1/3 от българите – с водопровод, но без канализация

Трудно се поддържала мрежата, струвала много пари
9
1/3 от българите – с водопровод, но без канализация
Снимка: Булфото, архив

30 процента от населението у нас в 21 век все още няма канализация, а малко под 1% са лишени от достъп до централно водоснабдяване. За сметка на това активите в сектора са огромни - близо 90 000 км мрежа под земята, което създава допълнителни трудности за поддръжката ѝ.

Още по темата

На дискусия за новите инвестиции във ВиК инфраструктурата вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че промените в климата, нарастването на населението в световен мащаб и ограничения достъп до вода трябва да ни накарат да мислим в други категории, успоредно с традиционните мерки за осигуряване на вода.

"Водата е стратегически ресурс, тя не е абстрактен ангажимент. За проблемите във ВиК сектора се сещаме, когато няма вода“, коментира той, цитиран от БНР.

Според регионалния министър Николай Нанков, за да бъде предоставена по-качествена услуга на населението, се налага да се правят непрекъснати инвестиции, а част от тях могат да бъдат финансирани с европейски средства, каза той.

"Новият етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти, е в размер на 1,6 млрд. лв. по новия модел, по новия механизъм с финансиране от ОП "Околна среда“ и бенефициенти ВиК операторите“, посочи той.

Новият закон за ВиК-а трябваше да бъде пуснат за обществено обсъждане през март, но  има забавяне, каза още Нанков и призна, че за изцяло нов закон трябва да бъде взето политическо решение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След още 30 години демокрация и евроатлантически ценности, 2/3 от телиторията не само водопрод, но и ток няма да има.
5
0
 
10
 
! Отговори
Пари Сен Жермен преди 5 години
Е айде сега. Нали форумните експерти казаха, че течаща вода и канализация няма само в Русия. Как така това се случва в европейска България, която е Европа и ЕС от 11 г.?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елитни столични квартали без канализация:БоянаСимеоновоГорна БаняДрагалевциАй заповядайте...
3
0
 
20
 
! Отговори
Сомалия преди 5 години
БГ се превърна в Сомалия в Европа.Хората като дойдат и се чудят защо сме още в 17 век. Държавата цирк.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде потъват парите от сметките за вода?
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази една трета не са българи, а от онези ***** (сещайте се). Те строят бордей където им скимне, без план, без регулация и после реват да им прекарат ВИК и други да плащат масрафа.