Мигрантите в Беларус не искат да се връщат в Ирак

Дори онези, качили се на полетите за репариране, обмислят следващото си бягство
24 ное 2021 22:00, Нели Христова
153
Мигрантите в Беларус не искат да се връщат в Ирак
Снимка: БГНЕС

Преди дни лагерът за мигранти на границата между Беларус и Полша, който бе временен дом за хиляди хора, беше разчистен, а полет за репатриране с около 420 иракски мигранти кацна в Ербил.

Все пак няколко хиляди мигранти остават в Минск, като мнозина казват, че ще се опитат да преминат в Полша въпреки минусовите температури и многократните отблъсквания от страна на полските войски.

Али, иракски кюрд, пристига в Минск преди седмица. Той иска да бъде идентифициран само с първото си име, страхувайки се от репресии от властите в Беларус. "Онзи ден стигнахме до Полша, но полицията ни хвана. Ала с няколко приятели ще опитаме отново и ще се надяваме на най-доброто", признава той пред VICE World News. "С всеки изминал ден става все по-трудно, откакто пристигнах, но няма да се връщам в Ирак. Децата ми заслужават по-добро бъдеще."

Стотици мигранти, главно от региона на Кюрдистан в Ирак, се отправиха към район, който нарекоха "джунглата" близо до граничния пункт Брузги-Кузница миналия понеделник, след като мнозина с деца и членове на семействата се организираха в група в Telegram, наречена "наводнението" и се опитаха да преминават в Полша.

Докато хората се опитваха да пробият бодливата тел, полските сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да изтласкат хората обратно в Беларус във вторник.

"Не успяхме. Хората се умориха от студа и калта и сега чакаме да се върнем в Ирак, защото моята виза за Беларус вече е изтекла", казва Карим, иракски кюрд, който пътува до Минск през началото на октомври. "Не знам какво ще се случи след това, дали ще бъдем депортирани или принудени да напуснем страната", допълва той.

Потокът от мигранти в Беларус беше ограничен, след като авиокомпаниите ограничиха полетите от Близкия изток и спряха качването на хора от Ирак, Йемен и Сирия до Минск. Броят на блокираните на границата хора е намалял. Последната група хора бяха отведени от границата от беларуски войници в контролиран от правителството склад.

Въпреки това в Беларус все още има хиляди хора, които таят много малка надежда да стигнат до страна от ЕС.

Беларус, и по-специално нейният авторитарен лидер Александър Лукашенко, бяха обвинени, че улесняват пристигането на мигранти главно от Ирак и Сирия, за да дестабилизират Европейския съюз, в пряк отговор на санкциите на ЕС по време на миналогодишните остро оспорвани избори. В интервю за BBC News Лукашенко призна, че войските му може да са помогнали на хората да влязат в ЕС, но отрече да "кани" хора в Беларус.

Въпреки че изглежда, че ситуацията по границата е деескалирала, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че "ние оставаме бдителни и сме готови да помагаме допълнително на нашите съюзници" след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин в петък.

Алън Осман, 18-годишен иракски кюрд, беше един от 420-те души, които кацнаха в Ербил в четвъртък вечерта. Той каза, че е похарчил над 3200 долара, за да пътува до Минск и се е опитал да пресече границата десетина пъти, преди да се регистрира за полет за репатриране, изпълняван от националния превозвач на Ирак. Все пак той каза, че не се е отказал от идеята да напусне страната.

"Тук няма бъдеще и няма надежда за по-добри дни, дори и да имате университетски дипломи", признава той в телефонно интервю. "Няма шанс да си намеря работа и бъдеще. Няма да се откажа, но трябва да намеря по-добър начин."


153
Още от София
НИМ: Завършиха археологическите проучвания на Кокалянски Урвич
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
3
 
! Отговори
Друг преди 1 седмица
Кръсти ли си групата наводнение!!! Това говори само по себе си каква е мисията им!!! Европа и европейците сме прекалено изкривено толерантни. Началото на края на Европа такава каквато я познаваме!!!
115
0
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
И иракските и нашите патлад....и, имат една мечта, да се доберат, до социала в Германия. После започва едно лежане, рев ,че са гладни и неконтролирано развъждане.
114
4
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 1 седмица
До 112"Тези икономически емигранти трябва да са отблъснат с оръжие за да спрат да се бутат към ЕС" - вчера изу потурите и почна да се правиш на по-голям европеец от брюкселските политици. Програма Европа 2030 предвижда внос на 100 000 000 имигранта и ще я изпълни. Такива като тебе могат само вятър да правят и на масовките "Да живее" да викат.
113
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Батката е хуманист - да им даде техническите средства да осъществят мечтата си!
112
0
 
12
 
! Отговори
... преди 1 седмица
Кой ги пита -и ние не ги искаме
111
1
 
15
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
До в-к Работническо дел==Само за 3-4 месеца от социалните помощи на Германия -740 евро ще си върне парите.Ще яде, спи и топли вГермания на гърба на данъкоплатците.Ще изкара курс за език който няма да научи и ще прави деца. Не му е нужна диплома а Меркел и подобни на нея толерасти които закопават собствените си народи с криворазбран хуманизъм. Тези икономически емигранти трябва да са отблъснат с оръжие за да спрат да се бутат към ЕС
110
0
 
18
 
! Отговори
в-к Работническо дел преди 1 седмица
Похарчил 3200 долара. Ами да е отишъл в Катар, Дубай, Египет с тези пари.Чий го търси на границата с Полша.?
109
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Не искали да се връщат..." - много ясно, по родните места ако не работят ще пукнат от глад. Пък в Европа ги чакат лежене, мързел, социални помощи и изобщо пълен рахат!
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички държави трянва да спазват рагламента и да връщат мигрантите в собствените им държави там могат да правят каквото пожелаят кои нормален човек бяга от собствената си държава та дори и воина на има трябва да останеш да се биеш като воин бягат нещасниците и страхливците всичко е за пари няма никаква воина искат тука в европа да лапат без пари и да живеят аванта.
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Грешката е, че ги питате.
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се връщат в собствената си държава какво правят в чужди държави и територии това не е пожелание екстрадиране обратно от какво бягат от ирак там няма воина всичко е инсценирано тези хора търсят храна ресурси и земя.
105
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България в момента е същата диктатура като в Беларус.
104
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свободна продажба на визи за Минск , но видиш ли не подпомага миграция на мързеливи арабели . Само бой по самозабравилия се слуга на Путин
103
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не искат да се връщат в Ирак, децата им заслужавали по-добро бъдеще. Но те ще превърнат Европа в Ирак. Това е бъдещето.
102
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 135 Точно това щях да напиша, че тях не ги интересува работа, защото не отиват да работят, а да лежат и им плащат!
101
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ги стрелят, поляците и това е. Тези hлебарки не ни трябват в Европа. Има предостатъчно от тях!
100
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много добре знаят, че в Беларус няма начин да лежат на социални помощи и да реват за права. Това там не минава.
99
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на поляците, че се пазят!!
98
9
 
11
 
! Отговори
Кико преди 1 седмица
Не ги разбирам тези хора! Вече сте в Рая на Путина и бягате и от там!
97
2
 
9
 
! Отговори
Muncho преди 1 седмица
Все едно съм Хасково. Същото е.