Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
4
 
! Отговори
Виц: Киев каза преди 1 година
Мдааа... Ти да видиш .... Половината либepaстки *** твърдят, че руснаците се обстрелват сами в АЕЦа. Другата половина - че украинците имат право да обстрелват централата, понеже била окупирана.Обобщено - пълни 0лиг0френи.
133
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Просията търси повод да загаси реакторите и да остави страната без ток. Това са мръсни азиатски гадове. Най-вероятно след загасяването на реакторите ще извадят горивото и ще потрошат подържащите системи. Нищо чудно и корпусите да повредят.
132
0
 
0
 
! Отговори
Wc преди 1 година
МАЙ ТИ ТРЕПЕРАТ ГАЩИТЕ.поживьом.увидим
131
1
 
1
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Русия направо да запечата тази атомна централа и зелката да миряса само заплашва Европа с радиация по добре да я запечатат за постоянно тогава и Европа ще ревне от имаха намерение да копуват ток от Украйна хаахах
130
2
 
1
 
! Отговори
Сова преди 1 година
И ся какво искат да ни убедят ***?! Че Украинците искат сами да си взривят централата да си натровят сами земята и да направят неизползваема завинаги?!Че те ако са искали това да са го направили отдавна няма да чакат руснаци да влязат?! Руснаците укопирали централата са определили утре за почивен ден рака че утре ще е БСП вече внася вода за ръководството от Бразилия
129
0
 
3
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Дано не стане ядрена авария. Ако стане, цяла Европа и части от Русия и Турция ще бъдат сериозно засегнати. Включително и България. Това е най-голямата АЕЦ в Европа. Дано никой не посмее да я взриви.Утре (06/19.08) е голям християнски празник - Преображение Господне. Дано не го помрачат с безумни провокации (и двете страни).
128
0
 
0
 
! Отговори
СТОП ВОйна преди 1 година
Този униформен работи за американските спец служби позлващщи тази нагло престъпна анти съветска терористична операция за трйано декодиране на съветските въоръжени сили и з а масови убииства на Съветски граждани...Сто хиляди години затвор след смърта за такива предатели..предлага охраната на СевераС помощи специално закуплена дигитално голограмна техника следят каждой солдат ,танкт,самолет,корабл,ядерная под лодка ,сателити..
127
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом руснаците реват за нещо, значи те го замислят! Ясни са...
126
4
 
2
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Анонимен 126: "Какво прави Русия в Украйна"? Руското население на Донбас и Луганск вече не иска да живее в една държава с укронацистите от Киев. Твърде дълго ги обстрелваха и убиваха. И сега украинската армия обстрелват жилищни квартали далеч от фронтовата линия. Разпръскват противопехотни мини, жертвите на които стават инвалиди. Иска или не, Украйна загуби Донбаска и Луганска област. И ако не започнат да преговарят за мир, ще загубят повече.
125
4
 
3
 
! Отговори
Заловиха насочващи преди 1 година
Интерфакс: В Енергодар са задържани двама насочващи артилерията от въоръжените сили на Украйна. И двамата са работили в Запорожката атомна електроцентрала. Отбелязва се, че "за международен тероризъм (насочване на артилерия към най-голямата атомна електроцентрала в Европа) ги грози присъда от 10 години до живот"Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2022/08/18/rusiia-ako-obstrelyt-prodylji-shte-zatvorim-aec-zaporojie.540652#comment-newest
124
2
 
3
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
До Анонимен 130- Не знам той какво е искал да ти каже, но е така. В война побеждава винаги по-силния. А това с "батките" да бе го приложил за "батките" Зеленски и азовците му, които тероризираха убиваха хора- без да се съобразят под какви условия бе създадена "държавата Покрайнини". Е, тогава дойде другия "батка".....някои го наричат "горския" да разреши спора.
123
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 124: *** искаш да кажеш,че като дойде някой "батка" с по големи мускули и може да си каже кое е негово и кое остава за теб :) ? хахахаахах объркал си се ! Добре ,че има и други "батки" които няма да позволят това !
122
4
 
8
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Явно не осъзнаеш, че този АЕЦ от Март е под Руски контрол, а не Украински, и никога повече няма да им се върне. Когато нещо не е твое, все тая какво съоръжение е. Украйна всячеки се опитва да спечели симпатии на своя страна и няма нищо нелогично в опита й да обвини Руснаците, че обстрелват АЕЦ-а. И 20то път да го напишеш, все тая, защото нито аз, нито ти можем да проверим реалността. Тук въпросът е кой на кого симпатизира и на коя новина иска да повярва. Затова и се нарича хибридна война.
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика: решението е много просто :) Какво прави русия в Украйна ? Просто фашагите да напуснат и готово :)Между другото ето ги - https://espreso.tv/article/2014/08/11/pro_rashystiv_antyfashystiv_na_donbasi
120
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Предател си ти ! Както и всички русофилчета които слагате русия на първо място !
119
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пpocтите русофили не разбраха, че Рашистан ИМИТИРА ... стрелба по централата за да шантажира Европа... За 19ти път ви го обяснявам... Какъв интерес има Украйна да си унищожи най-скъпото и най-опасно съоръжение....? Вие изобщо имате ли мозък в кратуните? Кремълския пcиxoпат е наредил ФИКТИВНА стрелба за да шантажира, която във всеки момент може да стане реална опасност за реакторите. Руските фашисти трябва незабавно да напуснат АЕЦа за да не стане белята.
118
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124 СатаНато:Обръркал си ника,мой човек.Трябва да си СатаНиста.Ходи се жалвай на украинския посланник как не сме с умствени проблеми и затова не вярваме на пропагандата ти как руснаците сами се стрелят.Междувременно може пак да му кажеш с какво и какъв вид оръжие разполага България,предателю.Ти си един предател и нищо повече.Виж Китай и Русия как са приятелски страни,но за предаване на държавна тайна си има арест.
117
7
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Интерфакс: Според наличната информация, като част от пътуване до Украйна от 17 до 19 август 2022 г., генералният секретар на ООН Гутериш планира да посети град Одеса.До тази дата Въоръжените сили на Украйна възнамеряват да организират провокация на техногенна катастрофа в Запорожката АЕЦ, която се състои в изтичане на радиация.Всички тези действия, според него, ще бъдат "придружени от обществени предупреждения за повишаване на радиационния фон и други "специални ефекти".
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хунтата рано или късно ще си го получи.
115
5
 
19
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Русия има 500 военнослужещи на територията на АЕЦ "Запорожие". Ясно е, че руската армия няма да обстрелва сама себе си. Това би трябвало да я ясно на Гутериш, и дори и на Зеленски. Дали ще се реши Гутериш да каже на Зеленски, че украинската армия трябва да спре обстрела на АЕЦ е труден въпрос. По-скоро не. Досега единствено Амнести Интернешънъл намери сили да отправи някакви критики към разполагането на украински военни и техника в болници, училища и жилищни сгради с което се предизвикват жертви