По петима ученици ще се борят за едно място в гимназия, кои са най-желаните?

Тази година НВО по БЕЛ е на 16 юни, по математика на 18 юни
2 мар 2021 21:30,
16
По петима ученици ще се борят за едно място в гимназия, кои са най-желаните?
Снимка: БГНЕС

По петима ученици ще се борят за едно място в елитните гимназии тази година. Това прогнозираха пред "Телеграф" директори, които вече подготвят приема след 7-и клас.

И съобщиха, че кандидат-гимназистите са около 60 000, като близо 10 000 от тях влизат в битка за столичните училища.

СМГ, Първа немска гимназия, ТУЕС, Втора немска гимназия и Испанската гимназия са първите пет училища с най-висок бал за учебната 2020/2021 г. Очакванията на експертите са, че те ще запазят лидерските си позиции. Именно за тях се очаква най-голямата борба – по петима за място. Ако искат да попаднат в челната десетица, родители и ученици да имат предвид, че конкуренцията ще е едно към четири, а за останалите едно към три.

Първа английска, Втора английска гимназия, Френската, 22-ро училище и 31 СУЧЕМ бяха в топ 10 по най-висок бал. Според експерти разместванията тази година ще са минимални, въпреки усилията на МОН да насочи кандидатите към професионалните гимназии. Учители обаче коментират, че балообразуването в различните училища е различно, което е фактор някои от тях да не попадат в елитната класация въпреки сериозната конкуренция за тях.

Тази година НВО по БЕЛ е на 16 юни, по математика на 18 юни.

Проверка на "Телеграф" в статистиката на РУО-София показа, че балът зависи и от профила на паралелката в съответното училища. Като цяло в най-желаните езикови гимназии най-ниският за момичета е 450 при максимален 500, а за момчета 420 при максимален 500. При тях се удвояват оценката от НВО по БЕЛ и математика, като се взема и тази от дипломата по тези предмети. В математическите гимназии обикновено няма квоти за момичета и момчета. Тук по-голяма тежест има оценката от НВО по математика, която се утроява.

Най-желана от години е СМГ, като балът за миналата година е 487 точки. В момента гимназиите в София са подали документи с искане за брой и профили на паралелките си. Очаква се през март да стане ясно кое училище колко и какви класове ще има. Средно между 5 и 7 паралелки с по 26 деца са предложили директорите на РУО. В Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) се надяват през новата учебна година да приемат осмокласници в 7 паралелки.

Зам.-директорът Деница Кожухарова съобщи, че традиционно най-висок е балът за двете с математика и информатика. Едната е с английски език, другата с немски. Балообразуването за тези две паралелки ще бъде три пъти НВО по математика, веднъж НВО по БЕЛ, оценките по математика и БЕЛ от дипломата, каза г-жа Кожухарова. За тези две паралелки балът е като в СМГ, коментира зам.-директорът на НПМГ.

Директори на езикови гимназии пък изразиха притеснение от намерението на МОН да свие езиковите паралелки, въпреки че според експерти това ограничение ще важи само за средните училища с изучаване на чужди езици, а не традиционните езикови гимназии.

"Абсолютно протестирам с това да сме в една група със средни училища, които имат профил чужди езици. Не сме еднакви", коментира Зорница Йончева, директор на Испанската гимназия в София. Ние, Английската, Немската не може да сме със средни училища, които предлагат паралелка чужди езици "испански", "немски", "английски", но нямат ангажимента да предлагат предмети на тези езици, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
6 преди 3 години
А кой ще работи ,все пак!?
12
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Не че стаите и паралелките са пълни ама софтуера няма да издържи на толкова народ в онлайн обучението :)
11
0
 
8
 
! Отговори
до redordead преди 3 години
Дано имаш предвид някои конкретни училища, защото от опит мога да ти кажа, че в някои от частните такива, децата от малки започват да стават същите б**луци като незнайно как забогателите им родители.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елитни училища в БГ няма
9
1
 
11
 
! Отговори
redordead преди 3 години
в добър университет/специалност може да се влезе и без елитно училище, но поне в тези училища децата са горе-долу от малко по-възпитани семейства - утончвам - малко по - иначе в останалите остава страшна шлака - чалга и простотия до небето...На мен все още най-добрият ми приятел е този, с който се запознахме в една елитна, уж, гимназия:)
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименУчилището е добро, да. Но да започнеш с 3К заплата, само можеш да си мечтаеш.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не я разбрах тая мани. Ако не успее, казваш на детето, че не го обичаш. Ако успее ну казваш, че едва ли не е супер елитен пичага, а Света и хората са му длъжни. Шосле що сме били нещастна нация.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 6, що не пробваш? По-трудно е да влезеш в елитно училище след 7 клас от колкото да влезеш в който и да е университет, дори и от Айви Лигата. Защо ще попиташ? Защото има само две дати в живота на седмокласника, боли го корем, спешно му се наложи лекар, получава НУЛА точки и аривидерчи елитно училище. Втора дата няма.
5
9
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ТО СТИГА САМО ДА ОТИДЕШ И ТЕ ПРИЕМАТ ВЕДНАГА.-НАЙ СМЕШНАТА НОВИНА.
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти на 40 години съм и по-гадно нещо от езиковата гимназия нямаше в тоя живот. Да работиш си е свобода в сравнение с ония ужас. Учебници, писани от психопати, обременяване с количество материал, който е невъзможно да се обработи, насаждане на постоянен безсмислен ужас, в резултат лъжи, преписване, лъжи и пак лъжи за оценки от всички. Резултатът беше или депресии (и едно успешно самоубийство), или бягство завинаги в чалготеките и алкохола. А всичко беше една безсмислица.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Директори на езикови гимназии пък изразиха притеснение от намерението на МОН да свие езиковите паралелки, въпреки че според експерти това ограничение ще важи само за средните училища с изучаване на чужди езици, а не за традиционните езикови гимназии."Важи, важи.Във Варна трите Езикови гимназии-Първа, Четвъта и Пета са принудени да закрият по една паралелка или да сменят профила и с професионален или СТЕМ.
2
5
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 1А ти това на какъв език го написа, че много трудно схванах какво точно искаш да кажеш :)))
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един баща записва детето си на английски и ромейски добре де пита ли го разбираме английски ще му трябва а ромейски защо му е английския ако емигрира а ромейския ако остане тук отговорил бащата такава е реалността в България