Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции

Според него ЕС провокира глобална криза
Обновена: 12 май 2022 20:38 | 12 май 2022 18:35, Нели Христова
133
Путин: Западът е воден от големи политически амбиции и русофобия във въвеждането на санкции
Снимка: БГНЕС

Западните държави са "водени от големи политически амбиции и русофобия" в стремежа си да въведат санкции, които влияят негативно на собствените им икономики и благосъстоянието на техните граждани. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на среща по икономически въпроси със високопоставени служители в руската столица, предаде Асошиейтед прес.

Путин обвини Запада, че санкциите "провокират глобална криза" и ще доведат до тежки последици за Европейския съюз, а също и за някои от най-бедните страни в света, които вече са изправени пред рисковете от продоволствен недостиг. "Западните елити са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство", добави руският президент.

Той заяви, че руската икономика е устояла успешно на удара от налагането на западните санкции и че руските компании ще запълнят нишата, оставена от изтеглянето на западните предприятия.

Путин, цитиран от Ройтерс, съобщи, че Русия ще увеличи износа си на зърнено-житната култура през настоящата година поради очакванията тазгодишната реколта в страната да бъде рекордна.

Москва се конкурира с ЕС и Украйна за доставките на пшеница за Близкия изток и Африка, като продължава да изнася зърно въпреки трудностите с логистиката и плащанията, причинени от западните санкции, наложени на Кремъл след инвазията в Украйна.

Страната доби рекордна зърнена реколта от 133,5 милиона тона през 2020 г., включително 85,9 милиона тона пшеница, макар че през 2021 г. производството намаля.

През 2022 г. Русия очаква да събере 130 милиона тона зърно, включително 87 милиона тона пшеница, каза Путин и добави, че ако това се случи, тазгодишният добив на пшеница може да отбележи нов максимум в руската история, но не даде прогноза за износа на земеделската стока.

Нарастването на руския износ през новия пазарен сезон (юли-юни) би могъл да помогне за частично задоволяване на нарастващото глобално търсене, в случай че износът на Украйна остане нисък и Киев не си възвърне достъпа до своите черноморски пристанища, заяви през миналия месец руската консултантска компания "Совекон".

Руските износители до голяма степен успяха да решат проблемите с логистиката и прехвърлянето на плащания, причинени от западните санкции, и изнасят пшеница от пристанища на Черно море, както и спорадично от такива на Азовско море, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
4
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
До Анонимен 106: не се коси - виж Западен Берлин при блокада как са го спасили - много по-трудно е било. След тази глупост на кремълското джудже, САЩ наистина ще владеят света. ЦЕЛИЯ!!!
114
3
 
2
 
! Отговори
Бг преди 2 години
До Анонимен 115: Не им дреме - разчитат на най-силната държава САЩ и най-силния военен съюз НАТО :)
113
3
 
2
 
! Отговори
Путьомкин преди 2 години
Така ***, ти го предизвика това от запада. Сега заради тебе ще пострадат ВСИЧКИ РУСНАЦИ! Както немците заради Хитлер.
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТРАННИ РАБОТИ СТАВАТ- ПУТИН КОЙТО МИН ПО ЖЕСТОКОСТ ХИТЛЕР СЕ ОПЛАКВА ЧЕ ЕВРОПА СЕ СТРАХУВАТ ОТ НЕГО И РУСИЯ- Я ДА ВИДИМ ИМАМЕ ЛИ ОСНОВАНИЕ ЗА ТОВА- СЕПТЕМВРИ 1939 Г РУСИЯ ЗАЕДНО С ГЕРМАНИЯ НАВЛИЗА В ПОЛША А СЛЕД 15 ДНИ ОБЯВЯВА, ЧЕ ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА, ПОЛША ВЕЧЕ Е РАЗДЕЛЕНА, А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ РУСКАТА АРМИЯ ИЗКЛА 22 000 ПОЛСКИ ВОЕННИ И ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И ГИ ЗАРОВИ В ОБЩИ ГРОБОВЕ КРАЙ КАТИН
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма санкции. Това е специална търговска операция.
110
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страхливци, след смяната на властта през 1989 излязоха в първите редици и крещяха най-силно. След като си получиха дажбата, започнаха да менторстват от тв екрана. Сега филма се повтаря. Страх ги е че губят лидерството, политиките им се провалят, хората не им вярват. И естествено виновна е Русия, която няма право да брани собствените си граници и народ. Докато САЩ се бранят на 15000 км от границата си. ЛИЦЕМЕРИЕ И СТРАХ!!!
109
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента се унищожават последните останки от армията на Путин в Украйна. Байдън и Шолц са в Москва и са поели управлението на света... 20-тина смешни и жалки държавни ръководители, позволили си да говорят от името на"целия свят" с всички сили се стремят да се докопат от най-големия пай от баницата. След спасяването на Афганистан, Сирия, Йемен и др, които са на границата с щатите сега спасяват Украйна...още малко остана. Дано не решат и нас да спасяват...
108
0
 
4
 
! Отговори
Корнелия преди 2 години
45 години стигат! Времето е наше!
107
2
 
5
 
! Отговори
Sikander преди 2 години
Абе анонимно 102.Казваш че азовците убиват собственият си народ.Значи фашистите азовци помагат на руснаците да убиват украинци и да разрушават градовете.Еми ти изкара че и руснаците са фашисти.Прав си.Ако ли пък главата ти е пълна с боклучави мисли,тя се превръща в боклучарник.Не считаш ли че е по добре да бъдеш умен? Ще бъдеш на печалба.
106
3
 
3
 
! Отговори
Sikander преди 2 години
Абе анонимен 104. 45 години седяхме върху запалена руска пиратка.Която гръмна отнесе и нас и С.С.С.Р в историята.Минаха 30 години а теб още те сърби тая стара рана.Ненаситен си ей.Ако в една кутия сложиш диамант,тя се нарича ковчеже.Сложиш ли мръсотия,се нарича боклучарник.Така е и с главите ни.Не си пълни главата с мръсотия.Няма лошо да си умен.
105
1
 
5
 
! Отговори
Не е достатъчно умен преди 2 години
Няма как да кажеш на база че имаш само едни атомни бомби искам да взема половината държави под моя зона на влияние със назначени от мен правителства и да установим паритет ,щото имаме армат,сармат и кинжал....Никой свободен човек не иска да приеме формата на управление на Русия която е вид диктатура ,там всеки инакомислещ на властта е довиждане !Не става еъпрос за русофобия ,а за путинофобия !
104
1
 
6
 
! Отговори
Не е достатъчно умен преди 2 години
Има един пример във историята на воините и той е свързан със Япония те дъ-лго се готвят удрят първи , но после една огромна машина се задейства и ги унищожава !Путин се е надценил колкото и богата на ресурси да е Русия няма как да победи целия запад ,може нещата да продължат дълго ,но запада ще спечели икономически при всички положения и неудобства .Сега Русия все още е във кондиция ,защото това е изненадата, но постепенно ще бъде задушена . Ресурсите и няма да носят средства, а запада ще ...
103
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой знае...? То и за енергийните източници имаше много мераклии, които разправяха, че нямало да плащат в рубли, но слушам, че вече станаха 20 тези, които наистина искат газ. Дано да греша.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за тежкото поражение на Русия в Украйна е несъответствието на геополитическите амбиции на Путин и състоянието на управляваната от него държава. Никакви приказки за русофобия не могат да прикрият пропастта между руските амбиции и руските възможности.
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както върви, скоро Украйна ще изнася за Африка жито през Литва. За по-напряко...
100
6
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До НовоРоссияи с какво ви тровят бе русначета?една чиста водка не ви дават вече!"бедните" Украйнци спечелили уважението и подкрепата на Свободният Свят са над 45 милиона...самоопределили се като Украйнци...лъжите на путин по гьобелс нямат стоиност,във всеки Европейски дом почти има украйнски майки с деца,не чух един да се изкаже злонамерено за руснак,въпреки всичко което им причинявате...аномалия,не мразят руснаците...а путин...мъдри и справедливи,русите са страхливи...нечовешко
99
7
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До НовоРоссияхаха каква безпомощност...украйнките мъжете им са живи и здрави в Армията на Украйна,обаче"мъжете"в русия намаляват заради загиналите на украинска територия руски деца умиращи за "империята на джуджето"...и рускините...без мъже...ще е весело...ако ти плащат за простотийте...който ръсиш...ако си човешко същество...застреляй се...русиянче...бедна ти е фантазията какво ви очаква!!!...не че очакваме да имаш!!!
98
7
 
9
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Погром за ушанките, скоро ше ядат варени ватенки. Така става като са ***. Дарвин - естествен подбор.
97
1
 
2
 
! Отговори
До 104 преди 2 години
Включвам се и аз в чистката!
96
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дедо Байдъна......... такива като теб, които не виждат, как фашисткото управление, начело с Азовската армия избива собствения си народ, и го ползва за щит!..... такива като теб, които не виждат как украинската армия стреля по жилищата на хората,.... а клипове има много, на CNN,.... и кой ли още не,.... ам от къде да знаеш,.... ще простим твоето невежество....