Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия

Митрофанова: Положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо"
5 фев 2024 19:00, Елка Василева
505
Москва не изключва да премести съветски паметници от България в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в София Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", добави тя.

Още по темата
Паметникът на Съветската армия е на разпореждане на областния управител на област София в качеството му на държавен орган, който съгласно Закона за държавната собственост управлява имота - частна държавна собственост, се посочва в постановление на Министерския съвет от 8 декември 2023 г.

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. "В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник", посочи руският посланик в София.

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо".

В началото на годината общински съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на монумента е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков в коментар за демонтажа на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
440
4
 
2
 
! Отговори
Няма производство преди 3 месеца
И се закри всичко Българско и родно тая пасмина от пискюли и гюбеци.
439
7
 
2
 
! Отговори
Народното събрание преди 3 месеца
На 3-ти МАРТ е в Анкара на отчет и за инструктаж над 40години?Закриха се всички заводи фабрики,армия,икономика,цехове,малък и среден бизнес,у-ща,болници, детски градини,БАН,университети,библиотеки,овцеферми,птицеферми, животновъдство и земеделие,фармацевтика,корабостроителница,кино-индустриятя и т.н.Остава лева и Козлодуй И???Какво още искат различните???
438
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повече ни интересува петата колона кога ще си я вземат.
437
1
 
3
 
! Отговори
Ами 5-те хиляди преди 3 месеца
Джамии,мюфтийства и баня баш какво са?Тия паметници от 1990г.които теглят всеки ден кредити от еврофондовете мильони ЕВРА,КОЙ??? ще ги изплаща?Като 100люпеНОВОто население на порции не знаят да работят от размножителния процес са вече над 4 мильона различни от православният Български народ.
436
2
 
2
 
! Отговори
Мурджавите етноси преди 3 месеца
Искат върху всеки паметник да има баня баш да се си търкат питичките че 7 за натискачка за зеле не стават ама са вече над 4 мильона АЙдуци се размножили от процесите за подмяна на Българският народ с население без род и родина.
435
4
 
12
 
! Отговори
Куку преди 3 месеца
Най добре и посолството си преместете,например в Комсомолск на Амур!Сто години от Рашка само войни,лагери,гладомор и трепане на инакомислещи.Това не е империя а пародия на държава!
434
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поклон пред нейно превъзходителство МИТРОФАНОВА!
433
0
 
3
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 месеца
До ЗАРАДИ ЕДНА КУПЕНА Пациент, той Путин ще ходи в Анкара при Ердоган , доста им се изпържи мозъка на русофилите чудят се кой с кой е . Турците и руснаците са вече братушки ако не си разбрал още . Доста ще луднат от тоя екзистенциален катарзиз :)
432
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма турска намеса за паметниците . Тези паметници са Монументи , под тях няма погребани войници . Второ това не е съветска армия червена . Тя навлиза в Царство България като Работническо Селска Червена Армия . След 1948 г. тя се разпада в Титова Югославия. Тито влиза в конфликт със Сталин. Кой да управлява Съюза Сталин , Тито ,Димитров. Сталин отравя Г. Димитров на почивка в Москва . И Тито вижда заплаха от Сталин.
431
4
 
18
 
! Отговори
Ако не са построени преди 3 месеца
С руски средства тогава няма как да ги искат . По добре да ги претопим и материала да дадем на родни склуптори да правят български монументи
430
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да си вземат паметниците и да ни върнат златото.------------------------------------------------------------------------------Поне архивите да върнат, да видим кои от нашите видни политици и държавници са били руски агенти, кой е отровил цар Борис и много други подобни "строго секретни" неща
429
2
 
14
 
! Отговори
teo преди 3 месеца
МИТРОФАНОВА МИСЛИ ЗА КРЕМЪЛ - паметниците на руските окупатори са достатъчни да се подредят и обиколят Кремъл !!! Само не е предвидила, че те са доста скъпи, но нищо, Путин има доста злато да си ги закупи. Поздравления за Митрофанова !!!
428
3
 
18
 
! Отговори
Петракиев преди 3 месеца
Г-жо Посланик,чудесно бизнес предложение.Готови сме да обсъдим кой на каква цена ще се продава
427
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Товарищ Митрофанова, кога ще товарим монументите да дойдем да помагаме с безвъзмезден труд?
426
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нема лошо! Альошата под мишница и направо в Раша! Само ако може - моля, не се застоявайте докато ги демонтирате 40 - 50 години!
425
6
 
26
 
! Отговори
pepe преди 3 месеца
Да си взимат и Копейката и всички други мекерета со се паметниците и да не се връщат повече!
424
7
 
31
 
! Отговори
Раша ни е враг Н1 преди 3 месеца
Най опасния враг е този който се преструва че ти е голям приятел
423
4
 
1
 
! Отговори
давос преди 3 месеца
До Хич Млъкни неграмотни уроде !!!!!!!
422
3
 
27
 
! Отговори
Ми да си ги преди 3 месеца
Вземат всичките
421
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може ли да помоля , да преместите и населението . Сигурен съм че хората ще живеят по добре . Нека оставим цялата територия на управляващите .