След свлачище в Пещера – напукани къщи и тротоари

Проблемът е засегнал и ВиК-мрежата в града
7 юни 2017 18:46,
6
След свлачище в Пещера – напукани къщи и тротоари
Снимка: "Труд"
Свлачище се е активирало в района на местността "Сахата" в Пещера и няколко къщи, построени в непосредствена близост до гората, са се напукали, както и тротоарите по улиците в тази част на града в полите на Родопите.
 
Свлачищните процеси са тръгнали преди 10-ина дни, а първият сигнал за проблема е подаден на 30 май, но тогава е ставало дума само за една засегната къща. В следващите дни броят на напуканите сгради постоянно расте и процесът се пренася от другата страна на улицата. Още след първия получен сигнал в градската управа със заповед на кмета Николай Зайчев е сформирана специална общинска комисия, която заедно с Комисията за защита при бедствия и аварии прави опис на всички засегнати сгради и изпраща писмо до "Геозащита".
 
В момента на място се прави оглед от експерти от "Геозащита-Перник", чиито специалисти трябва да установят точно каква е причината за започналите свлачищни процеси и да дадат препоръки какво трябва да се направи, за да се намали риска за силно притеснените хора от квартала. Според експертите в района има наличие на подпочвени води, а разместването на земни пластове е възобновило стар напорен резервоар, от който е тръгнала вода, която допълнително е усложнила обстановката, предава "Труд".
 
Самият резервоар по документи не съществува и е открит едва сега. Проблемът вече е засегнал и водопреносната мрежа на града, а под натиска на земната маса тръбите постоянно се късат и се предизвикват аварии. В момента се правят изкопи, за да се отклони водата към хидротехническо съоръжение, изградено преди 11 години след голямо наводнение в този район на Пещера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Кадрие Пехливанова преди 6 години
Стига сте писали глупости роми помаци или каквито и да са били става въпрос за покъщнина на нормални хора които си плащат данъците и заради безхаберието и управданието на ВИК и общината заради преливни тръби от шахтите за които уж не знаели наводниха къщите на хората и пак се опитват да се измъкнат сухи от ситуацията видите ли шефа бил нов и не знаел за тези съоръжения а как знаят да събират всеки месец таксите
3
0
 
3
 
! Отговори
До 1 - продължение преди 6 години
През последните 20-25 г. ромите станаха още повече - в Пещера доста хора направиха фирмички. Има работа, но има и за крадене - това няма да го коментирам. Само ще каже, че жени се страхуват да останат сами нощем, ако живеят не в апартамент, а в къща, макар че дворовете там са малки и къщите са много близо една до друга.Преди 09.09.1944 в Пещера е имало също гърци, власи, цинцари, евреи, руснаци-белоемигранти. Потомците на повечето от тях, както и много българи, са вече в Пловдив и София.
2
0
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Има българи, турци, помаци. Според Иречек, в края на 19-и век е имало "4 или 6 семейства ц...(роми)" - цитирам дословно, заменяйки само една дума, която тук не е разрешена. В периода на социализма вече има цели две ромски махали - на роми-християни и роми-мюсюлмани. Това не е случайно. В градчето по онова време има промишленост и там ги зачисляват на издръжка, пардон, на заплата. Да не са луди да идат по селата - това значи бачкане в земеделието или като дървосекачи. През последните 20-ина .....
1
1
 
11
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
За помаци незнам дали има, но преди имаше гори, а сега свлачища ! Един реже, друг печели, а трети рине кал !