МК-УЛТРА – проектът за контрол на съзнанието. Продължава ли?

Доктор Юън Камерън докарва част от пациентите си до ръба на лудостта
8 ное 2018 20:00, Нели Христова
71
МК-УЛТРА – проектът за контрол на съзнанието. Продължава ли?
Снимка: RD Revilo

В края на 40-те години доктор Юън Камерън е амбициозен психолог, директор на Световната психиатрична организация и президент на организациите в Канада и САЩ, който иска да излекува шизофренията. За целта той смята, че е нужно да бъдат изтрити определени спомени в съзнанието на засегнатия и то да бъде препрограмирано. Проучването му не бива завършено, но не защото е неуспешно, а защото идеята на д-р Камерън изключително много допада на ЦРУ.

Още по темата

През 50 и 60-те години, американското правителство се притеснявало, че СССР и Северна Корея имат технология за контрол на съзнанието, която прилагали върху заложниците, хванати по времето на Корейската война. В началото на 50-те ЦРУ се свързва с доктор Юън Камерън и му отправя интересно предложение – да стане част от секретния им проект МК-УЛТРА за промиване и контрол на човешкото съзнание. В замяна, психиатърът получил близо 70 хил. долара за периода от 1957 до 1964 г. 

Камерън се съгласил на драго сърце. Той приел пациентите си като обекти и докарал голяма част от тях до ръба на лудостта. Експериментите му включвали инжектиране на конски дози LSD, сексуално насилие, постоянно повтарящи се съобщения (около половин милион пъти), електрошок и привеждането в медикаментозна кома, която траела седмици наред.

Но кой би се съгласил на подобно мъчение в името на спечелването на Студената война? Никой. И точно за това Камерън намирал своите опитни зайчета в психиатричните клиники. Някои от тях търсели помощ заради обикновени ментални проблеми, като следродилна депресия и тревожност. И никой от тях не знаел, че когато излезе от там, вече няма да е същия.

Върнати обратно в нормалния свят, повечето от тях не можели да се справят – тяхното съзнание било напълно унищожено. Гняв ги завладявал без определена причина, а някои били с психиката на малко дете.

Експериментът, разбира се, не жъне голям успех. Или поне така казват разсекретените документи от ЦРУ.

Проектът МК-УЛТРА приключва през 1973 г.  Документите за ужасите стават достояние на широката публика две години по-късно. Някои от тях са унищожени от ЦРУ. Действие, което е разбираемо. Едва ли американското правителство иска да се знае за над 150-те човека, които са изгубили контрол над телесните си функции, получили амнезия, забравили как да говорят, имало сериозни убийства и дори самоубийства.

Жертвите така и не получили извинение. Някои от тях получили обезщетение, ала години по-късно. Така например дъщерята на Джейн Стийл, Алисън Стийл, получила тихо 100 хил. долара от правителството на Канада като компенсация, че Джейн, без да е изявила желание, е станала част от МК-УЛТРА.

Джейн влиза в клиника за маниакална депресия, но станала част от опитните зайчета на Камерън през 1957 г. Обезщетението дошло едва през 2017 г.

Много други семейства още през 80-те завели дела срещу САЩ и Канада за щетите, които са причинили върху психиката на техните близки. Някои от тях се водят и сега.

Според други, МК-УЛТРА продължава да функционира и днес, но полето му на действие е съвсем друго.  През 2007 година Бритни Спиърс получава неочаквана нервна криза, десетки холивудски звезди страдат от депресия, наркотична зависимост и биполярно разстройство. Повечето от тях са станали известни на ранна детска възраст.

Според конспираторите, МК-УЛТРА се прилага на децата в развлекателната индустрия, а това обяснява защо Демо Ловато едва не умря от свръхдоза, Джъстин Бийбър е в постоянна нервна криза, а самоубийствата сред звездите започнаха да се увеличават.

МК-УЛТРА приключва през 70-те, но войната, макар и невидима, се води на различни фронтове, което не изключва мозъците в обществото да се промиват по нови, по-съвременни начини.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 5 месеца
рано или късно всеки си плаща за гадостите направени от него на човек или група от хора. Сметката е солена . Чувал съм.
66
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 5 месеца
До 63: Според мен този проект започва след 1945-та година в България и продължава до днес. В никакъв случай не започва 1989-та.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продължава ми.Иначе защо още има хора, които гласуват за БСП?
64
1
 
2
 
! Отговори
....... преди 5 месеца
ni6to novo pod slunceto
63
1
 
21
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 5 месеца
СПОРЕД МЕН БЪЛГАРИТЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ТОЗИ ПРОЕКТ НЕ Е СПРЯН И БЪЛГАРИЯ Е ОПИТЕН ПОЛИГОН.МОЖЕ БИ ИМЕННО ТОЗИ ПРОЕКТ Е ПРИЧИНА 30Г.БЪЛГАРИЯ ДА Я УПРАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И НАРОДА ОЩЕ НЕ ГИ Е ЛИКВИДИРАЛ.СТРАХ И НЕАДЕКВАТНОСТ Е ОБЗЕЛА БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ ВЪПРЕКИ ЧЕ ОТ ИСТОРИЯТА СЕ ЗНАЕ ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ХРАБЪР И НЕПОКОРЕН НАРОД.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сталин не се занимаваше с глупости, направо разстрелваше, без експерименти - съветската демокрация.
61
1
 
13
 
! Отговори
И въпреки това, преди 5 месеца
са останали доста нормални хора.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мерелин Монро е първата МК ултра холивудска марионетка.
Между другото от там идва широко ползвания термин " Puppet Master"....
59
6
 
10
 
! Отговори
Victimized преди 5 месеца
Има една странна тенденция на Д Н Е С . Б Г да публикуват статии с доста интересно съдържание последните седмици.
Не може да не е на място въпроса, защо така рязко почнахте да удряте под кръста и без това крехкото доверие което българите имат към ФАЩ ?
58
0
 
15
 
! Отговори
ОРА преди 5 месеца
МК Ултра никога не е спирал, само го прекръстват на "Проект Монарх". Julian Assange е един от потърпевшите...
57
1
 
5
 
! Отговори
цру помия нет преди 5 месеца
някои не усещат ,но прелитат какви ли не ,,образи около тях,, това е страшно,във виртуалния свят не живеем,и не влияе ,,контрола им,, живеем в духовния свят заобиколени от добри ангели не зли образи от филми и хора,кенефска ,,история,, или да те ,,свързват,, с който си говориш,не са ли откачени,Бог да ни е на помощ,Бог е около нас винаги
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крайно време е престъпленията на демокрацията да влязат в учебниците!
55
1
 
6
 
! Отговори
журналисти преди 5 месеца
тези телевизии за какво са и хората в тях,сателитно шпиониране
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доктор Менгеле е малко дете в сравнение с краварите
53
3
 
3
 
! Отговори
,,радиосигнал,, преди 5 месеца
използват сигнала от телефона и предават импулси към ,,съзнанието,, ,,чрез фалшива проекция,, от ,,телефониста,, ,,телефонна снимка,, ,,за теб,, смешно,звуковите вълни,да проектират ,,образи,, от некакви телефонисти,телефонистки,това не е реално,не е вода,не звук,изключете си телефоните и не се тресете излишно е,лудо хоби,промиха на много мозъците се тресат на телефона,някои може да им ,,засече сигнала,, това е нереално
52
7
 
1
 
! Отговори
луда работа сте преди 5 месеца
чакай си реда и да стигнат до теб ха-ха,и ти не си в ред,клати се на телефона и си трай
51
0
 
8
 
! Отговори
зла секта преди 5 месеца
си правят експерименти с тях си,трептения това е ,,сатанински контрол,, чародейство,масоните са виновни,тормозят ,,масони от страни в европа,, неудобни хора,християни,защото са сатанисти и мразят нормалните щастливи,те са нещастни хора,от цру,кгб,ми5,гестапо,никой не се радва като прави зло на хората с всичкия си,да се вразумят ,,нацистите,, ,,фашистите,, ,,гестапо,, ,,цру,, ,,кгб,, англия
50
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И кой ни обработва съзнанието на теб Мунчо, и на мен Гунчо.Та ние се множим с хиляди всеки ден като хлебарки.1975 бяхме 4,5 млрд човеци на Земята.Сега сме над 8млрд.Е, коя е тази институция,с какъв бюджет, дето може да контролира всички тези хлебарки?
Единственото решение срещу хлебарки е ДДТ.И пак е временно.
49
1
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА преди 5 месеца
Чакай си реда и ще стигнат и до теб.
48
1
 
5
 
! Отговори
сектанти фашисти преди 5 месеца
някои да мислят,нещата не се обърне срещу лудите пари за лудите им приумици,нож с две остриета,това сте хора дето сте доказано ненормални,щом спите с деца,щом перверзията ви харесва,извратени,не сте добре,жестоки ненормални,сексолизирана и извратеност на деца,бебета е част от контрола им, сатанисти нет