Куршум джамия – национален паметник на културата?

Сградата може да е музей с експонати на различни религии
14 юли 2015 15:18, Анисия Иванова
3
Куршум джамия – национален паметник на културата?
Снимка: архив Булфото

Община Карлово иска Куршум джамия в града, която е паметник на културата от местно значение, да придобие статут на сграда - паметник на културата от национално значение. Това обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов при представянето на резултатите от спасителните археологически проучвания на архитектурния обект Куршум джамия в града.

През 2014 г. община Карлово сключи договор с Националния археологически институт с музей при БАН за осъществяването на спасителните археологически проучвания в Куршум джамия, каза Кабаиванов.

Той уточни, че това е първият етап от археологическите проучвания на джамията и ще има и втори етап през тази есен. Нашата цел е, след като проучванията завършат, да кандидатстваме за реставрация на сградата на джамията с проект, финансиран от оперативните програми на ЕС, обясни кметът на Карлово, цитиран от БТА.

По думите му затова джамията трябва да стане национален паметник на културата, защото само за такива обекти може да се кандидатства за европейско финансиране.

Сградата на джамията е много елегантна и красива, и е строена през 15-и век, като много малко са джамиите у нас, запазени от това време на блясък и възход на Османската империя, разказа ръководителят на археологическите проучвания проф. Маргарита Ваклинова.

Тя отбеляза, че много отдавна има интерес джамията да бъде използвана като музей и има такъв проект. Идеята е във фоайето на джамията да бъдат излагани култови експонати - ислямски, еврейски и християнски от района на Карлово, каза проф. Ваклинова. По думите й чудесната живопис в джамията в значителна степен е унищожена във времето, но може да бъде реставрирана.

При първия етап от проучванията бяха направени контролни сондажи, при които бяха открити останки от съоръжения от камъни, разказа проф. Ваклинова. И добави, че мястото около джамията е "район на много активна тракийска култура".

При разкопките беше намерена сребърна монета на Аполония Понтика и това означава, че този център е имал някаква връзка с днешния Созопол, обясни доц. Маргарита Ваклинова. Тя каза, че археолозите са открили и късове от керамика от пети-четвърти век пр. Хр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Stiv преди 8 години
Zdraveyte, sk1pi chitateli. Az s1m chitatel na tozi sayt. V1zmuten sim ot tova, kak horata jiveqt s mis1lta 4e, o6te sa v osmansko vladi4estvo. V1zmuten s1m ot tova kak horata nari4a6ti se evropeyci (individi) koito komentirat religiite s rasistki misli. Vsi4ki da jiveqt zaedno evrei myusulmani bez zloba i al4nost pojelavam vi go. Pi6a s lstinski bukvi za6toto nqmam kirilica na kompa, pi6a go za6toto 6te ima nqkoy koyto, 6te me s1di za tova.
2
3
 
6
 
! Отговори
ккк преди 8 години
Да отиват булдозерите и да се свършва вече с тая *** джамия. Който иска джамии да си ходи в Анадолския ***. В Европа религията е християнство. ТОЧКА.
1
3
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Мюсюлманското вероизповедание иска тази джамия да се възстанови. Не възразявам, но при условие, че се разруши Табул джамия в Шумен и каменните блокове се върнат в Плиска и Преслав от където са взети като с тях се възстановят българските храмове и дворци.