Ядрените съоръжения в Украйна са уязвими, а Зеленски гради укрепления

МААЕ многократно е предупреждавала за рискове, свързани с централите там
4 дек 2023 21:36, Анисия Иванова
52
Ядрените съоръжения в Украйна са уязвими, а Зеленски гради укрепления
Снимка: БГНЕС

Заплахата от ядрена авария продължава да съществува на фона на руската инвазия, която продължава вече 22-и месец, заяви украинското министерство на енергетиката след спирането на тока в окупирания от Кремъл обект в Запорожие.

Притесненията за ядрената енергетика се съпровождат от засилените руски настъпателни действия в източната част на Украйна, включително непотвърденото превземане на Маринка в източната част на Донецк, и от призива на президента Володимир Зеленски за широко укрепване на ключови райони на бойните действия и на границите на Украйна с Русия и Беларус.

АЕЦ "Запорожие", която беше превзета от силите на Кремъл дни след пълномащабното нахлуване на Русия, е била напълно изключена от електрозахранването през нощта, съобщиха от министерството в събота.

Електропреносната мрежа, която свързва Запорожие с електропреносната мрежа на Украйна, е била повредена и съоръжението е използвало дизелови генератори, за да продължи да работи, докато бъдат извършени ремонтни дейности. Това беше осмото прекъсване на електрозахранването, с което се сблъсква Запорожската АЕЦ от началото на войната.

Международната агенция за атомна енергия, органът за наблюдение на ядрената безопасност на ООН, потвърди временното прекъсване на електрозахранването в публикация в X, бившия Twitter.

"Украинската АЕЦ "ЗНЗ" временно е загубила захранването си извън площадката през нощта. Аварийни дизелови генератори осигуриха необходимото за безопасността захранване, преди да бъде възстановена основната връзка. Това беше осмото подобно прекъсване на електрозахранването по време на конфликта. МААЕ ще предостави допълнителна информация, когато има такава", заяви Международна агенция за атомна енергия на 2 декември 2023 г. в Х.

Подобни проблеми засилват рисковете от ядрена авария, тъй като руските войски, които окупират централата в Югоизточна Украйна, не използват правилно оборудването ѝ, се казва в изявление на министерството, изпратено по електронната поща.   

МААЕ многократно е предупреждавала за рисковете, свързани с атомната централа, най-голямата в Европа, която се намира в активна военна зона.

В изявление от сряда агенцията предупреди не само за Запорожие, но и за атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна, където наблюдателен екип на МААЕ "съобщи, че е чул няколко експлозии в непосредствена близост".

"Всички ядрени съоръжения в Украйна остават уязвими, било то пряко, ако бъдат поразени от ракета, или косвено, ако бъде нарушено електрозахранването им извън площадката", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси.

Някои руски военни блогъри твърдяха в петък, че силите на Кремъл са превзели Мариинка в източната част на Донецк. В този град и в близката Авдийвка се водят боеве от месеци, но през последните седмици значително се увеличиха руските атаки.

Зеленски и висши командири обсъдиха "хода на отбранителните операции" в Авдийвка и Маринка през миналата седмицата.
 
Зеленски отбелязва необходимостта от повече фронтови укрепления в най-скоро време - разумен и подходящ оперативен избор, написа Дара Масико в Х.

Миналата седмица лидерът на Украйна нареди изграждането на широка мрежа от укрепления, които да задържат руските сили, тъй като лятната и есенната контраофанзива на страната донесе ограничени успехи.  

"Във всички основни сектори трябва да засилим и ускорим изграждането на структури", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение в четвъртък, след като прекара деня в посещение на командни пунктове. "Трябва да се окопаем."

Освен на изток и североизток, укрепления трябва да се изградят и в Киевска област и в районите, които граничат с Русия и Беларус, каза Зеленски, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria .  

Зеленски и украинският върховен главнокомандващ генерал Валерий Залужний "сигнализираха за намерение да увеличат украинската отбрана и укрепленията около украинския войскови център, но забележително не включиха Запорожка област в обсъжданията на текущите и бъдещите отбранителни мерки", заявиха анализатори от Института за изследване на войната в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
ТИЯ СА ЛУДИ ЗА ВРЪЗВАНЕ И Е ИМ ВЯРВАМ ИЗОБЩО..ВСИЧКО Е ИГРА И БИЗНЕС !!!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аве ей писачи ,какво пъномащабно ,че и нахлуване на Русия сънувате.Ако беше така Украйна отдавна да я няма на картата.Специална военна операция се казва.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Някой ... Това се отнася за всички държави и народи и затова трябва някаква справедливост да се търси чрез диалог а не чрез отнемане на права на едни примерно хора но пък делигирайки на други тоест двуличие.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На който не му пука за неговия си народ защо да му пука за хората от съседните държави които биха били уязвими при евентуална авария.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Иначе русофилите разказваха как само московския солдат е алфа мъжкар, трениран, силен, мускулест, здрав, потентен. Разказваха как войниците в НАТО си бръснат краката, гримират се и си скубят веждите. Разказваха как ако Русия иска, то тогава руските войници за 2 седмици ще маршируват в Париж. А се оказа, че една обикновена Украйна самичка ги спира.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо сякаш е нормално да има русофили и едва ли не половината и повечето държава ги приема, а в същото време сякаш не е нормално да има гръкофили, тюркофили.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някой ще ми разкаже ли защо има толкова много русофили в България? И защо тези русофили хем казват, че украинците са руснаци (което не е далеч от истината, та направо си е вярно), хем мразят украинците. Защо мразят украинците? Нали и те са вид руснаци? Един от всички видове руснаци. Руснак не означава само човек от държавата Русия. Също както турчин (или още "тюрк") не означава само гражданин на държавата Турция. Същото е! Турци (тюрки) има в още много държави. Азери, узбеки, казахи, киргизи др.
40
0
 
5
 
! Отговори
Какво следва преди 5 месеца
От Киев вече се готвят за позиционна война. Но и нея ще загубят. Дори и за този път Конгресът да одобри помощ за Украйна, вече се вижда, че за в бъдеще това ще става все по-трудно. Време е да сменят Зеленски и да започнат да преговарят за мир.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Информационната война не е само срещу Русия. Тя е преди всичко срещу България. Има бутикови сорросоидни предавания които само с това се занимават. Проследете посланията между редовете. Но те вече дори не се крият. Те например не критикуват президента. Те го заклеймяват , което е недопустимо. Те се имат за първа инстанция богопомазани. Осъзнайте се !
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Двете части на изречението нямат връзка. Зеленски може би гради банка.
37
2
 
6
 
! Отговори
козиякаЩЕизреве преди 5 месеца
Да се изключат всичките АЕЦ-и. Вие загубих те конфликта и войната. Победеният няма право на глас.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците не използват правилно оборудването на ядрената централа?! Та те са я проектирали и строили.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всяка една война е пари и бандеровците я спечелиха а Кой загуби - юсей не но Русия и укаина да ! Загубиха своите синове и дъщерии Бандеровците не са украинци а галичани нямащи нищо общо с украинците които са рускоговорящи (няма нито поет ,писател и учен да е писал на украинки език ! Всички бандеровци или масата вече в ЕС с много пари и за разлика оТ сириските (гладни и боси ) тези са най нови джипове забрани от салоните на ДОНБАС ! Странно ное вярно
34
3
 
24
 
! Отговори
Артистчето преди 5 месеца
Великото контранастъпление приключи преди да е започнало и е ред на великото контраотстъпление.
33
2
 
22
 
! Отговори
вчк преди 5 месеца
*** няма ядрени съоръжения това са създадени от СССр съоръжения намиращи се на временно окупираните от бандеристан Руски територии
32
0
 
12
 
! Отговори
насраленко преди 5 месеца
До Ха-ха-ха центаджиите като тебе нямат думата
31
19
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 месеца
путинските тролчета долу как са се развихрили да си заработват копейките
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ядрените съоръжения там са построени от руснаците по времето на съветския съюз
29
3
 
19
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 5 месеца
И по-бързо!
28
2
 
10
 
! Отговори
Информационна война преди 5 месеца
срещу Русия.