Нови вид помпи надуват сметките в таксито

Сметката на клиент от 3 лв. стана 10 лв.
Обновена: 7 окт 2012 14:09 | 7 окт 2012 09:00,
149
Нови вид помпи надуват сметките в таксито
Такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи. Снимка: Булфото

Таксиметрови автомобили масово жилят пътниците в Пловдив. Колите са с нов вид помпи и така изкуствено надуват сметката на клиента. Част от компаниите са в сивия сектор и не плащат данъци.

Най-често такситата с помпи возят на по-ниска цена от стандартната за града (за Пловдив редовната дневна тарифа е 65 стотинки, а нощната 75 стотинки на километър). Те са разположени предимно около болници и гари, където пътникопотокът е по-голям.

„От центъра до район „Южен” ми взеха 10 лева, а по принцип е три лева, шофьорът ми каза да съм гледала, а апаратът беше под седалката”, разказа пред Dnes.bg 28-годишната Павлина от Пловдив.

„Подобни измами трябва да се наказват със затвор, защото на мен на няколко пъти са ми взимали по 10 и 15 лева за разстояние от три километра и това се случва най-често, като излизам от болница”, твърди 53-годишната Красимира.
С помощта на помпа водачите изкуствено удължват километрите, изминати с таксиметровата кола. Така сметката става двойна или тройна.

„Сега масово такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи, за да компенсират загубите”, обясни пред Dnes.bg Иван Анчев, който е собственик на таксиметрова компания.

Устройството може да увеличи изкуствено изминатото разстояние с 25, 50 или 100% и т.н.

„По този начин един километър може да се таксува като километър и 700 метра и така сметката на клиента да се манипулира”, коментира Иоще Иван Анчев.

От ДАИ твърдят, че правят постоянни проверки, но измамниците не се плашат. От бранша искат подобни измами да се криминализират.

Друг проблем е имитирането на стикерите на големите фирми от такситата менте. Заради подобни измами от ДАИ вече са наложили глоби между 3000 и 5000 лева на измамниците.

Съветът на бранша е да си пазите касовите бележки и да се доверявате на фирмите, които са се отнасяли коректно спрямо вас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами аз попаднах на един такъв тарикат от метрото до бизнеспарка ми каза че сметката ми е 14.80 - излезнах от задната врата отдворих предната дясна и първо един шут в неговото лице и после няколко път докато му изкъртя апарата, накрая му метнах и една визитка да ме помни цял живот и ако иска втори рудн да направим да ме потърси. На 20-на метра имаше такси стойка и никой нищо не направи, само като минах покрай тях се подхилкваха. Като се гледат лошо и говорят просташки да не мислят че ме е страх
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за теб 1500 лв. лизингова вноска на месец.
76
1
 
3
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
Аз и до министерство на транспорта съм писал и нищо ,нито отговор нито действие ,какво им дреме на Управляващите,щом няма далавера не ги интересува
75
7
 
41
 
! Отговори
За долните бакшиши преди 11 години
Колкото и да помпите си оставате долни алъш-вериш мишоци и ще си умрете в гнусните жълти бараки вонящи на цигари и урина
74
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че в България останаха само ***. Всичко избяга зад граница. Тук е поприще само за безскрупулни типове !
73
5
 
4
 
! Отговори
dancho82 преди 11 години
abe mnogo glupav narod!!Pla6ta stotici levove za danaci,zastrahovki i gorivo,a polzva taxita!!Vie ste si vinovni,a ne te!!
72
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помпиш и все напомпен ходиш.
71
3
 
2
 
! Отговори
za 85 преди 11 години
за6то само 10 +a сложи ... така си ли4и, 4е е изкуствено, сложи пове4е.
70
2
 
5
 
! Отговори
do 85 преди 11 години
*** какво е общото това ? Другите като крадат и вие да крадете бедните хора да не сте по назад ? Мн си нагъл и прос БАКШИШ
69
3
 
9
 
! Отговори
до таксиметров преди 11 години
В някоя нормална държава щяха да те жулнат на топло за дълго време и в затвора *** щяха да те жулат и на лягане, и на ставане, и после като те пуснат щях да те питам дали ще жулиш?
68
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЛЕМЕНТАРНО Е :НЕ СЕ КА4ВАИТЕ в СКАПАНИТЕ таксита !ве4е има достата4но алтернативи за транспорт.6том се ка4вате в таксита - вие сте си виновни !
67
0
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
Прав си , няма закони ,проблема на България е това. Ако има те са много удобни ,някакви си минимални глобички. Във всички сфери в България е така. А много е просто ,един закон да се приеме : "За измама на клиент, затвор - 5 години ,без право на таксиметрови услуги и обезщетение от 10 000 лева".А да видим няма ли да се оправят нещата.
66
2
 
11
 
! Отговори
Панталеев преди 11 години
*** от ДАИ ,да не си измиват ръцете защото още няма случай ДАИ да проверява за помпи,да не говорим ,че и фирмите не правят проверки защото не ги интересува.Масови проверки и водачите с помпи доживотно да им се отнема "Удостоверението за водач на таксиметров автомобил" , а фирмата да се санкционира минимум с 3000 ,а не Фирмите да си измиват ръцете с тези Франчайз договори дето ги правят с водачите,защото аз като клиент гледам логото на фирмата ,а не Франчайза
65
14
 
26
 
! Отговори
Риса преди 11 години
До Таксиметров : Ще крадеш до едно време, все ще паднеш на майстора. А на мене ако паднеш ще те направя труден за рисуване.
64
2
 
16
 
! Отговори
ДО 76 -БАКШИША преди 11 години
Много като тебе вече плакаха!
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
некой път си мисля, дали не е по-добре да е като у Пакистан - гепиш нещо и кец ръката . а после си викам - да бе, нали ше станеме държава на едноръките , а в парламента всичко требе да е автоматизирано понеже избираме за депутати най-големите айдуци!
62
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Таксиметров, теб те жули работодателят ти. Седиш по 12 часа сгънат като зародиш и си мислиш, че това е живот.
61
2
 
3
 
! Отговори
модератора преди 11 години
До 67Така повишаваме активноста във форума, а отнасно забраните срещу антиправителствени коментари, нареждането е на гл. редакторка. Аз просто си върша рабатата.
60
2
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 11 години
Ще ми жулиш оная работа ,аз да та пипна че *** лъжеш пък и бат ти Бойко няма да те спаси
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми като апарата с помпата е бил под седалката защо на куклата не и е направило впечатление?От големи превземки не се е сетила да пита тоя без апарат ли я кара на ква тарифа и тн.. То тая работа не е като да лежиш баровете и да си въртиш *** по чалготеките.