Нови вид помпи надуват сметките в таксито

Сметката на клиент от 3 лв. стана 10 лв.
Обновена: 7 окт 2012 14:09 | 7 окт 2012 09:00,
149
Нови вид помпи надуват сметките в таксито
Такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи. Снимка: Булфото

Таксиметрови автомобили масово жилят пътниците в Пловдив. Колите са с нов вид помпи и така изкуствено надуват сметката на клиента. Част от компаниите са в сивия сектор и не плащат данъци.

Най-често такситата с помпи возят на по-ниска цена от стандартната за града (за Пловдив редовната дневна тарифа е 65 стотинки, а нощната 75 стотинки на километър). Те са разположени предимно около болници и гари, където пътникопотокът е по-голям.

„От центъра до район „Южен” ми взеха 10 лева, а по принцип е три лева, шофьорът ми каза да съм гледала, а апаратът беше под седалката”, разказа пред Dnes.bg 28-годишната Павлина от Пловдив.

„Подобни измами трябва да се наказват със затвор, защото на мен на няколко пъти са ми взимали по 10 и 15 лева за разстояние от три километра и това се случва най-често, като излизам от болница”, твърди 53-годишната Красимира.
С помощта на помпа водачите изкуствено удължват километрите, изминати с таксиметровата кола. Така сметката става двойна или тройна.

„Сега масово такситата с по-ниски тарифи слагат от новия вид помпи, за да компенсират загубите”, обясни пред Dnes.bg Иван Анчев, който е собственик на таксиметрова компания.

Устройството може да увеличи изкуствено изминатото разстояние с 25, 50 или 100% и т.н.

„По този начин един километър може да се таксува като километър и 700 метра и така сметката на клиента да се манипулира”, коментира Иоще Иван Анчев.

От ДАИ твърдят, че правят постоянни проверки, но измамниците не се плашат. От бранша искат подобни измами да се криминализират.

Друг проблем е имитирането на стикерите на големите фирми от такситата менте. Заради подобни измами от ДАИ вече са наложили глоби между 3000 и 5000 лева на измамниците.

Съветът на бранша е да си пазите касовите бележки и да се доверявате на фирмите, които са се отнасяли коректно спрямо вас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
42
 
! Отговори
преди 11 години
Няма по гляма радост за българина от тази да направи някои тарикатлък.Да краде сънародника си,чужденеца.Вечер като изпие две ракии,да разказва къв е тарикат и какви бълъци са другите.
57
0
 
8
 
! Отговори
До 4 от 3 преди 11 години
Щангата има два края и ти никога да не си сигурен, кой е срещу теб!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
маке=клошар
55
2
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Македонец ли е тоя анонимния? Ей клошар, радвай се че си при "татарите" че ако беше в македония албанците да са ти разпрали ануса. Албанска република македония ей тъй ще се казва БЮРМ след десетина години.
54
0
 
3
 
! Отговори
До Админа преди 11 години
Виж коментар 62 !
53
1
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Този турчин ли е , *** ли е що го намеря. Жинаги се пише с различни имена- LARY, BYANOV ,BAY PANDEL и как ли не. Ще му разбия физиономията
52
3
 
23
 
! Отговори
Патил от бакшиши преди 11 години
По-големи *** от бакшишите няма, много ги мразя тези наглеци и мошеници!!! Това са лъжци и измамници ,които те крадат без да разбереш! Трябва специален закон за тях, ако те излъжат да ги тикат в затвора, защото те са за затвора!
51
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това измамите с помпички показват доста точно селския манталитет на някои хора. Като вземе два три лева отгоре милионер ли ще стане? Най-много да си изпроси боя накрая. Има хора, които могат да мислят само на дребно. Да вземе някой лев отгоре да си купи една кутия цигари и това е. Заради такива хора е трудно нацията ни да дръпне напред.
50
0
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Македонски психар, радвай се че живееш в България при "татарите", че ако беше в Албанската република Македония шиптърите щяха да ти разпорват античкия *** редовно.
49
2
 
7
 
! Отговори
До BAY PANDEL преди 11 години
Трай бе кьопек пършив.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е робската психика, насадена от векове. Да те мачкат, унижават и да му целуваш ръка. Наистина татари
47
14
 
2
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
6TE VI KLECAT VINAGI GQURI.
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова им трошат често манерките на бакшишите. Наистина са нагли и с тях трябва по-твърдо.
45
4
 
8
 
! Отговори
Stas преди 11 години
Не във всички градове е така, често ползвам услугите им, така че не трябва всички "бакшиши" да са под един знаменател. Явно управата им в Пловдив е доста занемарена, не упражнява никакъв контрол и органите не си изпълняват задълженията.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е класическа измама и в такива случаи не плащай нищо, а на място се информира веднага полицията. След като си му платил вече, трудно доказуемо е всичко, дори става клевета.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднъж съм ставал жертва на измама с помпа и то за дребна сума в София. Имаше на спирката няколко таксита от фирми с имена близки до ОК Супертранс (Супершанс и др.). Качих се разбира се на единственото такси на ОК Супертранс понеже знам, че всички други возят на двойна и тройна цена. Но се оказа, че то е с помпа и до вкъщи ми взе 3-4 лева повече от обикновено. Обадих се на центъра им и ми казаха, че винаги трябва да искам касова бележка и по нея веднага могат да разберат ако има измама с помпа.
42
7
 
3
 
! Отговори
Ранов преди 11 години
Всъщност, анонимният дето ни нарича "татари" си е абсолютно прав. Погледнати от страни, нещата стоят точно така както той ги описва, колкото и да ни е неприятно...
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
водачите изкуствено удължват километрите ?!?! без да забелязваме малоумноста на автора, ако километрите се "удължат" ще се плаща по малко.....
40
1
 
10
 
! Отговори
Ran преди 11 години
Гербавите комунисти обещаваха законодателство, ред и сигурност. Никога на комунист вяра не съм имал и няма да имам. 3 години разсипия повсеместна, неконтролируема престъпност и само плюене по предишните, че са окрали всичко. Дано да ги изметат по-бързо, че вече е нетърпимо.
39
3
 
8
 
! Отговори
Дърта маймуна преди 11 години
И на мен ми се случи да " ме напомпи" яко/ трикратна цена/ и безотговорно едно втасало деде. Като му обясних, че няма да му мине номера се опъна. Сидя си аз, предложих му нормалната сума. Отказа. Предложих ме тогава да кара до най-близкото Районно управление на полицията, като му обещах, че там ще му платя какво пише на дисплея на апарата, ама и ще си поговори там с дежурните. Взе паричките и се изпари с благодарности !!!