Колко богат е Путин? Дворец на морето, яхта за милиони, часовници...

Според Кремъл годишният му доход е около 140 000 долара
1 мар 2022 20:30, Анисия Иванова
267
Колко богат е Путин? Дворец на морето, яхта за милиони, часовници...
Снимка: БГНЕС

Европейските страни и САЩ наложиха санкции срещу руския президент Владимир Путин. Това е рядък ход, що се отнася личното богатство на чуждестранен лидер. Но въздействието на тези санкции до голяма степен може да бъде символично. Въпреки че се смята, че личното богатство на Путин е на стойност милиарди долари, се знае малко каква е точната сума или къде може да бъде, предаде CNN.

Няма почти никакви свидетелства на хартия за активите на Путин. Според разследване на Международния консорциум от разследващи журналисти от 2016 г., наречено "Панамски документи", собствеността на Путин е "скрита" зад сложни финансови схеми, организирани от негови доверени лица.

Ред луксозните активи, които са свързани с приятелите и семейството на Путин, но не и директно с него, са мегаяхта за 100 милиона долара и дворец покрай Черно море, за които се твърди, че са построени лично за Путин.

На хартия руският президент изглежда като скромен бюрократ. През 2018 година той подава официална декларация за доходите, която показва, че притежава апартамент от около 80 кв. метра в Санкт Петербург, два автомобила от съветската епоха и още едно превозно средство. Според Кремъл годишният му доход е около 140 000 долара.

"Видимата колекция от часовници на Путин струва в пъти повече от официалната му заплата. Богатството му е в резултат на изнудване и сериозна кражба от държавни средства", каза Бил Браудър пред CNN през 2018 г. Той е инвеститор и яростен критик на Путин.

Освен това Браудър през 2017 година свидетелства пред Сената на САЩ и тогава заявява, че според него богатството на руския лидер е около 200 милиарда долара в различни активи, което би го поставило в списъците сред най-богатите хора на планетата, съобщава Money.bg.

Въпреки това, изчисляването на на богатството му се оказа почти невъзможно. Forbes често прави класации на богаташите, като изчислява личното състояние на световния елит, но казват, че изчисляването на богатството на Путин е "вероятно най-трудната загадка".

Ясно, че активите му не могат да бъдат изчислени, но дали замразяването им ще попречи на руския президент да продължи атаката срещу Украйна? Почти сигурно отговорът е "не".

Министерството на финансите на САЩ подчерта, че е голяма рядкост санкции да се насочват лично към държавен глава. "Президентът Путин се присъединява към много малка група от хора в това отношение, като сред тях са Ким Чен Ун, Александър Лукашенко и Башар ал- Асад".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 2 години
Човека има кауза - упралява най-голямата страна на света. При това реално я управлява - Путин е цар - не като Бай Дън - кукла на конци на невидими сили зад него. За какво са му на Путин книжни пари.
132
3
 
3
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Хайде, пишете че има Голф 2 и БМВ с газова уредба в гаража си та всички да му завидим...
131
3
 
4
 
! Отговори
Русия преди 2 години
От 20 лета му търсити 500те милярда ф швейцарски банки.
130
4
 
6
 
! Отговори
Мата Хари преди 2 години
Ами, къща в Барцелона няма ли ? Путин изпаднал в нервна криза, когато научил , че един жалък комунистически следовател като Рашков може да има повече дворци от него. А като разбрал, че и Рашков има 12 клозета само в една от къщите си , направо побеснял , че не се е сетил да поръча поне 86 клозета в неговия дворец.
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да разбере, да отива. Дрее ми.
128
2
 
4
 
! Отговори
Дядо от село преди 2 години
Богат е толкова , колкото нашите политици,обаче., умножено по 10 !
127
5
 
7
 
! Отговори
Гинко Минкин преди 2 години
Имал часовници. И аз имам, ама и двата спряха. И верижките трябва да им сменям. Тежък живот, ша знайти.
126
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да богат, бъдете сигурни в едно - на вас нема да ви даде.
125
1
 
10
 
! Отговори
До 148 преди 2 години
А сега де? Възниква въпроса дали му трябват и има ли ги въобще?
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, значи прочете за пробите... И викаш от тогава, руската армия е стояла на едно място, а само китайската е тичала напред :) Ми вероятно е така :)
123
1
 
8
 
! Отговори
До 148 преди 2 години
Май Швейцария ще се обогати отново
122
2
 
8
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
Аз пък не мога да разбера как се замразява нещо, което не знаеш къде е, не се вижда или го няма...
121
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския сектор на Анонимус локализира доста точно писачите. Да не почнете да спите в метрото от утре?
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остров Дамански сега е китайски. Така че, как мислиш, ако сега Путин нападне Китай конвенционално, дори при същият конвенционален отговор откъм товарищ Си, какво точно ще се случи с руската армия?
119
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Момчето Вова е било от бедно семейство.То не е расло като Лавров,Песков които са от семейства на червената аристокрация.И като бедно момче едрапало с зъби и нокти да се издигне.Проблема е че на беден човек като му дадеш власт и пари става страшно и за него и за околните.
118
0
 
0
 
! Отговори
стар човек преди 2 години
Анонимен - горе долу - да,ок,по добър си! Живи здрави!
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Китай е имало проба... Чети в "интернет" или питай деда си.
116
4
 
9
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Чичи смени си източника на информация.Ако УСа бяха толкова могъщи щяха да затрият Русия,но понеже не са и го карат на санкции и много ама много строги декларации
115
3
 
5
 
! Отговори
До мистичното пиянде преди 2 години
Това че парадираш с Мистично Пиянство го разбирам,ама виж тия лаишки мнения на шестокласник някак не ги схващам!Абе май си по скоро едно безработно пъпчиво пуберче?
114
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, същия сценарии ни прилагат, като на Кадафи. Защо никога никой не казва за богатствата на американските президенти и лукса в Белия дом. Там сигурно не е същото. Къде са богатствата на Либия? Кадафи със себе си ли ги взе, а?