Вируси от застрашени животни могат да лекуват диабет

Прилагат се при нелечими язви
22 сеп 2023 21:00, Стела Стоянова
13
Вируси от застрашени животни могат да лекуват диабет
Снимка БГНЕС, архив

Вируси, отделяни от застрашени животни, могат да се използват за лечение на диабетни рани на краката, смятат учени, цитирани от ДПА. Екип от университета в Шефилд обяви, че естествено срещащите се в изпражненията вируси, известни като бактериофаги, биха могли да бъдат включени в превръзки, прилагани при нелечими язви.

Съществуват хиляди различни видове фаги, които селективно се насочват към бактериите и ги убиват, дори в случаите, когато антибиотиците не действат. Фаговата терапия е открита за първи път в началото на 20-и век.

Изследователският екип, ръководен от професор Греъм Стафорд, използва фаги от различни редки и застрашени животни, включително гвинейски павиани, лемури и висаянски свине, които се отглеждат в Йоркширския парк за диви животни. „Оказва се, че застрашените видове могат да бъдат ключът към унищожаването на инфекциозни бактерии, които иначе са устойчиви на антибиотици“, казва Стафорд, който е ръководител на катедрата по молекулярна микробиология в университета в Шефилд. Той допълва, че екипът работи усилено, за да разработи материята „в жизнеспособно лечение за пациенти, чиято следваща възможност е загубата на пръст, стъпало или крак“.

По думите му работата на екипа му „е част от по-широкия стремеж на британската бионаука да намери нови антимикробни средства за борба с голямото глобално предизвикателство на антимикробната резистентност (АМР)“.

Според доклад на сп. „Лансет“ през 2019 г. антибиотичната резистентност е довела до смъртта на около 1,27 млн. души по света. „В момента се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на антибиотиците, които се използват, а това създава резистентност. От известно време търсим нови начини за лечение на антибиотичната резистентност и ние сме първите, които търсят такъв вирус в зоопарка. Това стимулира опазването на застрашените животни. Биоразнообразието, което те ни предоставят, потенциално включва нови лекарства за редица инфекциозни заболявания и ние вярваме, че това е върхът на айсберга в тази област“, посочва Стафорд.

Екипът заяви, че фаговата терапия е била използвана в Обединеното кралство „няколко пъти“, предимно за лечение на сепсис, въпреки че все още не е лицензирана за медицинска употреба. Въпреки това тя се използва още в Грузия, Русия и Полша, а методът е и обект на клинични изпитвания, одобрени от Управлението по храните и лекарствата в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хас сега дан ни напраат застършенни бхараратските фаги
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А от незастрашени ?
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Англосаксите няма да се успокоят, докато не изпуснат някоя чyма..
7
3
 
1
 
! Отговори
До Ген. Пиночет преди 7 месеца
Не се лекува, но твойто е лечимо и се лекува само с брадва!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вирусите са си вируси.Не е добра идея да се прилагат на човек,а с тези опити ще доунищожат застрашените видове.Страшен сатанизъм е завладял света и всичко е наопаки.Преди 3 г. никога нямаше да правят експерименти с хора,а още по-малко с животни от застрашени видове.Като че ли всички са се побъркали.
5
2
 
7
 
! Отговори
БГ преди 7 месеца
За бактериофагите учехме в 5 клас. Ама преди десетилетия. Нищо ново. Нооо тровенето с антибиотици е по-доходно.
4
9
 
9
 
! Отговори
Ген. Пиночет преди 7 месеца
А русофилията с какво се лекува?
3
0
 
4
 
! Отговори
HaPKoMAH преди 7 месеца
Херцааааа
2
4
 
6
 
! Отговори
В.Узунов преди 7 месеца
То и в моите изпръжнения ще има нещо лечебно ,ама от БАН да не дремят а да ги изследват
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А руснаците и севено корейците какво правят в същото време?