Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ

Тя е причината самолетът на Лавров да не прелети над България
30 ное 2023 09:01, Нели Христова
1005
Захарова: Опасни глупаци, неграмотни чиновници в София позорят българския народ
Снимка: БГНЕС

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя самата е на борда.

Още по темата
"Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като "сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води." Въздушното пространство не е включено в термина "територия". В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата", написа Захарова в телеграм канала. По думите й за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското МВнР му беше позволено да прелети.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да пусне самолета на руския външен министър, ако на борда е Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката … Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция и Гърция на път за Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1005
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
694
12
 
11
 
! Отговори
Маруся преди 5 месеца
Тази е уникално нагла, самозабравила се ***!
693
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каквито спонсорите, такива и ПоПеченците.
692
3
 
0
 
! Отговори
Светозара Димитрова преди 5 месеца
До АнонименЗащо да е руска? Чия да е - все същото.
691
7
 
6
 
! Отговори
Светозара Димитрова преди 5 месеца
Гореизброените ПП се страхуват и от Байдън-има защо, а уж са придатък, ненужен придатък на Димократите в САЩ. САЩ не си помръднаха и пръста да им помогнат 12 год, докато Борисов мачкаше тук предишните си т.н благодетели, защото Борисов плати на САЩ 3 млрд по "Трансгранично сътрудничество"-САЩ взеха парите, избраха парите пред придатъка си. Че кой спасява слугите си??ПП се страхуват и от ЕС, затова им трябва Мария-Габриел, и от Борисов, на който са слуги, и от Русия. Умират от страх некадърниците
690
6
 
8
 
! Отговори
! преди 5 месеца
Това определение доста допада и за хората, които решиха да нападнат една своя съседка. Не?
689
8
 
18
 
! Отговори
Захарий Стояновоч преди 5 месеца
Като ги слушам какъв огън и жупел бълват руските крепостници против България чак драго ми става. Лак сме го нашамарили тез конекрадци.
688
13
 
9
 
! Отговори
I’m преди 5 месеца
Ние си знаем, че в българската държавна администрация е пълно с некомпетентни ***!
687
12
 
13
 
! Отговори
Светозара Димитрова преди 5 месеца
Г-жа Захариева напълно вярно е уловила същността на ПП, като правилно ги нарича неграмотни Интриганти-те са само и просто едни интриганти - не, те не мислят, не могат да мислят и ни позорят, тъй като и спонсорите и основателите на ПП и техните *** "кадри" - визирам Иво Прокопиев, Алексей Петров, Кирил Петков, Асен Василев, Денков и т.н. извинете ме за езика, но имат торба с ла*на вместо мозък-добре, че са герб да им дадат кадри. Всичките тези гореизброени се страхуват и от Байдън - има защо,ауж
686
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Свиквайте руски фашисти
685
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
US-UK-EU превърнаха НАТО в терористична организация за изнудване.
684
14
 
16
 
! Отговори
Миме преди 5 месеца
влез в положение на българина, обикновения българин, и нас ни е срам от нашите продажници но какво да се прави, някои ни ги натресе.
683
8
 
13
 
! Отговори
тон преди 5 месеца
о,*** я ти като руски говорител си говори за руснаците позволено е и за африканците изобщо не споменавай БЪЛГАРИТЕ
682
7
 
10
 
! Отговори
Оператор С 200 преди 5 месеца
Не осъзнава, че и спасиха живота!
681
22
 
21
 
! Отговори
Джак Ричър преди 5 месеца
АБСОЛЮТНО права е! А ние забравихме що е то българско самосъзнание и чест!
680
17
 
25
 
! Отговори
Димитров преди 5 месеца
Права е! Ние се на си ра ме за да се харесаме на янките. Само, че те си гледат техния интерес. Войната да продължава защото, това са огромни печалби за американските фирми, нови работни места във фабриките за оръжия, ..... Но НЕ и в България!
679
4
 
25
 
! Отговори
факт преди 5 месеца
Най-опасният и неграмотен чиновник се крие в бункери.
678
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите много я обичат Захарова.Най-вече студена и на маса, в моргата.
677
16
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
НЕ ПУСКАМЕ РУСКИЯТ САМОЛЕТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ,НО ПЪК ПУСКАМЕ БЕЗБРОИАМЕРИКАНСКИ ОБСЛУЖВАЩИ ХАРП. ДЕНОНОЩНО НИ ПРЪСКАТ С КЕМТРЕИЛИ,ПЪК НАШИТЕ "СПЕЦИАЛИСТИ" НИ КАЗВАТ ЧЕ СА ВОДНИ ИЗПАРЕНИЯ ОТ ДВИГАТЕЛИТЕ НА САМОЛЕТИТЕ.ДАЛИ ПЪ НЕ РАБОТЯТ С ВОДА ВМЕСТО КЕРОСИН САМОЛЕТИТЕ НА С.А.Щ.
676
14
 
23
 
! Отговори
Гошо гробаря преди 5 месеца
Захарова ,те са американски мисионери,простено е им.Наще само изпълняват и козируват.Те са добре платени имат много имоти у нас и в чожбина и заемат високи постове.Работат за американските интереси,не за българските.
675
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой българи обичат само немското порно