обновена: 25 авг 2020 22:20 | 25 авг 2020 22:20, Елка Василева
200
Има ли Турция териториални претенции към пет държави?
Снимка: архив, БГНЕС

Позовавайки се на "славното османско минало", Турция предявява териториални претенции към поне пет държави. Ердоган още не е досънувал съня си за великата турска държава. И още бленува за нова Османска империя.

Ислямски духовник с меч в ръка държа първата проповед в истанбулската „Света София“. Този жест символизира мечтанията на сегашните ислямски политически елити в страната за възстановяване на „османското величие“.

Тази интерпретация се среща в публикации по темата на редица германски издания. Дойче веле публикува откъси от обширна статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и от 30-минутно предаване на „Дойчландфунк“.

Турция проявява все повече апетити към съседни страни. По протежение на над 500-километровата граница със Сирия турски войници вече са разположени на сирийска територия.

В Северен Ирак Турция поддържа две военни бази. Турски бойни самолети и сухопътни войски многократно навлизат на повече от 100 километра навътре в иракска територия.

А турски изследователски кораби обикалят Източното Средиземноморие в търсене на газови находища - при това извън турските териториални води. За да подчертае претенциите си, Турция изведе и бойни кораби в някои от оспорваните акватории.

Още по темата

Доктрината "Mavi Vatan" („Синьо отечество“) подчертава именно морските апетити на Турция. Тя е разработена от бившия адмирал Ягджъ и по същество издига претенцията на Турция да се превърне в първа военноморска сила в Егейско море, в Източното Средиземно море и в Черно море.

С всички изброени провокации турският президент Ердоган де факто поставя под въпрос Лозанския договор от 1923 година, който всъщност урежда сегашните турски граници.

Когато се ражда днешна Турция

Договорът от Лозана наистина акушира на новата Турска република, но тя не получи всички територии, за които претендираше. И Ердоган от няколко години повтаря, че този договор всъщност е лишил страната му от нейните права, че той не е "свещена крава" и не пречи на Турция да си върне въпросните изгубени права. Турската нация не приема и никога не е приемала този „позор“, казва президентът.

И точно в деня, в който навремето е подписан Лозанският договор, в „Света София“ в Истанбул се проведе първото ислямско богослужение, а шефът на религиозната служба „Дианет“ изнесе проповедта с меч в ръка. Това беше целенасочена възстановка на ритуала от османски времена, в чиито рамки духовният водач връчва на престолонаследника меча на Осман.

На практика съвременна Турция възниква три години преди Лозанския договор - точно преди 100 години, по силата на Севърския договор. Подписват го държавите-победителки в Първата световна война, а Османската империя в лицето на султан Мехмед VI го приема. Малко преди това обаче в Анкара Мустафа Кемал Ататюрк свиква Велико народно събрание, което е против договора. Този нов център на властта занапред ще решава бъдещето на Турция, защото султанът държи властта вече само на хартия.

Севърският договор прекроява огромната територия на Османската империя. Столицата е окупирана от победителите, а провинциите на изток и на юг, от Мека до Кайро и от Дамаск до Багдад, попадат под френски и британски контрол. Гърция окупира Измир и Адриатическото крайбрежие, под неин контрол попада голяма част от Тракия с Одрин. Италианците взимат Западен Анадол, а в Източен Анадол се планира възникването на самостоятелни арменска и кюрдска държави. Правителството на султана, което вече не притежава никакви властови или силови ресурси, просто не може да се противопостави на новата уредба.

Французите и британците вече са уморени от военни действия, но от Анкара Кемал Ататюрк организира последните останали части от османската войска за съпротива срещу договора. Неговото Велико народно събрание обвинява в държавна измяна целия султански Коронен съвет, приел договора, а две години по-късно, със задна дата, сваля от трона последния султан Мехмед VI.

Новата турска република целенасочено си изгражда образа на антипод на многоетническата Османска империя, където султанът е не само върховен властник, но и халиф - тоест, духовен водач на мюсюлманите. Мустафа Кемал, наречен Ататюрк („баща на турците“), въвежда латиницата и отменя фесовете - две решения, които и до днес се смятат за ключови в бързата модернизация на новата република.

Днес обаче „османизмът“ се възражда и по този повод редица наблюдатели напомнят, че и младотурците на Ататюрк са били част от тази приемственост въпреки официално провъзгласеното им скъсване с прогнилата империя.

Три години след Севърската конференция от Анадол е прокудено многочисленото гръцко малцинство. Предишната година Мустафа Кемал успешно е отблъснал гръцката армия, така че през 1923 година победителките от Първата световна война подписват в Лозана нов договор за османското наследство - този път с правителството в Анкара.

Севърският договор отива в кошчето, а Турската република е призната за суверенна държава в граници, които на практика са валидни и днес. Гърция и Турция се договарят за печално известната „размяна на население“: половин милион мюсюлмани са принудени да напуснат Гърция, милион и половина православни християни напускат Турция. Решаваща в този случай е единствено религията, поради което от Централен Анадол са прокудени и турци-християни. Този факт показва, че републиката на Ататюрк изобщо не е толкова светска, колкото иска да изглежда.

Днес, 100 години след Севърския договор и след първото заседание на Великото народно събрание в Анкара, Турция става все по-религиозна и постепенно превръща доскоро отричания модел на османския държавен ислям в своя реална политика. Още през 1980-те години тогавашният президент генерал Кенан Еврен отново въвежда задължително религиозно обучение в училищата. Преди 100 години Ататюрк прогони исляма от политическия живот, но в съвременна Турция политици с ислямска закваска стъпка по стъпка се добраха до парламентите.

През 1996 година Неджметин Ербакан от Партията на благоденствието беше избран за премиер. После обаче неговата ислямистка партия беше забранена, а на нейно място през 2001 година възникна Партията на справедливостта и развитието. Нейният основател се казваше Реджеп Ердоган. Вече като президент, днес Ердоган величае победоносната османска история и Османската империя. В духа на тези негови възгледи в Турция на конвейер се произвеждат и телевизионни сериали, които митологизират османската история и представят в силно идеализиран и изопачен вид „славното минало“ и „великите османски султани“.

Претенциите на Турция

„Османизирането на обществото - това е типично за Ердоган“, казва бившият главен редактор на вестник „Джумхюриет“ Джан Дюндар, който живее в Берлин. В Турция го очакват дълги години затвор за „обида на президента“, след като публикува обвинения в корупция срещу сина на Ердоган и информации за оръжейни доставки, с които турските тайни служби са подпомагали ислямистите в Сирия.

Дюндар многократно обръща внимание на възхищението, с което днешните турски политически елити се отнасят към османското минало и към султаните. „Те се гордеят с миналото, за да компенсират днешните провали“, казва той. Освен това някогашното величие на империята е извор на една крайно авантюристична външна политика в момента, смята журналистът. „Правителството иска да спечели влияние в страните, които навремето са били под османски контрол. След като не може да ги окупира, то иска поне косвено да наложи там своята доминация.“

Историкът Йектан Тюркилмаз говори съвсем конкретно: „Турция издига териториални претенции към Армения, Ирак, Сирия, Гърция и Кипър, като се позовава тъкмо на османското наследство“. Ердоган потвърждава такива претенции - например към редица гръцки острови или към Мосул в кюрдската част на Ирак. Или както обобщават авторите на 30-минутното предаване по „Дойчландфунк“: „За Ердоган сънят за великата държава все още не е досънуван. Но за многобройни негови сънародници този сън вече се е превърнал в истински кошмар“.


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
10
 
22
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Да напиша още нещо. Не ни трябва да приемаме евро валутата. За какво ни е? Правят го за цел да разрушат държавата ни. Който иска да има евро да отиде до банката и да си обмени влутата. Да си останем с нащо левче. Европейският съюз ще се разпадне. И какво правим тогава. Такава малка и бедна държава като наща. Да се обединим и да кажем не на еврото. Но май е късно нали. Слава на целия славянски народ.
96
21
 
18
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Да живее Русия и целия славянски народ. Нека не се затрием като нация. Който харесва Русия да развее руското знаме на протестите. Ние сме един народ хубаво или лошо един народ сме. Едиствено така ще се запазим. Ние също сме славяни него забравяйте.
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Елементарен пазарлък,ние имаме претенции,такива има и отсреща,в различни посоки,а там някъде живели мирно хора,и какво от това
94
9
 
22
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Работя като сервитьор във Бургас чувал съм турците от Турция да произнасят държавата ни,като *** това е неуважение към нас да я произнасят както другите държави ама не те са гадни и подли лицемери поне повечето. Искат държавата ни да е тяхна. Не го ли разбирате? Простия предател българин гледа само да се наяде, а като стане напечено се чуди защо е станало така. Руснаците не са лоши,ако някой си го мисли. Те защитават своето и наказват предателите. Ние сме славяни.
93
13
 
23
 
! Отговори
Anonimen1 преди 2 месеца
Сега Турция може да няма териториални претенции към нас. Но като се намали населението ни може и да имат претенции. Трябва по навреме да се мисли. А не като ти „изгорят” къщата примерно тогава да се чудиш защо така е станало. Слава на Русия и на целия славянски народ. Ако не преминем към Русия или ако не се сближим повече, може след време Турция да има претенции и към нашите земи. С такива предатели може и да ни завземат. И населението ни бързо се топи и много хора заминават в чужбина. А Русия е силна държава и сме славяни. Защо ни е чужда държава да ни затрие като нация ли? Слава на целия
92
2
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 2 месеца
Разликата е, че нашето е истина.
91
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До Ако
Русия БЕШЕ...........на колко години си , та беше завзела
90
2
 
19
 
! Отговори
Тия преди 2 месеца
Накрая ще се надянат на собственияси боздуган !
89
4
 
17
 
! Отговори
Ако преди 2 месеца
Русия беше завзела проливите през 1878 сега Константипол щеше да е християнски.
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко зор беше Фолксваген да си спре проекта при султана? Що така? Май за парички нещата стоят по друг начин не като с пропагандата.
87
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Anonimen1

Република Турция никога не е имала териториални проетенции към нас! Ние имаме!
86
16
 
7
 
! Отговори
за хаир преди 2 месеца
Да си окупира източна Ромелия и столицата Пловдив ще си живеем истински!!!
85
10
 
12
 
! Отговори
Бахо преди 2 месеца
България има претенции за Одрин, Сръбските западни покрайнини, за Македония, излаз на Бяло море .....

И какво правим ???? Нападаме ги всичките едновремено ????
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че разликата с "България на 3 морета", "макетата са българи" и "Помним Ньой" каква е?
83
17
 
17
 
! Отговори
... преди 2 месеца
623 години велика империя от които 400 години империя на 3 КОНТИНЕНТА, велика история, а не като на някой държавички 3 МОРЕТА за има няма 30 години... Официално призната за наследник на Римската империя в договора между Карл V и Сюлейман велоколепни през 1541 година, където в договора подписан от Карл Сюлейман е титулуван като кайзер и единствен император и наследник на Римската империя. Единствената супер сила за периода 15-17 век. Много кратно отблъскваща кръстоносни походи целящи да я затрият
82
3
 
21
 
! Отговори
аа преди 2 месеца
Защо никой не си задава въпроса, какво правят Русия, САЩ, Франция, Англия в близкия изток ? на балканите? в африка и.т.н... нали ги приемате за много цивилизовани нации, толерантни, справедливи и т.н.
Който е силен, богат, икономически независим, със мощна армия определя границите, те управвляват - зад думата демокрация (от думата демокрация бай Иван пък си мисли, че избира нещо и от него зависи политиката на страната)
81
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чичо Ердоганя, ако продължава да се дърви на съседите си, току виж съседите му се обединили и свият държавицата му наполовина.
Турската армия, въпреки огромната си численост и няколкото спорадични успехи през Първата световна е пълна скръб откъм качество на войниците.
Не случайно сме ги били като болни ммагатета...и ние и гърците. Ние сме стигали само до Одрин, но гърците са си поошетали из Анадола известно време.
80
10
 
17
 
! Отговори
бай онзи преди 2 месеца
Абе на турците не им ли блокираха нет-а ,че да не пишат простотии онлайн ?

О да, това са български турци , които нито в България, нито в Турция ги искат и мрънкат колко са велики ...хахаха
Много се моля да пробват в модерно време инвазия насам ...Както се мразим със Сърби, Гърци и други съседи така ще се обединим и изринем тая орда диваци ,че ще имаме земи в Азия след това ...Айде отивайте на джамия и си бършете задниците с тоалетна хартия ...
79
22
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 2 месеца
Naskoro ....Turcija ...do Sofija
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Anonimen1 българин слявянин чудна работа а татарите от казан също славяни